Z důvodu čerpání dovolených budou v období od pondělí 30. 6. 2025 do pátku 29. 8. 2025 zrušeny pravidelné úřední hodiny děkanátu FPBT.
V tomto období nás prosím kontaktujte e-mailem na adrese studium.fpbt@vscht.cz , vždy Vám někdo z nás odpoví a domluvíme si individuální schůzku na konkrétní termín.
Předem Vám děkujeme za pochopení a přejeme Vám krásné prázdniny.

Národní kolo studentské soutěže „Studenti pro kvalitu potravin“ pořádané Potravinářskou komorou ČR proběhlo 26.6.2025.
Celkem se soutěže zúčastnilo 16 studentů z VŠCHT Praha, ČZU Praha, VETUNI Brno, MENDELU Brno a JČU České Budějovice.
Příspěvky byly tematicky zařazené do kategorií Kvalita a technologie výroby, a Analýza potravin.
Porota udělila 7 ocenění, z nichž 4 putují na FPBT:
- Excelentní práce v oblasti analýzy potravin - Gabriela Tůmová: Proteomická identifikace hmyzu v potravinách pomocí LC-timsTOF
- Excelentní práce v oblasti analýzy rizika - Jiří Hádek: Mykotoxiny "maskované" vazbami na polysacharidy cereálií - analýza, kvantifikace, charakterizace rizika
- Excelentní práce v oblasti potravinářské technologie - Anna Zelenková: Hodnocení kvality a stability strojně odděleného rybího masa
- Excelentní bakalářská práce - Marek Sogel: Strukturní analýza polysacharidů pivovarského mláta s potenciálním využitím pro pekárenské výrobky
Úroveň oceněných příspěvků byla velmi vysoká.
GRATULUJEME!

V květnu a červnu letošního roku jsme v laboratořích Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha v rámci projektu Poznej vědu v akci přivítali 360 studentek a studentů středních škol z celé České republiky. Během praktických projektových aktivit si studenti vyzkoušeli moderní experimenty, přístrojové metody a zjistili, jak vypadá práce ve skutečné vědecké laboratoři.
Co studentky a studenti středních škol zažili?
Bylo pro ně připravených několik projektových aktivit zaměřených na různá témata:
- Molekulární biologie v praxi: Detekce patogenů v potravinách
- Druhá šance pro bioodpad: Výroba antibakteriálních nanočástic
- Chemie a senzorika nápojů: Co skrývají kolové a energetické drinky?
- Jak smíchat nesmísitelné: Tajemství emulzí a rostlinných olejů
- Zabalená věda: Co chrání masné výrobky?
- Cukrovinky zblízka: Výroba a analýza čokolády a mouky Co fungovalo nejlépe?
Studentky a studenty nejvíce zaujaly praktické experimenty a práce s přístroji. Ocenili také skvělé lektory a možnost získat lepší představu o profesích a kariérních příležitostech v oblasti potravinářství a přírodních věd.
A co o programu „Poznej vědu v akci“ napsali učitelé, kteří studentky a studenty doprovázeli?
Nejčastěji zaznívala slova „zajímavé“, „motivující“, „inspirativní“, „připravené“
…“Motivující, aplikace ve škole poznaného - posun na vyšší odbornou úroveň; Odborně na výši, přitom Popularizační; Skvělé, opravdu!“
…“Viděli jsme přístroje, které ve škole nemáme. Úžasná akce. Skvělá organizace, skvělí asistenti/vyučující. Srozumitelné“
…“Vše skvěle připravené, názorné, srozumitelně podané“
…“Vysoká úroveň, zábavná/zajímavá chemie, moderní trendy“
Podzimní fáze projektu, kterou plánujeme v září, je již v přípravě!
Máte zájem zapojit se? Sledujte náš web a sociální sítě – na konci srpna zveřejníme přihlašovací formulář a nové termíny.

Gratulujeme čerstvým absolventům!
19. 6. 2025 byly v Betlémské kapli slavnostně předány diplomy absolventům magisterského studia FPBT.
Čerstvě promovaným inženýrům gratulujeme a přejeme hodně štěstí, spoustu profesních i životních úspěchů.
Pokud chcete být i nadále ve spojení se školou, můžete využít služeb Alumni klubu. Více informací na alumni.vscht.cz.

V pátek 20. června proběhl druhý ročník obhajoby studentských projektů v rámci Stipendijního programu ALS Czech Republic na VŠCHT v Praze.
Letos bylo oceněno celkem šest talentovaných studentek a studentů bakalářských, magisterských i doktorských programů FTOP a FPBT.
Prezentace, ve kterých studentky a studenti představili několikaměsíční výsledky jejich práce, probíhaly v rámci odborného semináře v Uhelně VŠCHT, který byl volně přístupný jak studentům, tak pedagogům VŠCHT.
Studentky a studenti prezentovali pestrou škálu témat, která odráží aktuální výzvy ve vědě i společnosti – od ochrany životního prostředí přes vývoj nových technologií až po udržitelnou energetiku.
Pro rok 2025 byli oceněni:
- Julie Červená, Testování podpory růstu rostlin u bakteriálních kultur izolovaných z kontaminované půdy růstem na toluenu
studentka 3. ročníku bakalářského studijního programu Biochemie a mikrobiologie (FPBT)
- Barbora Šimáčková, Monitoring PFAS v antropogenním vodním prostředí
studentka 1. ročníku magisterského studijního programu Forenzní analýza (FPBT)
- Henrietta Ottová, Mikrobiologické srážení kalcitu (MICP) - technologie pro snížení uhlíkové stopy a energetické náročnosti
studentka 2. ročníku doktorského studijního programu Mikrobiologie (FPBT)
- Vítězslav Mík, Sorpce vybraných antibiotik na dopovaný oxid ceričitý
student 3. ročníku bakalářského studijního programu Voda a prostředí (FTOP)
- Magdaléna Dibdiaková, Alternativní způsoby testování ekotoxicity výluhů strusky pomocí rostlin: vliv na změny biodostupnosti kovů
studentka 2. ročníku magisterského studijního programu Průmyslová ekologie a toxikologie (FTOP)
- Dominik Tománek, Stanovení složení zemního plynu Ramanovou spektroskopií
student 2. ročníku doktorského studijního programu Energie a paliva (FTOP)
Všem studentkám a studentům gratulujeme k úspěšnému dokončení projektů a děkujeme za inspirativní prezentace!
Další ročník Stipendií ALS Czech Republic bude vyhlášen na podzim 2025!

Letošní téma bylo Život s vědou.
Návštěvníci VědaFestu se na stáncích FPBT dozvěděli, jak molekuly řídí život, vyzkoušeli si izolaci DNA, pochopili roli enzymů a protilátek a dozvěděli se více o geneticky modifikovaných potravinách. Odhalili chemii v přírodě, například barviva v rostlinách či THC v konopí. Zjistili, jak věda ovlivňuje výrobu potravin – od jogurtu po šunku – a proč „jídlo bez chemie“ není vždy dobrý nápad. A nakonec objevili kouzlo chutí, vůní a vlivu potravin na naše tělo i mysl. Vše interaktivně, hravě a s pomocí moderní vědy.
Podívejte se na atmosféra stánků FPBT na VědaFestu ve videu - https://www.facebook.com/reel/
PROGRAM stánků FPBT:
Molekuly života
Poznejte molekuly, které řídí náš život! Na našem stánku si sami izolujete DNA z ovoce a svůj vzorek si odnesete domů. Pomocí 3D puzzle zjistíte, jak protilátky bojují proti virům. Vysvětlíme vám, co jsou geneticky modifikované potraviny a jestli se jich bát. A ukážeme vám enzymy – neúnavné „dělníky života“, kteří pomáhají nejen v přírodě, ale i v kuchyni nebo při praní prádla.
Chemie ukrytá v přírodě
Objevte, jak rozmanitý svět chemie se skrývá za barvami květin, chutí jídla, náladou i léčivými účinky rostlin! Vyzkoušíte si analytickou metodu chromatografie, a tak odhalíte karotenoidy - přírodní barviva, díky kterým je mrkev oranžová a rajče červené. Tyto látky chrání náš zrak, působí jako antioxidanty a podporují imunitu. Zjistíte také, jak se měří obsah THC v konopí pomocí infračerveného světla a proč je důležité znát jeho množství nejen kvůli omamným účinkům, ale i pro léčbu. Přijďte nahlédnout do světa chemie přírody – jednoduše, hravě a s moderní technologií!
Technologie potravin: Věda, která chutná
„Jídlo bez chemie!” Proč to tak nejde a je to dobře? Jak vzniká jogurt, proč těsto kyne a co všechno zažije šunka, než se dostane na tvůj chleba? Přijď zjistit, jak věda ovlivňuje každé sousto! Vyzkoušíš si jednoduché a zábavné pokusy, které ti ukážou, co dělá potraviny chutnějšími, zdravějšími a bezpečnějšími. Objev s námi, že věda není jen v laboratoři, ale i v kuchyni!
Potraviny pod lupou
Co všechno skrývají potraviny na našem talíři? Přijďte zjistit, jak ovlivňují tělo i mysl! Vyzkoušíte si jednoduché analýzy potravin, zjistíte, jak chutě a vůně působí na naše smysly, a objevíte, jak věda pomáhá zkoumat, co jíme. Zábavně a interaktivně vám ukážeme, že potraviny nejsou jen o chuti, ale i o vědě.

Zábavná věda pro malé badatele - FPBT na 13. ročníku naučné stezky “Příběh potravin 2025“
Zástupci Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha se 6. 6. zúčastnili oblíbené vzdělávací akce „Příběh potravin“ v areálu šlechtitelské stanice Selgen Stupice, kde návštěvníky čekal pestrý program plný zážitků i zajímavostí.
Pro děti jsem připravili interaktivní stanoviště Věda v kuchyni a zdravé stravování, kde si malí návštěvníci vyzkoušeli hravou vědu na vlastní kůži:
- experimentovali s povrchovým napětím na obarveném mléce
- měřili pH pomocí přírodního indikátoru z červeného zelí
- dozvěděli se, jak si vybírat potraviny, které prospívají zdraví
Děkujeme organizátorům z Výzkumného ústavu živočišné výroby, že jsme se mohli zapojit do této skvělé akce a měli možnost ukázat více než 400 dětem ze základních škol, jak propojit vědu, potraviny a udržitelnost.
Podívejte se atmosféru celé akce ve videu: https://www.youtube.com/watch?


Doktorandka Ing. Anna Průšová obdržela na XXIII. ročníku kongresu EuroFoodChem pořádaném EuChemS Division of Food Chemistry v Bratislavě (11-13/6/2025) ocenění za nejlepší studentský poster v konkurenci 73 studentů z Evropy i zámoří. Anna prezentovala práci Scavenging of Methylglyoxal by Maillard Reaction Products: Antiglycation Effects of Norfuraneol and Coffee Melanoidins and Impact on Their Antioxidant Properties autorského kolektivu A. Průšová, Z. Procházková, K. Cejpek.

Pro všechny přijaté studenty, kteří mají zájem o bakalářské studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie, jsme připravili informační akci Setkání s přijatými studenty na FPBT, která proběhla 10.6.2025.
Na dotazy odpovídali současní studenti – zástupci Tutorů, zástupci děkanátu/studijního oddělení a pedagogů.
Pokud jste se nestihli zúčastnit, na záznam akce se můžete podívat ZDE
Informace o studiu najdete zde: https://studium.vscht.cz/


Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha byla partnerem pro vědu, výzkum a inovace V. mezinárodní konference pro právní a potravinářskou vědu a praxi Potravinové právo 2025, která proběhla ve dnech 21.-23.května 2025 na Slovensku.
Více informací o zajímavém programu této akce najdete na webu https://potravinovepravo.sk/






Literární soutěž "Příběhy ze zkumavek"
Vážení a milí příznivci chemie,
Pro vstup do nového roku si pro Vás VŠCHT Praha připravila malé překvapení. Dovolujeme si vyhlásit literární soutěž "Příběhy ze zkumavek", ve které můžete popustit uzdu své fantazii a jakoukoli literární formou popsat, co pro Vás chemie znamená.
Budeme rádi, když informaci o této soutěži budete šířit i dále mezi své děti, přátele a známé a když se nám sejde co nejvíce zajímavých příběhů, které budou po ukončení soutěže vydány formou sborníku.
Podrobnosti o soutěži naleznete na následujícím odkazu: https://fpbt.vscht.cz/79398
Soutěžní příspěvky přijímáme do 30. dubna 2025.

GRATULUJEME!
Na zasedání stipendijní rady pro Stipendia ALS Czech Republic, které proběhlo dne 20. 12. 2024, bylo rozhodnuto, že stipendium ALS Czech Republic pro akademický rok 2024/2025 bude uděleno studentkám:
- Julie Červená, studentka 3. ročníku bakalářského studijního programu Biochemie a mikrobiologie
- Barbora Šimáčková, studentka 1. ročníku magisterského studijního programu Forenzní analýza
- Henrietta Ottová, studentka 2. ročníku doktorského studijního programu Mikrobiologie
Tímto všem oceněným gratulujeme!
Jejich předložené žádosti byly hodnocené jako vysoce kvalitní. Stipendium bude vyplaceno po splnění všech výzkumných aktivit a prezentaci dosažených výsledků na semináři, který proběhne v červnu 2025.

28.11. proběhla na všech ústavech Fakulty potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha, Studentská vědecká konference. Zúčastnilo se jí 140 studentů, kteří prezentovali svoje výzkumné aktivity ve formě přednášek nebo posterů.
Děkujeme všem za aktivní účast a gratulujeme všem oceněným v jednotlivých sekcích!
Dále děkujeme všem sponzorům, kteří Studentskou vědeckou konferenci na Fakultě potravinářské a biochemické technologie v roce 2024 podpořili!
V Potravinářské Revue, odborném časopisu pro výživu, výrobu potravin a obchod, byla v roce 2024 publikována série článků, které byly zaměřené na souhrnné informace o Fakultě potravinářské a biochemické technologie a jejích ústavech.
Články se věnují možnostem studia, které Fakulta nabízí, a dále vědecko-výzkumným aktivitám jednotlivých ústavů.
Potravinářská Revue 3/2024: Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha
Potravinářská Revue 4/2024: Ústav konzervace potravin
Potravinářská Revue 5/2024: Ústav sacharidů a cereálií – úspěšné propojení vědy a praxe
Potravinářská Revue 6/2024: Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Potravinářská Revue 7/2024: Ústav biochemie a mikrobiologie


Jmenovec medaile, Friedrich Michael Raimund Pregl, získal v roce 1923 Nobelovu cenu za chemii za průkopnické práce v oblasti mikrochemických metod, které úzce souvisejí s mikroanalytickými aplikacemi. Na jeho počest uděluje Rakouská společnost pro analytickou chemii (The Austrian Society of Analytical Chemistry, ASAC) Preglovu medaili, která se uděluje jednotlivcům, kteří významně a mimořádně přispěli k rozvoji analytické chemie, a to zejména v oblasti stopové analýzy organických látek.
Preglova medaile se přednostně uděluje v rámci národních a mezinárodních vědeckých akcí a sympozií, aby se poselství Fritze Pregla propojilo s poselstvím oceněných v širším kontextu.
V roce 2024 byla Fritz Pregl Medal udělena prof. Janě Hajšlové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Ústavu analýzy potravin a výživy, u příležitosti 11th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2024), které se konalo 5.-8. listopadu 2024, a předána prezidentem ASAC prof. Rudolfem Krskou.

Naše Fakulta potravinářské a biochemické technologie se zúčastnila akce Mák – Konopí – Drogy: Pomocníci i svůdci lidstva, která se konala 17.10. 2024 v Národním zemědělském muzeu pro studenty středních škol. Akce měla velký úspěch, zúčastnilo se jí více než 400 studentů.
Zástupci Ústavu přírodních látek a Ústavu analýzy potravin a výživy seznámili studenty středních škol s farmaceutickým a potravinářským využitím máku a konopí. A to i v návaznosti na výzkumné aktivity, které oba ústavy řeší a do kterých se budoucí studenti FPBT můžou zapojit.
Dále zde byly prezentovány studijní programy, které se také týkají této problematiky.


Doc. Rajchl z Ústavu konzervace potravin vysvětloval v pořadu ČT Polopatě (od času 22:08) jak bezpečně konzervovat ovoce a zeleninu.
Konzervování ovoce a zeleniny je skvělý způsob, jak uchovat sezónní plody, prodloužit jejich trvanlivost, případně vytvořit určitý výrobek. Aby však bylo konzervování bezpečné, je důležité dodržovat několik základních pravidel:
- Použití čerstvých a zralých surovin – Jen zdravé a zralé ovoce a zelenina jsou vhodné ke konzervaci.
- Sterilizace sklenic a víček – Sklenice je vhodné před naplněním vyčistit a sterilizovat, aby se předešlo nežádoucí kontaminaci.
- Správná metoda konzervace – Zavařování, kvašení nebo sušení? Každá surovina vyžaduje jiný přístup, i kvůli zachování nutričně významných látek. Je nutné dodržet doporučené časy a teploty. Po zavaření je nutné zkontrolovat, zda jsou víčka správně uzavřena.
- Skladování – Ideální je skladování konzervovaných výrobků v chladu a temnu.


20. září 2024 se konala historicky první imatrikulace studentů bakalářského studia na FPBT mimo posluchárny VŠCHT.
Počasí se vydařilo a slavnostní ceremonie proběhla pod širým nebem v příjemné atmosféře, která přispěla k nezapomenutelnému zážitku jak pro studenty, tak pro pedagogy.

Společnost pro výživu pro vás, studenty, připravila nabídku ročního členství za speciální cenu 290,- Kč
V rámci tohoto poplatku získáváte:
- roční členství ve Společnosti pro výživu
- 6 x ročně e-časopis Výživa a potraviny
- Slevu 25 % na akce SPV
Přihlášku na členství za studentskou cenu získáte na https://www.vyzivaspol.cz/
Časopis na ukázku obdržíte zdarma po zadání slevového kupónu „OCHUTNAVKA“ na https://form.simpleshop.cz/
Konference Dietní výživa
15. října v Praze
Studenti mají zvýhodněné vstupné 200 ,-Kč za osobní nebo online účast.
Program konference zde https://www.vyzivaspol.cz/
V případě osobní účasti se studenti registrují na info@vyzivaspol.cz a zaplatí v hotovosti přímo na konferenci. Pro koupi online přenosu se záznamem je registrace přes neveřejný odkaz https://form.simpleshop.cz/

FPBT ve spolupráci se Středočeským inovačním centrem organizuje 20.11. od 14h v Respiriu VŠCHT Praha akci zaměřenou na networking mezi výzkumníky, byznysem a veřejnou správou v oblasti inovací v potravinářském průmyslu.
Více informací o akci, která je zdarma, včetně registrace, najdete na https://s-ic.cz/cs/events/

Studenti FPBT se podíleli na úspěchu týmu VŠCHT na mezinárodní soutěži SensUs 2024, která proběhla v nizozemském Eindhovenu. Soutěže, kde měli soutěžící za úkol sestrojit funkční prototyp biosenzoru na stanovení kreatininu, se poprvé účastnil i tým z VŠCHT, pod názvem UCTeam, a získal první místo v kategorii Analytical Performance.
GRATULUJEME našim studentům!
Jiří Kohout: Biochemie a buněčná biologie
Eva Vogelová: Biochemie a buněčná biologie
Terézia Horníková: Forenzní analýza
Daniel Křížek: Biotechnogie a bioinženýrství
Tadeáš Sochor: Biotechnologie léčiv
Více informací najdete ZDE, https://www.vscht.cz/
Informaci o této skvělé zprávě sdílely i Novinky.cz

V sobotu 7.9. se naše Fakulta zúčastnila akce Dožínky na Letné.
Dožínky na Letné jsou největším farmářským trhem v Praze, který se už šestým rokem koná na Letenské pláni. Dožínky propojují městské a venkovské prostředí, zemědělce a spotřebitele, přinášejí radost z úspěšné sklizně a podporují pouto mezi lidmi a přírodou.
FPBT pro Dožínky na Letné uspořádala sérii aktivit pro děti zaměřených na zdravé stravování, s využitím materiálů programuFoodEducators, a prezentovala nabízené studijní programy.
Naše Fakulta potravinářské a biochemické technologie se zúčastnila Země živitelky 2024, která je největší a nejvýznamnější akcí svého druhu a rozsahu, určená pro odbornou i laickou veřejnost, zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory. Agrosalon propaguje také české potraviny. Země živitelka proběhla na Výstavišti České Budějovice ve dnech 22.-27.8.2024.
Společná expozice s Potravinářskou komorou ČR se velmi vydařila, celou akci navštívilo rekordních téměř 130 000 návštěvníků.
FPBT zde prezentovala nabízené studijní programy, vědecko-výzkumné aktivity, možnosti spolupráce s průmyslem a služby nabízené akreditovanými laboratořemi a fakultními centry.
Pro zpestření byla pro účastníky veletrhu připravena také ukázka testu k rozpoznání čerstvosti vajec.


26. 6. 2024 byly v Betlémské kapli slavnostně předány diplomy absolventům magisterského studia FPBT.
Čerstvě promovaným inženýrům gratulujeme a přejeme hodně štěstí, spoustu profesních i životních úspěchů.
Pokud chcete být i nadále ve spojení se školou, můžete využít služeb Alumni klubu. Více informací na alumni.vscht.cz.

V národním kole soutěže Potravinářské Komory ČR „Studenti pro kvalitu potravin“ ocenila hodnotitelská komise v sekci Analýza potravin prezentace dvou studentek (nyní absolventek) FPBT - Kateřiny Sonntag na téma „Autenticita jedlého hmyzu pomocí metabolomiky“ a Lucie Sytařové na téma „Charakterizace presumptivních izolátů druhu Bacillus cereus ze vzorků rýže“.
GRATULUJEME!
Celkem se soutěže zúčastnilo 10 studentů z VŠCHT Praha, ČZU Praha, VETUNI Brno, MENDELU Brno a JČU České Budějovice.
Hodnotitelé se zaměřili na kvalitu prezentací a diskusi, ale rovněž na uplatnitelnost výsledků v praxi. V diskusi se komise se shodla, že prezentované práce všech soutěžících měly velmi dobrou úroveň.


doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D. obdržela 13. června 2024 v pražském Karolinu od prezidenta republiky Petra Pavla a ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka jmenování profesorkou pro obor: Chemie a analýza potravin.
Všichni nově jmenovaní profesoři a profesorky na webu MŠMT.
Foto: MŠMT

Pro všechny uchazeče, kteří mají zájem o bakalářské studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie, jsme připravili informační akci Setkání s přijatými uchazeči o studium na FPBT, která proběhla 30.5.2024.
Na dotazy odpovídali současní studenti, zástupci děkanátu a profesorského sboru.
Pokud jste se nestihli zúčastnit – nevadí - záznam akce můžete zhlédnout ZDE
Rádi bychom Vás pozvali k účasti na anonymním dotazníku, který je součástí projektu QK22010135 "Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin". Tento projekt byl podpořen Ministerstvem zemědělství a na jeho řešení se podílí VŠCHT Praha, Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací a Fabio PRODUKT. Tento dotazník má za cíl shromáždit vaše názory a postřehy ohledně spotřebitelské znalosti tuků a olejů.
Vyplnění dotazníku by vám mělo zabrat přibližně deset minut.
Předem děkujeme za váš čas!
dotazník: https://www.survio.com/survey/



Naše Fakulta potravinářské a biochemické technologie se zúčastnila národního potravinářského veletrhu Czech Food Expo 2024, který proběhl na Výstavišti České Budějovice ve dnech 9.-12.5.2024.
FPBT zde prezentovala nabízené studijní programy, vědecko-výzkumné aktivity, možnosti spolupráce s průmyslem a služby nabízené akreditovanými laboratořemi a fakultními centry.
Pro zpestření byla pro účastníky veletrhu připravena také ukázka testu k rozpoznání čerstvosti vajec.
Společná expozice s Potravinářskou komorou ČR se velmi vydařila, byla hojně navštěvovaná, navštívil nás i pan ministr zemědělství Marek Výborný.
Celou akci, včetně HOBBY navštívilo 41.777 návštěvníků, potravinářského veletrhu se zúčastnilo na 100 vystavovatelů, i ze Slovenska.
Ústav biochemie a mikrobiologie FPBT navázal spolupráci v rámci projektu financovaného z programu ERASMUS+; KA171-HED- Mobility of Higher Education Students and Staff s prof. Dr. Nelso Navarro Martínez z Universidad de Magallanes v Chile. Projekt, který na VŠCHT vede prof. Tomáš Ruml, podpoří výjezd tří zaměstnanců (10 dnů) a tří studentů (3 měsíce) oběma směry.
Cílem projektu je navazovat na stávající spolupráci a rozvíjet dlouhodobou a udržitelnou spolupráci jak ve výzkumu, tak ve výzkumném vzdělávání studentů magisterského a doktorského studia v rámci společného výzkumu a sdílením názorů na společných setkáních, spolupráce na kvalifikačních pracích či organizaci letních škol.
Projekt rozšiřuje nedávno zahájenou vědeckou spolupráci zaměřenou na výzkum biologických aktivit chilských rostlin a jedinečných mořských organismů tím, že se zaměřuje na původní, farmaceuticky relevantní a přesto nedostaečně pochopené subantarktické a antarktické makrořasy. Jejich jedinečnost spočívá v neobvyklých podmínkách pěstování z hlediska světelného cyklu (polární den/noc) a nízkých teplot. Adaptace na tyto podmínky má za následek neobvyklé chemické složení, které bude v projektu studováno. Farmaceuticky relevantní je produkce sloučenin blokujících UV záření. Projekt bude hledat další potenciální aktivity, které by mohly interagovat v opalovacích krémech. Jde především o antimikrobiální a protizánětlivé účinky a účinky pro hojení ran.
Článek o návštěvě chilské delegace na VŠCHT Praha
Sběr řas v Chille:
Prezentace VŠCHT na Universidad de Magallanes v Chile:
Prezentace Universidad de Magallanes na VŠCHT Praha:
Studenti na KACHEKRANu:
A v laboratořích Ústavu biochemie a mikrobiologie:
Setkání prof. Michaely Rumlové a prof. Tomáše Rumla (VŠCHT Praha) s rektorem Universidad de Magallanes, panem José Maripani
Česká akademie zemědělských věd (ČAZV) si v roce 2024 připomíná výročí 100 let od založení Československé akademie zemědělské (ČAZ) v roce 1924, na jejíž činnost a odkaz současná ČAZV navazuje. K příležitosti tohoto významného jubilea vydala ČAZV knihu s názvem „100 let České akademie zemědělských věd 1924-2024“.
Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha, se podílela na tvorbě této publikace, jejímž cílem je podpořit povědomí o komplexnosti a důležitosti zemědělské vědy a výzkumu. ČAZV již 100 let plní funkci organizace, která propaguje výsledky vědy a výzkumu a sdružuje pracovníky zemědělského výzkumu, vývoje, vzdělávání a praxe. Vydáním knihy si ČAZV připomíná svou historii, popisuje současnost a zároveň dává nahlédnout do budoucího vývoje českého zemědělství.
4.4.2024 proběhl v Uhelně na VŠCHT Praha 1. Seminář mladých pivovarníků, kterého se zúčastnili se svými pivovarskými pracemi studenti 4. a 5. ročníku a doktorandi Ústavu biotechnologie.
Seminář proběhl za účasti zástupců personálních oddělení a sládků pivovarů Staropramen a.s., Plzeňský Prazdroj a.s. a Českobudějovický Budvar n.p. Přítomen byl i ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a.s.
Sborník abstraktů 1. Semináře mladých pivovarníků

Doc. Aleš Rajchl z Ústavu konzervace potravin komentoval složení různých druhů soli v pořadu Události ČT1 na téma „Spotřeba soli v Česku“.
Reportáž navazovala na spuštění programu „Solíme méně“, který Ministerstvo zdravotnictví zahájilo 9.4. 2024.
Záznam pořadu (téma „Spotřeba soli v Česku“ od 25:30)





Děkujeme všem sponzorům za podporu Studentské vědecké konference Fakulty potravinářské a biochemické technologie v roce 2023!

Cena Alfreda Badera I
Komise pro udělování ceny Alfreda Badera I za organickou chemii České společnosti chemické rozhodla, že Cenu za rok 2023 dostal pan Ing. Bronislav Jurásek, Ph.D., odborný asistent v Laboratoři forenzni analýzy biologicky aktivních látek Vysoké školy chemicko-
technologické v Praze. Tématem přihlášeného souboru praci byly "Nové psychoaktivni látky, syntéza a studium vlastnosti".
Cena byla zřizena v roce 1994 dr. Alfredem Baderem (známý chemik, milionář, self-made man, zakladatel firmy Aldrich, filantrop, sběratel vlámských mistrů) a je sponzorována americkou nadaci Bader Philantropies, grantem čislo 21569.
Vice o ceně na webu ČSCH.
Pavel Drašar
předseda komise

Český svaz zpracovatelů masa uspořádal dne 24. října 2023 v Orea Congress Hotel Brno již XIII. setkání a konferenci masného průmyslu Meating 2023, který přinesl nejnovější informace z oboru zpracování masa. Součástí večera bylo tradičně ocenění těch nejúspěšnějších profesionálů z oboru a vítězů soutěže Řeznicko-uzenářské prodejny roku 2023. Ocenění za nejlepší disertační práci v oboru zpracování masa pro rok 2023 získal náš kolega Ing. Filip Beňo, Ph.D. (Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha). Téma disertační práce bylo zaměřené na „Hodnocení kvality masa a masných produktů“.

Vědci z Fakulty potravinářské a biochemické technologie dlouhodobě publikují v časopisu Vesmír populárně naučné články na různá témata.
Podívejte se na některé z nich:
Mitotické jedy: Stálice v boji proti rakovině
Malé dějiny pátrání po původu HIV
Skládanka HIV: Od struktury HIV k návrhu inhibitorů jeho skládání
Boj s HIV je i po 30 letech svízelný
Bilirubin - Od symptomu k všeléku
Menší než velké množství: Arzenik, rtuť a oxid uhelnatý jako léky
Buněčná senescence - Je stárnutí obrana proti rakovině?
Renoirovy barvy aneb Co prozradí analýza organických pigmentů o uměleckém díle
Vaječné proteiny v maltě Karlova mostu - Pravdivost legendy potvrzena v laboratoři
Chemikálie chladnomilného chvostoskoka
Není zelí jako zelí (Smrádek a teploučko)
Svaly z prášků, svaly v prášku?
Od vyvrácené hypotézy k Nobelově ceně
Seriál: Palmy a dřeviny Amazonie
Mnohoúčelová palma Bactris gasipaes
Bertholletia excelsa, tvrdý „oříšek“ Amazonie
Myrciaria dubia, amazonský bojovník s oxidačními procesy
Plukenetia volubilis, arašídová pochoutka starých Inků


Assoc. Prof. Michele Suman, PhD (Food Safety & Authenticity Research Manager, Barilla G. & R.
Fratelli S.p.A., Parma, Italy & Adjunct Professor of AgriFood Authenticity at Catholic University Sacred
Heart–Milan/Piacenza, Italy) a Prof. Dr. Michael Rychlik (Technical University of Munich, Germany)
byli jmenováni hostujícími profesory v magisterském studijním programu „Chemie a analýza potravin
a přírodních produktů” pro období 2023-2025.
GRATULUJEME!

