idvazba: 2286
šablona: stranka_novinky
čas: 29.5.2023 13:11:46
verze: 5263
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
idvazba: 2286
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'fpbt.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home'
iduzel: 1906
path: 8547/4160/1399/1900/1906
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW
Slavnostní promoce absolventů navazujících magisterských studijních programů naší fakulty se konajíve čtvrtek 29. 6. 2023 v Betlémské kapli podle studijních programů :
09.00h
Biotechnologie a bioinženýrství N303
Přírodní látky a léčiva, specializace Biotechnologie léčiv N304A
Přírodní látky a léčiva, specializace Chemie přírodních látek N304B
Biotechnology and Food Science AN309
11.00h
Biochemie a buněčná biologie N301
Mikrobiologie a genové inženýrství N302
Forenzní analýza N306
Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví N310
Klinická bioanalytika (KLIBI)
13.00h
Chemie a analýza potravin a přírodních produktů N307
Technologie potravin N308
Chemie a technologie potravin (TEPON)
Absolventi se z organizačních důvodů musí dostavit vždy 1 HODINU před začátkem vlastní promoce.
Vstup do Betlémské kaple je zdarma, počet hostů není omezen.

Od 15.02.2023 budou úřední hodiny děkanátu FPBT v následujících dnech a časech:
PONDĚLÍ od 12:30h do 15:00h
ÚTERÝ od 9:00h do 11:30h
STŘEDA od 9:00h do 11:30h a od 12:30h do 15:00h
Po předchozí domluvě se můžete osobně dostavit i v jiné dny.
Děkanát naleznete v budově B, vchod z ulice Zikova 4, 1. patro, místnosti č. B2304-B2307.


Dne 16. května 2023 nás v požehnaném věku 94 let navždy opustil dlouholetý pracovník a významná osobnost Ústavu konzervace potravin a celé Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, pan Prof. Ing. Dušan Čurda, CSc. Na naší vysoké škole působil prof. Čurda již od roku 1955 jako aspirant a asistent profesora Kyzlinka. V roce 1967 se habilitoval a v roce 1990 byl jmenován profesorem pro obor Konzervace potravin. V letech 1989 – 1994 byl vedoucím Ústavu konzervace potravin a technologie masa. Pedagogická a vědecká činnost prof. Čurdy je spjata především s problematikou balení potravin, i když se aktivně věnoval i dalším oblastem, zejména zpracování ovoce a zeleniny. Hlavní přínos prof. Čurdy lze jednoznačně spatřovat v tom, že už na počátku padesátých let minulého století spolu s prof. Kyzlinkem jako první v tehdejším Československu a jedni z prvních v Evropě pochopili důležitost obalové techniky v potravinářství a prosadili výuku tohoto tématu na vysokoškolské úrovni (v tuzemsku po dobu následujících zhruba čtyř desetiletí jako jediní). Prof. Čurda jako první přednášející předmětu Balení potravin a tvůrce jeho koncepce využil již tehdy originální, dodnes nepřekonaný systém formulovaný posléze v knize Balení potravin, která vyšla v několika vydáních.
Všichni, kdo profesora Čurdu znali, na něj nebudou jistě vzpomínat pouze jako na uznávaného odborníka, ale také jako na nesmírně lidského a laskavého kolegu.
20. června 2023 – Technologie potravin
– Ústav konzervace potravin
14. června 2023 – Technologie potravin
– Ústav sacharidůa cereálií
21. června 2023 – Technologie potravin
– Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Studenti z Litvínova dělají SZZ na ústavu, kde mají vypsanou BP
14. června 2023 – Ústav biotechnologie
- specializace Biotechnologie a bioinženýrství
- specializace Přírodní látky a léčiva, studenti kteří dělali BP na ústavech : biotechnologie, mléka, tuků a kosmetiky, sacharidů a cereálií a biochemie a mikrobiologie
19. a 20. června 2023– Ústav biochemie a mikrobiologie
- specializace Biochemie a mikrobiologie
- specializace Forenzní analýza, pro všechny studenty FPBT
( všichni studenti odevzdávají BP na ústavu 320)
20. června 2023 –Ústav analýzy potravin a výživy
- specializace Chemie a analýza potravin a výživy
21. června 2023 – Ústav chemie přírodních látek
- specializace Přírodní látky a léčiva, studenti kteří psali na ústavu BP
Místo konání SZZ a přesný harmonogram se dozvíte na jednotlivých ústavech.
Při přihlašování dávejte pozor, jestli se hlásíte na správný ústav.
Studenti, kteří budou konat SZZ v červnu 2023 musí splnit tyto povinnosti :
- přihlásit se k SZZ prostřednictvím SIS od 22. 5. 2023 do 28. 5. 2023 na předmět B352051,
- odevzdat bakalářskou práci do 2. 6. 2023,
- splnit všechny studijní povinnosti do 2. 6. 2023,
- po zápisu zápočtu za BP do SIS student požádá, přes SIS, o „kontrolu před SZZ“ a to nejpozději do 6. 6. 2023
Možnost odhlášení je do 6. 6. 2023.
Student, který se k SZZ nedostaví a do 8.00 hod příslušného dne se neomluví, bude hodnocen
známkou F.
Po vykonání SZZ, student osobně odevzdá na děkanát Výstupní list, na kterém je potřeba potvrzení od lékaře (můžete použít kopii lékařské zprávy k přihlášce na magisterské studium).
Student, který neodevzdá Výstupní list, nebude zapsán do dalšího studia.
Připomínám, že dnem složení SZZ přestáváte být studenty.
Dne 23. 2. 2023 proběhlo na FPBT školní kolo soutěže pořádané Potravinářskou komorou ČR "Studenti pro kvalitu potravin", odborná komise posoudila všechny příspěvky a stanovila následující pořadí:
- místo: Bc. Monika Pšenáková,Ópiové alkaloidy vo výrobkoch na báze semien maku siateho (Papaver somniferum)
- místo: Bc. Petr Otáhal, Nové české odrůdy chmele a jejich využití v pivovarství
- místo: Bc. Eliška Havlanová, Chemická bezpečnost chilli koření
studenti na prvních třech místech získali finanční odměnu a postupují do národního kola této soutěže.

FAKULTNÍ INFORMAČNÍ SCHŮZKA o studijních výjezdech a stážích v zahraničí v rámci programu ERASMUS+ v letním semestru 2023 a akademickém roce 2023/2024 proběhne v úterý 21.2., 15:00-16:00.


Petr Basař, Gabriela Basařová, Jindřich Chejn, Josef Tolar
Unikátní publikace zahrnuje více než 5000 aktuálních profesionálních výrazů a frází, včetně řady nových, ještě před několika lety neznámých pojmů.

Gabriela Basařová, Jan Šavel, Petr Basař , Pavlína Basařová , Adam Brož
První vydání knihy „Pivovarství“ bylo rozebráno během několika let. K druhému jsme přistoupili v loňském roce – a v letošním květnu bylo vyprodáno! Kolektiv autorů v průběhu jara a léta dále pracoval, navázal na obě dnes již rozebrané a velmi poptávané edice této zásadní publikace v oboru a výsledkem je třetí, doplněné a upravené vydání, které přijde na trh ještě letos na podzim.
Autoři opět doplnili jednotlivé kapitoly o aktuální informace týkající se nových technologií, zařízení a vědeckých poznatků včetně odkazů na nové zdroje informací. Osvědčená struktura publikace však zůstává zachována.
Kniha „Pivovarství“ pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. První kapitola se zabývá surovinami potřebnými pro výrobu piva (slad, chmel a chmelové produkty, voda a pomocné suroviny). Separátní kapitola je věnována pivovarským kvasinkám. Stěžejní část publikace tvoří kapitoly, v nichž je podrobně popsána výroba piva od přípravy mladiny na varně, přes hlavní kvašení a dokvašování, filtraci (včetně odstřeďování a membránových technik) až po pasteraci a stáčení. V knize jsou porovnávány vlastnosti různých druhů piv, fyzikálně-chemická a senzorická stabilita piva, vysvětlen proces stárnutí piva a hodnocení jeho jakosti.Samostatné kapitoly se zabývají enzymy důležitými pro výrobu piva, mikrobiologií pivovarské výroby, řízením jakosti, hygienou a sanitací výrobních zařízení, energetickým hospodářstvím a problematikou odpadních vod a emisí. Závěr knihy je věnován zdravotním aspektům piva. Jednotlivé kapitoly jsou většinou zahájeny krátkým přehledem historického vývoje, následují teoretické základy, přehled používaných technologií včetně inovací, laboratorní kontroly apod. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních citací.
Kniha je rozsahem a pojetím určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarství, dále pivovarským odborníkům a v neposlední řadě i nadšencům z řad laické veřejnosti, kteří se chtějí o tradičním českém oboru dozvědět více podrobností.
Speciální nabídka pro studenty vysokých škol: Pivovarství – nabídkový list pro studenty

Vědci z Botanického ústavu Akademie věd ČR spolupracují s EcoFuel Laboratories a FPBT VŠCHT Praha na hledání a výzkumu prospěšných látek z některých polozapomenutých středoevropských bylin, jako je například ožanka či komonice. Zajímají je rostliny, které obsahují skupinu látek nazývaných flavonoidy, které vykazují mimo jiné protizánětlivé účinky. V budoucnu by mohly najít využití v dermatologických preparátech, přípravcích na ošetření otoků či křečových žil, ekzémů nebo akné.
Více informací o výzkumu najdete ZDE.



V úterý 5. 4. 2022 byl v prostorách zrekonstruované Uhelny zahájen cyklus přednášek, který si klade za cíl seznámit studenty doktorského studia FPBT a taktéž všechny případné zájemce z řad studentů i zaměstnanců s vědecko-výzkumnými tématy řešenými na jednotlivých pracovištích fakulty. Seminář zahájila profesorka Petra Patáková, krátkým představením Ústavu biotechnologie a navázala tématem: Biosyntéza a biologická aktivita sekundárních metabolitů houby Monascus“. Houba rodu Monascus je známá již dlouhá staletí na asijském kontinentu jako přírodní lék na trávení a zlepšení krevního oběhu. Otázky, které si klade skupina prof. Patákové, jsou, jaké látky stojí za léčivými účinky této tradiční čínské medicíny a jakým způsobem jsou v uvedeném mikroorganismu produkovány. Druhá prezentace byla věnována Proteomické analýze nerozpustných materiálů aneb in-sample digestion, kterou nás profesor Radovan Hynek seznámil s využívanými metodikami a zároveň s historií proteomiky nejen ve světě, ale i na půdě VŠCHT. Společně s docentkou Kučkovou pak nastínili neuvěřitelně širokou škálu možných aplikací od stomatochirurgie až po analýzu uměleckých děl z přelomu minulého tisíciletí.
Další dvě témata budou přestavena v úterý 17. května, kdy se představí Ústav konzervace potravin s přednáškou Instrumentální nástroje pro odhalení smyslových vad potravin a predikci trvanlivosti a Ústav sacharidů a cereálií s výzkumem polysacharidů a jejich aplikacemi. Všichni jsou srdečně zváni! Bližší informace k časovému harmonogramu a jednotlivým setkáním jsou k dispozici v e-learningové aplikaci Moodle - Doktorské studium na FPBT – cyklus přednášek pro doktorandy.

Průvodce legálním užíváním obrazových a jiných netextových zdrojů: Jak to dělat správně seznamuje čtenáře ze základními principy autorského práva a s dalšími právy spojenými s užíváním netextových zdrojů. Publikace je určena především pro studenty a pro další členy akademické obce. Může ji však využít každý, kdo si při tvorbě vlastního díla klade otázky spojené s legálním nakládáním s netextovými zdroji, a to jak cizími, tak i vlastními. Průvodce čtenáře nejprve seznamuje s teoretickými pojmy dané problematiky a poté rozebírá konkrétní způsoby užití netextových zdrojů. Pro lepší orientaci je publikace obohacena o sérii navigačních ikon a rozhodovacích schémat.

Cenu Karla Preise za rok 2021 získaly Anna Miškovská a Alena Čejková z Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, a to za práci Přehled bakterií používaných k přípravě nanočástic kovů.
Tato cena je každoročně udělována za nejlepší přehledový článek otištěný v časopisu Chemické listy.
Redakce Chemických listů autorkám srdečně blahopřeje.
http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3894/3811

Profesorka Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy byla v sobotu 8. 1. 2022 hostem Daniela Stacha v pořadu Hyde Park Civilizace. Záznam z pořadu můžete zhlédnout ZDE.

V této příručce jsou srozumitelným způsobem a na řadě konkrétních příkladů vysvětleny jednotlivé formy plagiátorství a jak se plagiátorství vyhnout.
Dozvíte se:
- Kde vzít vlastní myšlenky,
- Jak správně citovat různé zdroje,
- Co přesně se považuje za plagiátorství,
- Jak se vyhnout různým formám plagiátorství,
- Příklady (ne)slavných plagiátů,
- O třech O proti plagiátorství,
- I pár tipů, jak nespadnout do časového presu.