idvazba: 2286
šablona: stranka_novinky
čas: 24.4.2024 21:23:28
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
idvazba: 2286
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'fpbt.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home'
iduzel: 1906
path: 8547/4160/1399/1900/1906
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW
XII. Studentská konference – Výživa, potraviny a zdraví, která se letos koná v úterý 7. 5. 2024 v prostorách Fyziologického ústavu 1. lékařské fakulty UK, Albertov 5, Praha 2.
Konference je určena k prezentaci témat bakalářských, magisterských a doktorandských prací studentů fakult lékařských, zdravotně-sociálních, přírodovědeckých, potravinářských, zemědělských a veterinární hygieny se zaměřením na problematiku výživy, potravin a zdraví.
Veškeré informace jsou uvedeny na https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-potraviny-a-zdravi-2024-studentska-konference-praha/
Ústav biochemie a mikrobiologie FPBT navázal spolupráci v rámci projektu financovaného z programu ERASMUS+; KA171-HED- Mobility of Higher Education Students and Staff s prof. Dr. Nelso Navarro Martínez z Universidad de Magallanes v Chile. Projekt, který na VŠCHT vede prof. Tomáš Ruml, podpoří výjezd tří zaměstnanců (10 dnů) a tří studentů (3 měsíce) oběma směry.
Cílem projektu je navazovat na stávající spolupráci a rozvíjet dlouhodobou a udržitelnou spolupráci jak ve výzkumu, tak ve výzkumném vzdělávání studentů magisterského a doktorského studia v rámci společného výzkumu a sdílením názorů na společných setkáních, spolupráce na kvalifikačních pracích či organizaci letních škol.
Projekt rozšiřuje nedávno zahájenou vědeckou spolupráci zaměřenou na výzkum biologických aktivit chilských rostlin a jedinečných mořských organismů tím, že se zaměřuje na původní, farmaceuticky relevantní a přesto nedostaečně pochopené subantarktické a antarktické makrořasy. Jejich jedinečnost spočívá v neobvyklých podmínkách pěstování z hlediska světelného cyklu (polární den/noc) a nízkých teplot. Adaptace na tyto podmínky má za následek neobvyklé chemické složení, které bude v projektu studováno. Farmaceuticky relevantní je produkce sloučenin blokujících UV záření. Projekt bude hledat další potenciální aktivity, které by mohly interagovat v opalovacích krémech. Jde především o antimikrobiální a protizánětlivé účinky a účinky pro hojení ran.
Článek o návštěvě chilské delegace na VŠCHT Praha
Sběr řas v Chille:
Prezentace VŠCHT na Universidad de Magallanes v Chile:
Prezentace Universidad de Magallanes na VŠCHT Praha:
Studenti na KACHEKRANu:
A v laboratořích Ústavu biochemie a mikrobiologie:
Česká akademie zemědělských věd (ČAZV) si v roce 2024 připomíná výročí 100 let od založení Československé akademie zemědělské (ČAZ) v roce 1924, na jejíž činnost a odkaz současná ČAZV navazuje. K příležitosti tohoto významného jubilea vydala ČAZV knihu s názvem „100 let České akademie zemědělských věd 1924-2024“.
Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha, se podílela na tvorbě této publikace, jejímž cílem je podpořit povědomí o komplexnosti a důležitosti zemědělské vědy a výzkumu. ČAZV již 100 let plní funkci organizace, která propaguje výsledky vědy a výzkumu a sdružuje pracovníky zemědělského výzkumu, vývoje, vzdělávání a praxe. Vydáním knihy si ČAZV připomíná svou historii, popisuje současnost a zároveň dává nahlédnout do budoucího vývoje českého zemědělství.
4.4.2024 proběhl v Uhelně na VŠCHT Praha 1. Seminář mladých pivovarníků, kterého se zúčastnili se svými pivovarskými pracemi studenti 4. a 5. ročníku a doktorandi Ústavu biotechnologie.
Seminář proběhl za účasti zástupců personálních oddělení a sládků pivovarů Staropramen a.s., Plzeňský Prazdroj a.s. a Českobudějovický Budvar n.p. Přítomen byl i ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a.s.
Sborník abstraktů 1. Semináře mladých pivovarníků
Doc. Aleš Rajchl z Ústavu konzervace potravin komentoval složení různých druhů soli v pořadu Události ČT1 na téma „Spotřeba soli v Česku“.
Reportáž navazovala na spuštění programu „Solíme méně“, který Ministerstvo zdravotnictví zahájilo 9.4. 2024.
Záznam pořadu (téma „Spotřeba soli v Česku“ od 25:30)
Děkujeme všem sponzorům za podporu Studentské vědecké konference Fakulty potravinářské a biochemické technologie v roce 2023!
Cena Alfreda Badera I
Komise pro udělování ceny Alfreda Badera I za organickou chemii České společnosti chemické rozhodla, že Cenu za rok 2023 dostal pan Ing. Bronislav Jurásek, Ph.D., odborný asistent v Laboratoři forenzni analýzy biologicky aktivních látek Vysoké školy chemicko-
technologické v Praze. Tématem přihlášeného souboru praci byly "Nové psychoaktivni látky, syntéza a studium vlastnosti".
Cena byla zřizena v roce 1994 dr. Alfredem Baderem (známý chemik, milionář, self-made man, zakladatel firmy Aldrich, filantrop, sběratel vlámských mistrů) a je sponzorována americkou nadaci Bader Philantropies, grantem čislo 21569.
Vice o ceně na webu ČSCH.
Pavel Drašar
předseda komise
Český svaz zpracovatelů masa uspořádal dne 24. října 2023 v Orea Congress Hotel Brno již XIII. setkání a konferenci masného průmyslu Meating 2023, který přinesl nejnovější informace z oboru zpracování masa. Součástí večera bylo tradičně ocenění těch nejúspěšnějších profesionálů z oboru a vítězů soutěže Řeznicko-uzenářské prodejny roku 2023. Ocenění za nejlepší disertační práci v oboru zpracování masa pro rok 2023 získal náš kolega Ing. Filip Beňo, Ph.D. (Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha). Téma disertační práce bylo zaměřené na „Hodnocení kvality masa a masných produktů“.
Vědci z Fakulty potravinářské a biochemické technologie dlouhodobě publikují v časopisu Vesmír populárně naučné články na různá témata.
Podívejte se na některé z nich:
Mitotické jedy: Stálice v boji proti rakovině
Malé dějiny pátrání po původu HIV
Skládanka HIV: Od struktury HIV k návrhu inhibitorů jeho skládání
Boj s HIV je i po 30 letech svízelný
Bilirubin - Od symptomu k všeléku
Menší než velké množství: Arzenik, rtuť a oxid uhelnatý jako léky
Buněčná senescence - Je stárnutí obrana proti rakovině?
Renoirovy barvy aneb Co prozradí analýza organických pigmentů o uměleckém díle
Vaječné proteiny v maltě Karlova mostu - Pravdivost legendy potvrzena v laboratoři
Chemikálie chladnomilného chvostoskoka
Není zelí jako zelí (Smrádek a teploučko)
Svaly z prášků, svaly v prášku?
Od vyvrácené hypotézy k Nobelově ceně
Seriál: Palmy a dřeviny Amazonie
Mnohoúčelová palma Bactris gasipaes
Bertholletia excelsa, tvrdý „oříšek“ Amazonie
Myrciaria dubia, amazonský bojovník s oxidačními procesy
Plukenetia volubilis, arašídová pochoutka starých Inků
Assoc. Prof. Michele Suman, PhD (Food Safety & Authenticity Research Manager, Barilla G. & R.
Fratelli S.p.A., Parma, Italy & Adjunct Professor of AgriFood Authenticity at Catholic University Sacred
Heart–Milan/Piacenza, Italy) a Prof. Dr. Michael Rychlik (Technical University of Munich, Germany)
byli jmenováni hostujícími profesory v magisterském studijním programu „Chemie a analýza potravin
a přírodních produktů” pro období 2023-2025.
GRATULUJEME!