Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBT  → Studium → Doktorské studium → Témata disertačních prací na FPBT → Výpis vypsaných témat disertačních prací

Ústav sacharidů a cereálií

Chromatografie technických cukerných roztoků

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: prof. Ing. Zdeněk Bubník, CSc.
Předpokládaná forma studia: prezenční
Předpokládaný způsob financování: Stipendium + mzda

Anotace


Moderní cukrovar produkuje vedle bílého cukru i další produkty jako je bioethanol, bioplyn, černý sirob či melasa, sušené řízky a hnojiva. Využívá k tomu celou řadu procesů počínaje extrakcí, epurací, evaporací a rafinací, tak návazných procesů jako jsou fermentace, destilace či separace na ionexech a molekulových sítech. Právě chromatografické procesy se využívají ke změkčování, odbarvování, vycukerňování či izolaci různých hodnotných látek jako např. betain. Tato práce bude zaměřena na frakcionaci meziproduktů cukrovarnictví použitím různých sorbentů a hledání optimálních podmínek chromatografické separace pro získávání sacharosy, betainu, barviva, solí a dalších hodnotných složek.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Separace a charakterizace frakcí žitného a pšeničného zrna s vysokým obsahem arabinoxylanů a jejich využití v lidské výživě

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
Předpokládaná forma studia: prezenční
Předpokládaný způsob financování: Stipendium + mzda

Anotace


Arabinoxylany jsou přirozenými složkami některých anatomických částí žitných a pšeničných zrn a jejich koncentrace je proto vysoká v některých frakcích vznikajících během mlýnského zpracování. Tyto látky vykazují významné nutriční benefity jako složky vlákniny s funkcí prebiotik. Ve standardních i netradičních mlýnských procesech lze frakce obsahující vysoké koncentrace arabinoxylanů separovat buď ve vedlejších produktech povrchového opracování zrna před vlastním mletím (peeling, debranning), nebo v otrubnatých částicích postupně separovaných během vlastního dezintegračního procesu. Cílem této práce bude identifikovat frakce zrna s nejvyšším podílem arabinoxylanů separovaných pomocí různých mlýnských postupů. Dále pak navrhnout a ověřit postupy zpracování těchto frakcí pomocí hydrotermické úpravy či fermentace. Jako výsledek těchto postupů by měly být vyvinuty senzoricky atraktivní produkty s vysokou biologickou dostupností a polymerních a oligomerních arabinoxylanů s potenciálem využití jako zlepšujících přípravků při výrobě potravin cereálního původu nebo jako složek nutraceutik.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha

Zkoumání strukturní rozmanitosti vybraných přírodních polysacharidů

Garantující pracoviště: Ústav sacharidů a cereálií
Studijní program/specializace: ( výuka v českém jazyce )
Školitel: Ing. Roman Bleha, Ph.D.
Předpokládaná forma studia: prezenční
Předpokládaný způsob financování: Stipendium

Anotace


Dizertační práce bude zaměřena na izolaci a charakterizaci polysacharidových frakcí a čistých polysacharidů a případně dalších biologicky aktivních metabolitů z přírodních zdrojů pomocí vhodných spektroskopických (FTIR, Raman, NMR), chromatografických (GC/FID, GC/MS, GPC/SEC, HPLC/ELSD) a dalších separačních metod (např. IEC). U čistých polysacharidových frakcí budou testovány biologické aktivity (např. protizánětlivá, imunomodulační, prebiotická a další) a to ve spolupráci s Ústavem biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha. Nedílnou součástí disertační práce bude i testování biologické dostupnosti u vybraných polysacharidových frakcí.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav sacharidů a cereálií, FPBT, VŠCHT Praha
Aktualizováno: 25.3.2022 17:14, Autor: Jan Kříž

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi