Výzkumná a vývojová činnost fakulty pokrývá „tradiční“ i moderní témata základního a aplikovaného výzkumu v zásadních oblastech potravinářské chemie, technologie a řady biotechnologií. Vědecko-výzkumné aktivity jednotlivých pracovišť jsou cíleny na zvyšování kvality potravin, uplatnění progresivních inženýrských procesů a vývoj moderních biotechnologických přístupů pro potravinářství, ochranu životního prostředí a terapeutické aplikace. Výzkumné programy odrážejí současné výzvy oborů a díky uznávané odborné úrovni pracovníků fakulty získávají podporu národních a mezinárodních grantů a projektů. Pracoviště FPBT v roce 2011 úspěšně ukončila řešení projektu výzkumného záměru Progresivní potravinářské a biochemické technologie, úkolů v rámci výzkumných center (Centra aplikované genomiky, Centra pro studium obsahových látek ječmene a chmele a Centra regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů) a 15 projektů NPVII. V současné době pracoviště FPBT participují na 9 projektech 7. RP a řeší řadu grantových projektů podporovaných GAČR (19), TAČR (2) a GAAV (2) a Ministerstvy školství (16), zemědělství (17), průmyslu a obchodu (6), vnitra (2) a zdravotnictví (1).
Vědecké a výzkumné aktivity fakulty jsou úzce propojeny s pedagogickou činností a do jednotlivých projektů cílevědomě zapojujeme posluchače všech stupňů studia v rámci řešení úkolů bakalářských, diplomových a disertačních prací.
Vědecko-výzkumný profil FPBT v bodech:
V „tradiční“ oblasti potravinářských technologií a posuzování kvality potravin a potravinářských surovin jsou rozvíjeny současné vývojové a vědecké trendy v projektech zaměřených na:
- vývoj a aplikace analytických a bioanalytických metod pro posuzování hygienicko-toxikologické jakosti potravin, průkaz autenticity a falšování potravin, výživovou a senzorickou jakost potravin
- vývoj a aplikace metod pro stanovení geneticky modifikovaných organismů (GMO) v potravinách a surovinách
- vývoj a realizace technologií vedoucích k produkci vysocejakostních a bezpečnýchpotravin, funkční potraviny, moderní obalové technologie
- řízení, simulace a modelování procesů a kontrola technologické jakosti potravin a potravinářských komodit, aplikace systémů řízení jakosti (HACCP)
- alternativní využití surovin potravinářského průmyslu, zhodnocení odpadů a meziproduktů s využitím progresivních separačních procesů
Významnou část vědecko-výzkumného portfolia fakulty tvoří projekty zaměřené na vývoj biotechnologií pro udržitelný rozvoj a pěstovány jsou i projekty cílené na nanotechnologie a moderní terapeutické přístupy. Jedná se především o následující, často vzájemně propojené, tématiky:
- využití mikroorganismů a rostlin pro bioremediace znečištění prostředí xenobiotiky a těžkými kovy a studium mikrobiální diverzity v kontaminovaných lokalitách
- genomika, metagenomika a genové inženýrství pro konstrukci perspektivních mikroorganismů a rostlin pro biotechnologie
- studium obranných mechanismů rostlin využitelných v alternativní ochraně proti chorobám
- efektivní využití obnovitelných zdrojů a produkci biopaliv
- využití extrémofilních mikroorganismů v biotechnologiích a jejich enzymový potenciál pro syntézu biologicky aktivních látek
- izolace a charakterizace biomolekul, biopolymerů a endogenních faktorů a jejich biologicky aktivní deriváty
- supramolekulární samoskladné systémy pro nanotechnologie
- využití modifikovaných virových částic pro genové terapie; konstrukce nanočástic cílených do nádorových buněk k zobrazení karcinomů a testování cytostatik
- stanovení struktur proteinů a jejich modelování, lokalizace, transport a interakce proteinů v buňkách
Odborný potenciál fakulty dokreslují členství v mezinárodních společnostech a redakčních radách zahraničních časopisů. Z pracovníků fakulty je 36 členy celkem 63 zahraničních odborných společností a 14 členy celkem 26 redakčních rad zahraničních časopisů. V současné době fakulta spolupracuje na vědecko-výzkumném a pedagogickém poli s 81 zahraničními univerzitami a 38 zahraničními výzkumnými institucemi.