|
Biochemie a biotechnologie
Jedná se o dlouhodobě nejpopulárnější program na Fakultě potravinářské a biochemické technologie. Je ideální pro studenty, které kromě chemie baví i biologie a zajímají se o živé mikroorganismy, léčiva nebo biotechnologie (pivovarství, lihovarství). Podle zvolené specializace se z vás stanou odborníci v oblasti tradičních a moderních biotechnologických procesů, získáte podrobné znalosti v oborech biochemických, molekulárně biologických, mikrobiologických ap. Pochopíte podstatu a význam přírodních látek v medicíně. Budete výborně připraveni pro magisterské studium v programech Biochemie a buněčná biologie, Mikrobiologie a genové inženýrství, Biotechnologie a bioinženýrství a Přírodní látky a léčiva.
Specializace - Biotechnologie a bioinženýrství
Získáte odborné znalosti v oblasti tradičních biotechnologií (pivovarství/sladařství, lihovarství, vinařství a další) a dále biotechnologií produkujících čisté chemikálie, biologicky aktivní molekuly nebo biopaliva.
→ více
Získáte také kvalifikaci na technologie řešící problémy životního prostředí. Naučíte se řídit technologické procesy a laboratorní kontrolou (instrumentální analýza a mikrobiologická kontrola) ve výrobních podnicích zejména biotechnologického a potravinářského průmyslu.
Uplatnění
- Navazující magisterské studium
- Chemické, biochemické a potravinářské inženýrství
- Akreditované laboratoře
- Řízení technologických procesů
- Laboratorní kontrola kvality a bezpečnosti
- Zdravotnické instituce
- Kontrola zdravotní nezávadnosti potravin
- Kontrola životního prostředí
- Státní správa
← méně
Specializace - Přírodní látky a léčiva
Získáte odborné znalosti a dovednosti týkající se biotechnologií produkujících malé a velké farmaceuticky významné molekuly, čisté chemikálie (včetně produktů rostlinné i živočišné buňky), dále znalosti o procesu izolace, charakterizace a syntézy biologicky aktivních přírodních látek.
→ více
Dále se vzděláte v oblasti klasifikace a mechanismů účinku léčiv, vývoje, registrace a patentové ochrany léčiv. Získáte schopnosti týkající se řízení výrobních procesů či kontroly kvality ve farmaceutickém průmyslu.
Uplatnění
- Laboratorní kontrola kvality a bezpečnosti
- Akreditované laboratoře
- Zdravotnické instituce
- Kontrola zdravotní nezávadnosti potravin
- Kontrola životního prostředí
- Státní správa
← méně
Specializace - Biochemie a mikrobiologie
„Život je chemie“ není prázdné heslo – každá buňka funguje na základě komplexních chemických pochodů.
→ více
Chtěli byste tyto pochody lépe pochopit? Chcete se seznámit s fascinujícím životem mikroorganismů? Pak jste tu správně. Kromě základního chemického vzdělání získáte odborné znalosti zaměřené na studium živých organismů a procesů v nich probíhajících, získáte přehled o biochemických pochodech v různých typech organismů a naučíte se biochemické, mikrobiologické i molekulárně-biologické metody.
Uplatnění
- Navazující magisterské studium
- Farmaceutické firmy
- Biochemický a klinický výzkum
- Biotechnologické firmy
- Státní správa
← méně
Detaily programu
Jazyk výuky
|
Český |
Doba studia
|
3 roky |
Forma studia
|
Prezenční |
Místo studia
|
Praha |
Kapacita
|
150 studentů |
Kód programu
|
B301 |
|
|
Forenzní analýza a analýza potravin
Získáte důkladné znalosti jak chemie, tak biologie, s důrazem na analytické dovednosti. Stanete se žádanými experty v praxi i ve výzkumu. V rámci programu si budete volit ze dvou specializací – Forenzní analýzy a Chemie a analýzy potravin. Forenzní analýza v sobě kombinuje kriminalistickou praxi s vědeckým přístupem k řešení problémů, soudním lékařstvím a základy právního systému. Analýza potravin z vás udělá špičkové odborníky v oblasti, která zajímá každého a hýbe celým světem. Obě specializace vyučují největší experti na dané oblasti v ČR, můžete se také těšit na řadu profilujících předmětů, jejichž přehled získáte v odkazech na studijní plány.
Specializace - Forenzní analýza
Chcete porozumět principu identifikace jedinců pomocí DNA analýzy? Chcete odhalovat úmyslné otravy, či falšování potravin? Forenzní analýza je velmi populární obor, vyučovaný v ČR pouze na VŠCHT Praha.
→ více
Základ studia tvoří obory chemie, biologie, genetiky, fyziologie člověka, toxikologie a kriminalistiky. Na ně navazují profilové předměty, jako jsou soudní lékařství, bioterorismus, analýza drog nebo základy informační techniky pro zpracování kriminalistických dat a jejich porovnání s kriminalistickými databázemi. V četných laboratorních cvičeních získáte potřebné praktické dovednosti i schopnost analýzy DNA a tělních tekutin.
Uplatnění
- Navazující magisterské studium
- Kriminalistické laboratoře
- Výzkumné laboratoře
- Zdravotnické, veterinární a potravinářské podniky
- Genetická analýza
- Laboratoře dopingové kontroly
← méně
Specializace - Chemie a analýza potravin a výživa
Seznámíte se se složením různých kategorií potravin, doplňků stravy a fytofarmak.
→ více
Získáte zajímavé poznatky o přírodních surovinách používaných pro jejich výrobu. Pochopíte dynamiku změn, k nimž dochází při kulinárním zpracování či (bio)technologických operacích. Ty zásadně ovlivňují nejen nutriční hodnotu potravin, ale i jejich chuť, vůni, barvu či texturu. Ovlivněna je samozřejmě i jejich bezpečnost. Naučíte se používat moderní analytické metody, které slouží k hodnocení zastoupení nutričně významných složek potravin, odhalování falšování či posuzování zdravotní nezávadnosti. Pro sledování rizikových složek i pro forenzní šetření si osvojíte nejmodernější instrumentální techniky i schopnost vyhodnocovat výsledky ve vztahu k aktuálním právním předpisům. Velká pozornost je též věnována biologicky aktivním látkám s pozitivními efekty na lidské zdraví. Součástí výuky jsou základy potravinářské legislativy a managementu kontrolních i expertních činnosti. Můžete se zapojit i do mezinárodních projektů v oblasti hodnocení environmentálních rizik, forenzních analýz či biomonitoringu.
Uplatnění
- Navazující magisterské studium
- Výzkumné a kontrolní laboratoře
- Management kvality a bezpečnosti potravin
- Potravinářské a biotechnologické firmy
- Farmaceutické firmy
- Medicínské firmy
← méně
Detaily programu
Jazyk výuky
|
Český |
Doba studia
|
3 roky |
Forma studia
|
Prezenční |
Místo studia
|
Praha |
Kapacita
|
150 studentů |
Kód programu
|
B302 |
|
|
Technologie potravin
CHYBI CHARAKTERISTIKA PROGRAMU
Výroba a zpracování potravin je obor nejen životně důležitý, ale také nezávislý na ekonomickém cyklu. Díky této skutečnosti a díky znalostem z mikrobiologie, potravinářských technologií i kontrolních metod získáte zásadní konkurenční výhodu na trhu práce.
Naučíte se vše o průmyslové výrobě potravin a základních výrobních procesech, které se v potravinářském průmyslu uplatňují. Vedle technologických principů vám poskytneme také základní vědomosti v oblasti kontroly a řízení jakosti a správné výrobní a hygienické praxe v potravinářství. Porozumíte základním fyzikálně-chemickým a výživovým vlastnostem potravinářských surovin, změnám těchto vlastností v průběhu zpracování a základním principům, kterými zajišťujeme bezpečnost a údržnost potravin a potravinářských surovin.
Tento program je možné studovat také v Univerzitním centru v Litvínově.
Uplatnění
- Navazující magisterské studium
- Ředitelé a manažeři výroby v potravinářských firmách
- Kontrola a řízení jakosti
- Výrobní podniky
- Státní i regionální kontrolní orgány
Detaily programu
Jazyk výuky
|
Český |
Doba studia
|
3 roky |
Forma studia
|
Prezenční |
Místo studia
|
Praha |
Kapacita
|
80 studentů |
Kód programu
|
B303 |
|