Bakalářské studijní programy
Biochemie a biotechnologie
Bakalářský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Biochemie a biotechnologie je dlouhodobě nejpopulárnější program na Fakultě potravinářské a biochemické technologie. Je ideální pro studenty, které kromě chemie baví i biologie, zajímají se o mikroorganismy včetně virů, živočišné a rostlinné buňky a současně o jejich využití v biotechnologiích, bioinženýrství, genovém inženýrství a při výrobě léčiv. Studijní program poskytuje klíčové kompetence a praktické dovednosti zejména v chemii, biochemii, mikrobiologii, molekulární biologii a jejich praktické aplikace v biotechnologii, farmacii, medicíně a dalších příbuzných oborech. Součástí studia je též nabídka zahraničních studijních pobytů. Podle zvolené specializace se z vás stanou odborníci v širokém spektru biotechnologií (od pivovarství přes výrobu léčiv až k ochraně životního prostředí) a budete výborně připraveni pro navazující magisterské studium ve studijních programech Biochemie a buněčná biologie, Mikrobiologie a genové inženýrství, Biotechnologie a bioinženýrství a Přírodní látky a léčiva. Uplatnění
Specializace - Biochemie a mikrobiologie
Specializace Biochemie a mikrobiologie vám nabízí možnost porozumět fungování komplexních chemických pochodů v každé buňce, ať už bakteriální či lidské. Studiem této specializace nejen získáte přehled o biochemických dějích v různých typech organismů, ale porozumíte fascinujícímu světu mikroorganismů a teoreticky i prakticky si osvojíte biochemické, mikrobiologické i molekulárně-biologické metody.
→ více
Specializace - Biotechnologie a bioinženýrství
Výběrem této specializace získáte vzdělání propojující chemické, biologické a inženýrské obory. Získáte komplex znalostí a dovedností nezbytných pro řízení průmyslových biotechnologických procesů, například pivovarství a sladařství, lihovarství vinařství, produkci léčiv, biopaliv, ale též technologie pro likvidaci a zpracování odpadů a ochranu životního prostředí. Získáte rozsáhlé teoretické znalosti a praktické dovednosti pro práci ve výzkumných a provozních laboratořích.
→ více
Specializace - Přírodní látky a léčiva
Tato specializace vám poskytne odborné znalosti zaměřené na charakteristiku a biologickou aktivitu přírodních látek. Získáte praktické dovednosti pro jejich biotechnologickou přípravu pomocí mikroorganismů a tkáňových buněk, izolaci z přírodních zdrojů nebo úplnou chemickou syntézu těchto látek, ale i dalších léčiv. Porozumíte jejich uplatnění ve farmacii a medicíně, včetně mechanismů účinku v lidském organismu. Získáte základní znalosti v oblasti vývoje, registrace a patentové ochrany léčiv.
→ více
Detaily programu
|
|||||||||||||||
Forenzní analýza
Bakalářský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Chcete porozumět principu identifikace jedinců pomocí DNA analýzy? Chcete odhalovat úmyslné otravy, či falšování potravin? Forenzní analýza je velmi populární obor, vyučovaný v ČR pouze na VŠCHT Praha. Základ studia tvoří obory chemie, biologie, genetiky, fyziologie člověka, toxikologie a kriminalistiky. Na ně navazují profilové předměty, jako jsou soudní lékařství, bioterorismus, analýza drog nebo základy informační techniky pro zpracování kriminalistických dat a jejich porovnání s kriminalistickými databázemi. V četných laboratorních cvičeních získáte potřebné praktické dovednosti i schopnost analýzy DNA a tělních tekutin. Uplatnění
Detaily programu
|
|||||||||||||||
Forenzní bioanalytická chemie
Bakalářský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Kromě tradičně solidního chemického základu získáte znalosti z oboru forenzních biologických věd a analytické chemie. Stanete se žádanými absolventy s širokými možnostmi uplatnění ve státní i soukromé sféře. Forenzní bioanalytická chemie vás naučí základy kriminalistické praxe i vědecké myšlení v oblastech jako je molekulární genetika, biochemie, mikrobiologie, toxikologie a analytika. Klademe důraz na praktické dovednosti, proto je zařazeno mnoho laboratorních cvičení. Volitelné předměty vám umožní profilovat se dle vašich preferencí, připraví vás i na případné magisterské studium v řadě navazujících studijních programů. Uplatnění
Detaily programu
|
|||||||||||||||
Chemie a analýza potravin a výživa
Bakalářský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Seznámíte se se složením různých kategorií potravin, doplňků stravy a fytofarmak. Získáte zajímavé poznatky o přírodních surovinách používaných pro jejich výrobu. Pochopíte dynamiku změn, k nimž dochází při kulinárním zpracování či (bio)technologických operacích. Ty zásadně ovlivňují nejen nutriční hodnotu potravin, ale i jejich chuť, vůni, barvu či texturu. Ovlivněna je samozřejmě i jejich bezpečnost. Naučíte se používat moderní analytické metody, které slouží k hodnocení zastoupení nutričně významných složek potravin, odhalování falšování či posuzování zdravotní nezávadnosti. Pro sledování rizikových složek i pro forenzní šetření si osvojíte nejmodernější instrumentální techniky i schopnost vyhodnocovat výsledky ve vztahu k aktuálním právním předpisům. Velká pozornost je též věnována biologicky aktivním látkám s pozitivními efekty na lidské zdraví. Součástí výuky jsou základy potravinářské legislativy a managementu kontrolních i expertních činnosti. Můžete se zapojit i do mezinárodních projektů v oblasti hodnocení environmentálních rizik, forenzních analýz či biomonitoringu. Uplatnění
Detaily programu
|
|||||||||||||||
Chemie a technologie potravin
Bakalářský program,
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Chemie a technologie potravin je komplexní studijní program, jehož absolvováním se stanete žádanými experty v oblasti potravinářství, výživy i chemie přírodních materiálů. Budete moci volit ze tří specializací. „Chemie a fyziologie výživy“ nabízí kombinace předmětů souvisejících se složením potravin, jejich uplatněním v lidské výživě, ale i jejich vlivem na fyziologii a zdravotní stav populace. Specializace „Analýza potravin a přírodních produktů“ z vás připraví špičkové odborníky v oblasti kontroly kvality potravin a doplňků stravy, jejich bezpečnosti a případného falšování, což jsou témata, která zajímají každého. V rámci specializace „Technologie potravin“ pak dokonale porozumíte všem aspektům moderní i tradiční výroby potravin, čehož je docíleno mimo jiné i velmi úzkou spoluprací s průmyslem. Všechny tři specializace vyučují nejlepší experti na dané oblasti v ČR. Můžete se také těšit na řadu profilujících předmětů, jejichž přehled získáte v odkazech na studijní plány, i velké množství laboratorních kurzů, které vám spolu s bakalářskou prací umožní praktickou aplikaci získaných teoretických znalostí. Uplatnění
Specializace - Analýza potravin a přírodních produktů
Studium specializace vás seznámí nejen se složením potravin a přírodních produktů, jejich výživovou a senzorickou kvalitou, ale zejména s moderními analytickými a bioanalytickými metodami, které se využívají ke zjištění zastoupení nutričně významných složek v potravinách, odhalování falšování či posuzování bezpečnosti potravin. Tyto moderní analytické metody mají široké uplatnění i v dalších oborech, jako je například medicína či farmacie, což vám poskytne široký profesní základ. Kromě toho se dozvíte zajímavé aktuální informace o různých, v současné době velmi populárních kategoriích potravin, jako jsou doplňky stravy, netradiční a funkční potraviny, či biopotraviny.
→ více
Specializace - Chemie a fyziologie výživy
Získejte jedinečné znalosti z oblasti chemie, potravinářství a lidské výživy – kombinaci, kterou v nabízeném rozsahu nenajdete na žádné jiné vysoké škole v Česku. Naše specializace vás naučí posuzovat nutriční hodnotu potravin a porozumět chemickým procesům, které ji ovlivňují během zpracování a skladování. Prostřednictvím předmětů zaměřených na fyziologii výživy, nutriční diagnostiku a hodnocení nutričního stavu populace získáte důležité poznatky o uplatnění potravin v lidské výživě. Naučíte se řadu informací z oblasti lidské anatomie, o dopadu různých druhů potravin na zdravou populaci i o onemocněních souvisejících s lidským metabolismem a výživou.
→ více
Specializace - Technologie potravin
Během studia získáte komplexní vzdělání v oblasti moderní i tradiční výroby potravin a naučíte se, jak se potraviny vyrábí v řemeslném i průmyslovém měřítku. Dokonale porozumíte fyzikálně-chemickým a výživovým vlastnostem potravin a procesům, které během zpracování v potravinách probíhají. Naučíte se ovládat jednotlivé výrobní operace, vybírat vhodné suroviny pro receptury a volit správné metody uchovávání a balení. Kromě samotné potravinářské technologie získáte i základní vědomosti v oblasti kontroly a řízení jakosti a správné výrobní a hygienické praxe v potravinářství. Velkou předností této specializace je úzká spolupráce s průmyslem, která vám poskytne praktické zkušenosti a otevře dveře k mnoha profesním příležitostem.
→ více
Detaily programu
|