idvazba: 2286
šablona: stranka_novinky
čas: 14.4.2021 10:46:53
verze: 4827
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW


Vážené kolegyně a vážení kolegové,
rádi bychom Vám připomněli, že odložené symposium BIOTECH 2020 pořádané naší vysokou školou ve spolupráci s Biotechnologickou společností a švýcarskými partnery se vzhledem k současné covidové situaci uskuteční v plánovaném termínu 16.-18.6.2021, ale ve virtuálním formátu.
Podrobnosti na webových stránkách konference.

Spouštíme přihlášky do programu EIT Food RIS Fellowships a Talents 2021
YOU + INTERNSHIP = IT’S A MATCH!
Rozviňte svůj talent u nejlepších agro-potravinářských hráčů v EU během placené stáže!
Každý rok mají studenti příležitost získat jedinečnou stáž mezi evropskými špičkovými hráči v oblasti agri-food. V letošním roce na Vás čeká 40 pracovních příležitostí v potravinářském průmyslu a můžete tak nastartovat svoji kariéru v jedné z institucí EIT Food. Najděte si své místo mezi velkými společnostmi jako je Maspex, Puratos, Grupo AN nebo malými startupy jako Napiferyn Biotech, Agricolus, Foodpairing nebo mnoha dalšími.
Pro koho je program určen? EIT Food nabízí placené stáže v délce 3-6 měsíců, a to v následujících dvou programech: · RIS FELLOWSHIPS pro studenty (min. Bc.) nebo absolventy magisterského studia (do dvou let po ukončení), stipendium ve výši 650 – 1 350 € / měsíc (v závislosti na variantě stáže) · RIS TALENTS pro doktorandy a mladé post-doktorandy (do dvou let po ukončení), stipendium ve výši 850 – 1 800 € / měsíc (v závislosti na variantě stáže) I v roce 2021 budou možnosti stáží flexibilní a přizpůsobené aktuální situaci v Evropě a možnostem pro cestování. Je možné zvolit jednu z těchto variant: online, on-site nebo hybridní variantu. |
Jak se přihlásit? · Přihlášku je nutné podat nejpozději do 19. dubna 2021 · Vyplňte krátkou online přihlášku a nahrajte minutové video: Pro program RIS Fellowships - ZDE Pro program RIS Talents - ZDE Budeme vás podporovat ve všech fázích výběrového procesu a při vlastní stáži. |
Více informací o programu najdete ZDE Přečtěte si také informační brožuru o projektu nebo se podívejte na krátké video z předchozího ročníku.
V případě jakýchkoliv dotazů se obracejte na místní koordinátory projektu (na Moniku Tomaniovou, monika.tomaniova@vscht.cz; tel.: 731 625 010), na Editu Ryšlavou (edita.ryslava@vscht.cz), nebo organizátory stáží (Martyna Czerniakowska, mczerniakowska@wz.uw.edu.pl).
|

Všechny pracovnice děkanátu budou i nadále část týdne pracovat z domova. Pokud tak chcete řešit konkrétní záležitost přímo s Vaší studijní referentkou, domluvte si s ní, prosím, pokud je to možné, osobní schůzku na děkanátu předem e-mailem nebo telefonicky.
Školní kolo soutěže Potravinářské komory ČR
datum konání: 20. 4. 2021 od 13.00 hodin, on-line v MS TEAMS
Výběr studentů do prvního kola soutěže se uskutečnil v rámci SVK2020 na Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha dne 19. 11. 2020. Ze SVK2020 byli vybráni níže uvedení účastníci soutěže (vítězové či jejich náhradníci z jednotlivých soutěžních sekcí SVK s relevantní problematikou).
Seznam studentů pro soutěž PK ČR 2021:
Bc. Kristýna Panušková, ústav 321
Bc. Anežka Nováková, ústav 322
Bc. Anna Jirsová, ústav 322
Bc. Alice Hořeňovská, ústav 323
Bc. Alexandra Lacinová, ústav 323
Bc. Kateřina Pavlová, ústav 323
Bc. Michaela Schreibmeierová, ústav 323
Bc. Tereza Vedrová, ústav 323
Bc. Tereza Vrbová, ústav 324
ABSTRAKTY PŘÍSPĚVKŮ

Harvey W. Wiley Scholarship je ročně udělováno jménem Harvey W. Wiley, jednoho ze zakladatelů organizace AOAC INTERNATIONAL v roce 1884. AOAC INTERNATIONAL je vědecká asociace věnující se podpoře validace metod a měření kvality v analytických vědách.

Special Issue "Instrumental and Bioanalytical Methods for Food Contaminant Detection"
Dear Colleagues,
Food safety is of paramount importance for a wide variety of stakeholders, namely, producers, industry, governmental bodies, or citizens. However, the intensive and globalized food production indicates that food testing from farm-to-fork is a rather challenging task. In fact, although regulatory requirements are in force globally, contaminated food is still consumed, resulting in (i) health-related problems due to acute toxicity incidents, e.g., consumption of an undeclared allergen; (ii) significant financial losses as in the fipronil case (insecticide in eggs, EU, 2017); and (iii) foodborne diseases such as salmonellosis. Therefore, the development of analytical methods able to provide fit-for-purpose results is necessary to tackle such emerging risks. Two different types of methods (in principle complementary) have been applied, namely, instrumental analysis and screening analytical methods predominantly based on biorecognition events.
We are pleased to invite you to submit papers that showcase and discuss novel analytical methods (both instrumental and sensor-based) in the food safety field. The submitted papers should address rapid, cost-efficient, robust, and sensitive analytical procedures to allow effective testing of toxicologically relevant food contaminants.
This Special Issue aims to provide a fruitful collection of papers (both original and review papers) based on (a) novel chromatographic separation methods coupled to various detectors with special emphasis to mass spectrometric (MS) detection, (b) optical and electrochemical biosensors and their potential to be hyphenated with smartphones as their analytical detector, (c) approaches to automate and miniaturize food contaminant analysis, e.g., lab-on-a-chip (LOC) assays or micro total analysis systems (μTAS), and (d) method validation and cross comparison toward golden standard methods.
We look forward to receiving your contributions.
Prof. Dr. Jana Pulkrabova
Dr. Aristeidis Tsagkaris
Guest Editors
Message from the Guest Editors


Mezi doktorskými studenty v Sekci organické, environmentální chemie a biochemie získali ocenění Klára Navrátilová a Leoš Uttl. Gratulujeme!
Sekce doktorských studentů
1) Sekce organické, environmentální chemie a biochemie- Čestné uznání získala Klára Navrátilová s příspěvkem Olive Oil Authenticity: Detection of Soft-Deodorized Oils in Extra Virgin Olive Oils Using Metabolomic Approach za významný přínos k vědecké úrovni celé konference
- Cena studentů pro Leoše Uttla za příspěvek Can high-resolution mass spectrometry (HRMS) –based metabolomics be used for a varietal classification of wines?

Ve středu 25.listopadu se konala na STU v Bratislavě 22. celoslovenská studentská vědecká konference "Chémia a technológie pre život".
Děkujeme všem našim studentům za účast a gratulujeme výhercům.
1. místo
Bc. Tereza Vedrová (Osud mykotoxinů v průběhu tepelného zpracování potravin, sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika)
Bc. Adéla Sedláčková (Optimalizace instrumentální metody pro simultánní detekci mykotoxinů a pesticidů, sekce Separačné metódy)
2. místo
Bc. Matěj Malý (Rychlá odstředivá dělící chromatografie: vývoj metody pro separaci a izolaci fytokanabinoidů, sekce Separačné metódy)
4. místo
Bc. Magdaléna Juziková (Osud mykotoxinů v průběhu sladovnické a pivovarnické technologie, sekce Potraviny - chémia, technológia a hodnotenie rizika)
5. místo
Bc. Tereza Šoutová (Mykotoxiny v krmivech pro domácí mazlíčky, sekce Separačné metódy)

Akce spolupořádaná VŠCHT Praha se uskuteční virtuální v termínu 17.-20. 6. 2021.
Záštitu akci udělili:
- předsedkyně Akademie věd České republiky prof. Eva Zažímalová
- rektor VŠCHT Praha prof. Pavel Matějka
Členové organizačního výboru si dovolují Vás a Vaše spolupracovníky co nejsrdečněji pozvat na pravidelné biotechnologické symposium Biotech & Czech-Swiss Symposium with exhibition organizované ve spolupráci se švýcarskými kolegy, které se koná na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze 17.-20. 6. 2020.
Registrovat se je možné do 31. 3. 2020.
Podrobnosti na webových stránkách konference: https://www.biotech2020.cz/
Čestné uznání získala Gabriela Kuncová za komplexní práci na inovativním tématu ošetření nápojů pomocí pulzního elektrického pole. Studentka dokázala prezentací práce zaujmout široké publikum a rozpoutala intenzivní diskuzi, ve které prokázala velmi dobrou orientaci ve studované problematice s přesahem do průmyslových aplikací.
Special Issue "Quo Vadis Cancer Research? On Molecular Mechanisms and Drug Discovery"
Dear colleagues,
In cancer research, an immense amount of interdisciplinary information has already been gathered over the decades. The remaining gaps in the knowledge on cancer diseases at the cellular and molecular levels are being filled on a daily basis as novel research methods and novel anticancer drugs emerge. In addition, using old and already-approved drugs for different indications, such as cancer, has recently gained increased attention from the scientific community in so-called drug repurposing. Moreover, there is also a very common concept of developing compounds with multiple functionalities—from combining diagnostics with therapy (theranostics) to specific targeting, and photodynamic therapy to immunogenic cell death induction. All of these approaches will hopefully enable the early detection of cancer and combating of this disease with minimal side-effects.
The aim of this Special Issue “Quo Vadis Cancer Research? On Molecular Mechanisms and Drug Discovery” is to underline the advances and the most recent discoveries and progress in all fields of science dealing with cancer; its molecular substance; known, and also possible, synthetic and semisynthetic inhibitors; their structure–activity relationships; in silico modeling; theranostics; cancer biomarkers; and beyond. Original full research articles as well as review articles on this topic from research groups all over the world are welcome in order to disseminate the scientific knowledge in these uneasy times of SARS-CoV-2. Researchers working in the fields of cancer research, imaging, drug discovery and related disciplines are encouraged to publish their recent findings in this Special Issue of the International Journal of Molecular Sciences.
Dr. Silvie Rimpelova
Guest Editor


Společnost pro výživu (SPV) se rozhodla v této složité situaci, kdy všechny školy jsou zavřené podpořit studenty, a proto jsme připravili pro vás speciální časově omezenou nabídku na nová členství s 30% slevou.
Všichni studenti, kteří do 30. 4. 2020 požádají o členství v SPV, zaplatí za roční členský příspěvek jen 412 Kč místo běžných 589 Kč.
V rámci tohoto členství máte po celý rok všechny časopisy Výživa a potraviny ZDARMA (celkem 6 ks). Ukázku článku najdete zde.
Co Vám členství ve SPV přinese?
- získáte odborné a recenzované informace ze světa výživy a potravin a školního a dietního stravování
- právo podílet se na činnosti i rozhodování ve SPV
- snadný přístup k informacím a trendům z oblasti lidské výživy
- slevu na konference a semináře SPV ve výší 10 %
A to ještě není vše. Sledujte náš Facebook . Ten kdo zde napíše, jak se mu časopis líbí, jaká témata ho zaujala a o čem bychom ještě měli napsat, dostane od nás ZDARMA odbornou e-publikaci „Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH) 2019“.
Platí pro prvních 30 přínosných komentářů. Pište, lajkujte, sdílejte své postřehy, nápady. Jsme tu pro vás.

V malých pivovarech v Kanadě a USA v poslední době roste zájem o výrobu piva s vysokou pitelností, ke kterému by se zákazníci rádi vraceli. Tamější produkce se vyznačuje zejména velmi kvalitními svrchně kvašenými pivy jako Blond Ale, APA, IPA nebo Stout, nicméně nyní se začínají zaměřovat také na produkci piv ležáckého typu, mezi kterými má nejlepší pověst český ležák. Některé americké pivovary již začali vyrábět světlé pivo s přízviskem Czech Style Lager, ale jejich technologie se odlišuje od postupů používaných v českých pivovarech. Na základě tohoto trendu byl Tomáš Kinčl jako pivovarský technolog VŠCHT Praha osloven společností Bines & Vines manželů Johna a Brendy Steinsky, kteří se mj. zabývají dovozem českých chmelů, sladů a vín do Kanady.
V rámci první společné spolupráce Tomáš Kinčl v Kanadě v provinciích Prince Edward Island, New Brunswick a Nova Scotia místním pivovarníkům prezentoval o české pivní kultuře, chuťovém profilu českého ležáku a technologii výroby piva v českých pivovarech. Kromě toho také pomáhal s várkou piva českého typu ve dvou zdejších pivovarech. Tato piva by měla být v březnu představena na festivalu minipivovarů ve Frederictonu (NB) a budou prezentována jako výsledek spolupráce s VŠCHT Praha, českou univerzitou, kde se vyučuje obor pivovarství a absolvují zde největší pivovarští odborníci v Čechách.