VÝVOJ VYSOKOŠKOLSKÉHO STUDIA POTRAVINÁŘSKÝCH TECHNOLOGIÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH DO ROKU 1952
1707 |
založena Stavovská ingenieurská škola, škola pro vojenské inženýry |
1717 |
K.J.Willenberg zde přednáší též nauku o zemědělství a o rekultivaci krajin zničených válkou |
1787 |
Stavovská ingenieurská škola se stává součástí pražské univerzity |
1795 |
na filosofické fakultě pražské univerzity se přednáší základy chemie, F.J.Gerstner navrhl reformu "vyučování inženýrství", polytechnická studia měla mít tři předměty z přírodopisu (mineralogie, botanika, zoologie), tři z chemie (o solích a zemních odrůdách, o výrobcích z říše zvířecí a rostlinné s naukou o barvivech, o kovech, jejich zkoumání a tavení), tří předměty matematické, tři z rýsování a stavitelství a jeden z empirické mechaniky |
1803 |
vznik Královského českého stavovského technického učiliště v Praze |
1807 |
K.A.Neumann, první profesor chemie a chemické technologie |
1817 |
J.Steinmann přednáší o rostlinných a zvířecích substancích a agrikulturní chemii, od r. 1818 má samostatné přednášky z pivovarství a od r. 1819 též z octařství a vinopalnictví |
1833 |
K.N.Balling připojuje k přednáškám z kvasné chemie a technologie též přednášky z řepného cukrovarnictví |
1848 |
změna názvu školy na Český stavovský polytechnický ústav |
1855 |
K.N.Balling zřizuje agrikulturně chemickou stanici, píše knihu Die Garungschemie |
1861 |
změna názvu školy na Královský český polytechnický zemský ústav, ústav je prosazen jako utrakvistický - dvojjazyčný, formuluje se české názvosloví |
1864 |
mění se název na Polytechnický ústav království Českého, dochází k zrovnoprávnění češtiny s němčinou, jedním ze 4 studijních oborů je technická lučba |
1868 |
z podnětu A. Bělohoubka založena první sladovnická škola v celém Rakousko - Uhersku |
1869 |
dochází k osamostatnění Českého polytechnického ústavu království Českého |
70.léta |
působení prof.V.Šafaříka (všeobecná a analytická chemie), prof.F.Štolby (chemické technologické předměty včetně potravinářské technologie), prof.K.Preise (analytická chemie, cukrovarnictví), prof.A.Bělohoubka (kvasná chemie a technologie) |
1875 |
změna z tříletého na čtyřleté studium |
1877 |
založen časopis Listy chemické, který rediguje A.Bělohoubek a K.Preis |
1878 |
zavedeny dvě státní zkoušky, mezi předměty 2.státní zkoušky je i chemie hospodářská (agronomická, agrikulturní), včetně potravinářské technologie |
1895 |
zavedení speciálních laboratoří z cukrovarnické chemie a výzkumnictví (K.Preis, K.Andrlík) založena výzkumná stanice cukrovarnická, kde působil K.Preis, K.Andrlík, J.Stoklasa, E.Votoček |
1897 |
vzniká c.k. Česká vysoká škola technická v Praze, kde se přednáší chemie a analýza potravin, chemie a technologie tuků a olejů (prof.J.Hanuš), kvasná chemie, lihovarství, mykologie kvasného průmyslu (prof.K.Kruis) aj. ustavena Česká vysoká škola technická v Brně, zatím bez chemického i zemědělského odboru |
1901 |
českým technikám bylo uděleno právo promoční, aby se zrovnoprávnily s univerzitou |
1906 |
vzniká zemědělský odbor pražské techniky, přednášky z chemie a technologie mléka (prof.O.Laxa) |
1908 |
na zemědělském odboru pražské techniky založena výzkumná mlynářská stanice (prof.J.Jelínek) výuku obecných předmětů zajišťovali mj. prof.Votoček, prof.Hanuš, prof.Šulc, prof.Wald, prof.Čelakovský a další |
1912 |
na České vysoké škole technické v Brně je zřízen chemický odbor |
1919 |
v Brně vznikají Vysoká škola zemědělská a Vysoká škola zvěrolékařská s ústavem hygieny masa, mléka a potravin |
1920 |
vznik Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) z původní České vysoké školy technické, zřízen chemický odbor jako Vysoká škola chemicko- technologického inženýrství (VŠCHTI) a zemědělský odbor jako Vysoká škola zemědělského a lesnického inženýrství (VŠZLI) |
1920 |
na brněnské technice vzniká Státní výzkumný ústav kvasného průmyslu |
1937 |
nové budovy VŠCHTI a VŠZLI v Dejvicích |
1937 |
postgraduální studium potravních expertů (až do r. 1950) |
V letech 1919 - 1939 zajišťovaly výuku potravinářských oborů tyto školy a ústavy:
- VŠCHTI Praha - kvasná chemie a technologie (K.Kruis, J.Šatava), cukrovarnictví (K.Andrlík, V.Konn), chemie a zkoušení potravin (J.Hanuš, J.Bulíř), toxikologie (E.Švagr), chemická technologie tuků (V.Veselý)
- VŠZLI Praha - technologie potravinářského (zemědělského) průmyslu (V.Vilikovský), cereální chemie a technologie (J.Jelínek), lihovarnictví (J.Dyr), chemie a technologie mléka (O.Laxa), agrochemie a biochemie (J.Stoklasa)
- Chemický odbor VŠT Brno - chemie a technologie tuků (V.Veselý, V.Isajev, B.Margosches), cukrovarnictví (A.Linsbauer, J.Dědek, J.Vašátko), kvasná chemie a technologie (F.Ducháček, O.Kopecký, V.V.Žila)
- VŠZ Brno - technologie škrobu a lihu (B.Hošpes), technologie mlékařství a zpracování mléka (J.Prokš)
- VŠ zvěrolékařská Brno - hygiena a technologie masa (J.Lenfeld, J.Hokl)
Poválečný vývoj v letech 1945 - 1952 zajišťovaly následující ústavy:
- VŠCHTI Praha - kvasná technologie a cukrovarnictví (A.Kleinzeller, V.Konn, K.Šandera), chemie potravin (J.Bulíř, G.Janíček, B.Rund)
- VŠZLI Praha - zemědělský průmysl a lihovarnictví (J.Dyr), cereální technologie (J.Jelínek, J.Hampl), mikrobiologie (B.Hampl), mlékařství (J.Mašek), ovocnická technologie (V.Kác)
- Chemický odbor VŠT Brno - chemie a technologie tuků (V.Veselý), cukrovarnictví (J.Dědek, E.Slavíček)
- VŠZ Brno - technologie škrobu a lihu (B.Hošpes), technologie mlékařství a zpracování mléka (J.Prokš), konzervárenská technologie (V.Kyzlink), vinohradnictví a vinařství (J.Blaha), ekonomika (F.Lom)
- VŠ zvěrolékařská Brno - hygiena a technologie masa (M.Dobeš)
ZALOŽENÍ FAKULTY POTRAVINÁŘSKÉ TECHNOLOGIE
Fakulta potravinářské technologie byla založena 14.listopadu 1952 jako jedna ze tří fakult samostatné Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze
V průběhu roku 1953 byly na Fakultě potravinářské technologie ustaveny katedry:
KATEDRA BIOLOGICKÝCH VĚD
KATEDRA CHEMIE A ZKOUŠENÍ POTRAVIN
KATEDRA KVASNÉ TECHNOLOGIE
KATEDRA TECHNOLOGIE SACHARIDU
KATEDRA TECHNOLOGIE MLÉKA A TUKU
KATEDRA KONZERVÁRENSKÉ TECHNOLOGIE
Od roku 1969 nese fakulta pojmenování:
FAKULTA POTRAVINÁŘSKÉ A BIOCHEMICKÉ TECHNOLOGIE
AKADEMIČTÍ FUNKCIONÁŘI FAKULTY POTRAVINÁŘSKÉ A BIOCHEMICKÉ TECHNOLOGIE
Děkani:
1952-53 |
doc.Ing.Dr. Josef Dyr, docent pivovarnictví |
1953-54 |
doc.Ing.RNDr. Karel Šandera, docent cukrovarnictví |
1954-57 |
prof.Ing.Dr. Josef Prokš, DrSc., profesor technologie mléka a mléčných výrobků |
1957-59 |
prof.Ing.Dr. Vladimír Kyzlink, DrSc., profesor základů konzervace potravin a technologie konzervárenství |
1959-60 |
prof.Ing.Dr. Gustav Janíček, profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování |
1960-61 |
prof.Ing.Dr. Rudolf Bretschneider, profesor cukrovarnictví |
1961-62 |
prof.Ing.Dr. Gustav Janíček, profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování |
1962-64 |
doc.Ing. Jan Hampl, CSc., docent cereální chemie a technologie |
1964-73 |
prof.MUDr.Ing. Vladislav Šícho, CSc., profesor biochemie |
1973-89 |
prof.Ing. Jiří Davídek, DrSc., profesor chemie a technologie potravin |
1989-94 |
prof.Ing. Jan Pokorný, DrSc., profesor chemie a zkoušení potravin |
1994-2000 |
prof.Ing. Pavel Kadlec, DrSc., profesor technologie cukru |
2000-2005 |
prof.Ing. Jan Velíšek, DrSc., profesor chemie a analýzy potravin |
2006-2011 |
prof.Ing. Karel Melzoch, CSc., profesor kvasné chemie a bioinženýrství |
2012-2019 |
prof.Ing. Tomáš Ruml, CSc., profesor biochemie |
2020-2023 |
prof. Ing. Jan Masák, CSc., profesor v oboru Biotechnologie |
2024-dosud |
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., docent v oboru Technologie potravin |
Význačné osobnosti
Profesor Karel Andrlík (1861-1931), profesor cukrovarnictví, zavádí speciální laboratoře z cukrovarnické chemie a výzkumnictví
Profesor Karel Napoleon Balling (1805-1868), profesor lučby oborů kvasných a cukrovarnických výrob, rektor utrakvistického polytechnického ústavu v roce 1865/66. Vypracoval dodnes platné teoretické základy kvasných technologií
Profesor Antonín Bělohoubek (1845-1910), profesor kvasné chemie, přednášel i agrikulturní chemii a technickou mikroskopii, založil r.1868 samostatnou českou sladovnickou školu, inicioval založení Výzkumného ústavu pivovarnického (1887)
Profesor Jaromír Bulíř (1877 - 1957), profesor chemické technologie potravin na pražské VŠCHTI, vedl ústav kvasné chemie a mykologie v létech 1945/46
Profesor Josef Dyr (1904 - 1980), profesor kvasné chemie a technologie, první děkan fakulty potravinářské technologie (1952/53), rektor VŠCHT (1953/55)
Profesor Vratislav Grégr (1914 - 1991), profesor kvasné chemie a technologie, působil na Výzkumném ústavu lihovarském v Praze a od r. 1953 na VŠCHT
Profesor Bohuš Hampl (1899 - 1975), profesor mikrobiologie, zakladatel výuky mikrobiologie na fakultě potravinářské technologie
Akademik Josef Hanuš (1872-1955), profesor v oboru chemie a zkoušení potravin a technologie tuků, jeho vědecké práce měly vysoký ohlas v zahraničí
Profesor Bohumil Hošpes (1890 - 1971), profesor technologie škrobu a lihu, působil na brněnské VŠZ
Profesor Gustav Janíček (1911 - 1995), profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování, jeden ze zakladatelů fakulty potravinářské technologie
Profesor Jan Jelínek (1879 - 1962), profesor cereální technologie, založil na pražské technice výzkumnou mlynářskou stanici (1908)
Profesor Karel Kruis (1851-1917), profesor a mezinárodně uznávaný odborník v oboru mykologie, pivovarství a lihovarství. Rozšířil přednášky o výuku enzymologie a mykologie. V r. 1900 založil lihovarskou kolu a pokusnou lihovarskou stanici
Profesor Vladimír Kyzlink (nar.1915), profesor základů konzervace potravin a technologie konzervárenství na VŠZ v Brně a VŠCHT v Praze, zakladatel oboru konzervace potravin u nás
Profesor Otakar Laxa (1874 - 1961), profesor chemie a technologie mléka, působil na zemědělském odboru pražské techniky
Profesor Karel Preis (1846-1916), profesor analytické chemie, významný odborník v cukrovarnictví, založil časopis Listy cukrovarnické (1883), spolu s prof.Bělohoubkem zakládá na technice Výzkumnou stanici cukrovarnickou (1896), která byla v r. 1923 přejmenována na Výzkumný ústav čs. průmyslu cukrovarnického
Profesor Josef Prokš (1892 - 1974), profesor technologie mléka a mléčných výrobků, působil na VŠZ v Brně a VŠCHT v Praze
Profesor Julius Stoklasa (1857-1936), významný odborník v agrochemii, biochemii, cereální chemii a technologii
Profesor Karel Šandera (1904 - 1959), profesor technologie cukrovarnictví, působil současně na katedře fyzikální chemie a katedře technologie glycidů VŠCHT a ve Výzkumném ústavu cukrovarnickém
Profesor Jan Šatava (1878-1938), profesor kvasné chemie a mykologie, významný odborník v pivovarství, vybudoval na technice v Dejvicích nový lihovar a pivovar na světové technické úrovni, ředitel Výzkumného ústavu sladařského a pivovarského v Praze
Profesor Vladislav Šícho (1923 - 1977), profesor biochemie, zakladatel výuky biochemie na fakultě potravinářské technologie
Profesor František Štolba (1839-1910), profesor pro chemickou technologii a enzymologii, pokračovatel prof.Ballinga, přednášel obsáhlý soubor chemicko-technologických předmětů, především kvasné technologie (zymotechniku), pivovarství a cukrovarnictví. Byl rektorem polytechnického ústavu v letech 1876/77 a 1882/83
Akademik Vítězslav Veselý (1877 - 1964), profesor organické chemie na brněnské technice, přednášel chemii a technologii tuků a olejů, od r. 1920 i na pražské technice
Profesor Václav Vilíkovský (1878 - 1956), profesor technologie potravinářského (zemědělského) průmyslu na VŠZLI v Praze i na VŠZ v Brně
Profesor Emil Votoček (1872 - 1950), mimořádná osobnost, významný organický chemik, věnoval se chemii cukrů, anorganické, analytické a fyzikální chemii, editor chemických časopisů, linquista a hudební skladatel