Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBT  → Věda a výzkum
iduzel: 7380
idvazba: 14268
šablona: stranka_submenu
čas: 29.5.2023 13:17:11
verze: 5263
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 7380
idvazba: 14268
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'fpbt.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/veda-a-vyzkum'
iduzel: 7380
path: 8547/4160/1399/1900/7380
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Věda a výzkum

Výzkumná a vývojová činnost fakulty pokrývá „tradiční“ i moderní témata základního a aplikovaného výzkumu v zásadních oblastech potravinářské chemie, technologie a řady biotechnologií. Vědecko-výzkumné aktivity jednotlivých pracovišť jsou cíleny na zvyšování kvality potravin, uplatnění progresivních inženýrských procesů a vývoj moderních biotechnologických přístupů pro potravinářství, ochranu životního prostředí a terapeutické aplikace. Výzkumné programy odrážejí současné výzvy oborů a díky uznávané odborné úrovni pracovníků fakulty získávají podporu národních a mezinárodních grantů a projektů. Pracoviště FPBT v roce 2011 úspěšně ukončila řešení projektu výzkumného záměru Progresivní potravinářské a biochemické technologie, úkolů v rámci výzkumných center (Centra aplikované genomiky, Centra pro studium obsahových látek ječmene a chmele a Centra regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů) a 15 projektů NPVII. V současné době pracoviště FPBT participují na 9 projektech 7. RP a řeší řadu grantových projektů podporovaných GAČR (19), TAČR (2) a GAAV (2) a Ministerstvy školství (16), zemědělství (17), průmyslu a obchodu (6), vnitra (2) a zdravotnictví (1).

Vědecké a výzkumné aktivity fakulty jsou úzce propojeny s  pedagogickou činností a do jednotlivých projektů cílevědomě zapojujeme posluchače všech stupňů studia v rámci řešení úkolů bakalářských, diplomových a disertačních prací.

 

Vědecko-výzkumný profil FPBT v bodech:

V „tradiční“ oblasti potravinářských technologií a posuzování kvality potravin a potravinářských surovin jsou rozvíjeny současné vývojové a vědecké trendy v projektech zaměřených na:

  • vývoj a aplikace analytických a bioanalytických metod pro posuzování hygienicko-toxikologické jakosti potravin, průkaz autenticity a falšování potravin, výživovou a senzorickou jakost potravin
  • vývoj a aplikace metod pro stanovení geneticky modifikovaných organismů (GMO) v potravinách a surovinách
  • vývoj a realizace technologií vedoucích k produkci vysocejakostních a bezpečnýchpotravin, funkční potraviny, moderní obalové technologie
  • řízení, simulace a modelování procesů a kontrola technologické jakosti potravin a potravinářských komodit, aplikace systémů řízení jakosti (HACCP)
  • alternativní využití surovin potravinářského průmyslu, zhodnocení odpadů a meziproduktů s využitím progresivních separačních procesů

Významnou část vědecko-výzkumného portfolia fakulty tvoří projekty zaměřené na vývoj biotechnologií pro udržitelný rozvoj a pěstovány jsou i projekty cílené na nanotechnologie a moderní terapeutické přístupy. Jedná se především o následující, často vzájemně propojené, tématiky:

  • využití mikroorganismů a rostlin pro bioremediace znečištění prostředí xenobiotiky a těžkými kovy a studium mikrobiální diverzity v kontaminovaných lokalitách
  • genomika, metagenomika a genové inženýrství pro konstrukci perspektivních mikroorganismů a rostlin pro biotechnologie
  • studium obranných mechanismů rostlin využitelných v alternativní ochraně proti chorobám
  • efektivní využití obnovitelných zdrojů a produkci biopaliv
  • využití extrémofilních mikroorganismů v biotechnologiích a jejich enzymový potenciál pro syntézu biologicky aktivních látek
  • izolace a charakterizace biomolekul, biopolymerů a endogenních faktorů a jejich biologicky aktivní deriváty
  • supramolekulární samoskladné systémy pro nanotechnologie
  • využití modifikovaných virových částic pro genové terapie; konstrukce nanočástic cílených do nádorových buněk k zobrazení karcinomů a testování cytostatik
  • stanovení struktur proteinů a jejich modelování, lokalizace, transport a interakce proteinů v buňkách

 

Odborný potenciál fakulty dokreslují členství v mezinárodních společnostech a redakčních radách zahraničních časopisů. Z  pracovníků fakulty je 36 členy celkem 63 zahraničních odborných společností a 14 členy celkem 26 redakčních rad zahraničních časopisů. V současné době fakulta spolupracuje na vědecko-výzkumném a pedagogickém poli s  81 zahraničními univerzitami a 38 zahraničními výzkumnými institucemi.

 

Aktualizováno: 5.1.2018 08:22, Autor: Jana Krátká

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi