Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Rafinace a koncentrace olejů s vysokým obsahem kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenové
Garantující pracoviště: | Ústav mléka, tuků a kosmetiky |
Studijní program/specializace: | Chemie a technologie potravin ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Jan Kyselka, Ph.D. |
Anotace
Kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) jsou významné polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) řady ω-3, které se liší délkou uhlovodíkového řetězce a počtem dvojných vazeb v all-cis uspořádání. Jedná se o důležité prekurzory eikosanoidů (C20), dokosanoidů (C22) a také elovanoidů (C26 – C40). Tato skupina oxylipinů ovlivňuje agregaci krevních destiček (tromboxany), vazokonstrikci a vazodilataci (prostaglandiny), prozánětlivé působení (např. cysteinyl-LTE4), rezoluci zánětu (resolviny, maresiny a protektiny) a další. Kvalita komerčních výrobků s vysokým obsahem EPA a DHA je různá, neboť obsahují odlišný obsah polohových a geometrických izomerů polynenasycených mastných kyselin a také primární a sekundární oxidační produkty PUFA. Cílem práce bude technologická koncentrace PUFA a laboratorní či poloprovozní rafinace olejů s vysokým obsahem EPA a DHA. Dále bude zkoumána kvalita komerčních doplňků stravy s vysokým obsahem EPA a DHA. Prostředky organické syntézy umožní přípravu doposud nepopsaných derivátů PUFA včetně jejich oxidovaných forem a geometrických či polohových izomerů.
kontaktujte vedoucího práce
Místo výkonu práce:
Ústav mléka, tuků a kosmetiky, FPBT, VŠCHT Praha
Aktualizováno: 25.3.2022 17:14, Autor: Jan Kříž