Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => zluta
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => VSCHT_fotobanka_034.jpg
    [pozadi2] => 1_DSC0066.jpg
    [pozadi3] => 1_DSC0087.jpg
    [pozadi4] => 1_DSC0098.jpg
    [pozadi5] => _DSC001215.jpg
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8547/4160/1399
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 1399
    [platne_od] => 22.11.2023 17:07:00
    [zmeneno_cas] => 22.11.2023 17:07:52.731085
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 4637
    [cms_time] => 1714154414
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBT  
            [more_info] => více informací
            [top_search_placeholder] => hledat...
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/pages/FPBT-Praha/156249471063054
            [social_fb_title] => Facebook FPBT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_tw_title] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [social_yt_title] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] =>  BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] =>  BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] =>  BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Jana.Kratka@vscht.cz [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [adresa_url] => [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [stahnout] => stáhnout [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [vyucuje_se_na_ustavech] => Vyučuje se na ústavech [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv aktualit [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [den_kratky_0] => ne [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1899] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1901] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1901 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1902] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1902 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1903] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1903 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1899 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1900] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1906] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_title] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1906 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7378] => stdClass Object ( [nazev] => O fakultě [seo_title] => O fakultě [seo_desc] => FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => https://www.youtube.com/watch?v=5JZzc3Fitv8 [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie (FPBT) byla založena roku 1952 a pod současným názvem působí od roku 1969.

Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.

Studenti doktorského studia se podílí na špičkovém multidisciplinárním výzkumu v oblasti potravinářských technologií a biotechnologií, bezpečnosti a kvality potravin, klinické biochemie, molekulární biologie a mikrobiologie.

Pevné základy chemie poskytované fakultou jsou základem pro zkoumání živé přírody a vědy o potravinách a podporují klíčové civilizační hodnoty, jako je lidské zdraví a kvalita života.

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7378 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7379] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => Studium na FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Informace pro uchazeče o studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie

 

Struktura studia

Fakulta nabízí moderní a flexibilní systém vzdělávání, plně kompatibilní s evropskými vzdělávacími standardy (jednotný evropský vzdělávací systém - Boloňská deklarace). Hodnocení studia pomocí kreditního systému a umožňuje snadné zapojení studentů do celoevropského systému terciárního vzdělávání. Studenti mají možnost část studia absolvovat na partnerských vysokých školách v zahraničí.

 

Studijní programy

 

Pro komunikaci s fakultou se obracejte na děkanát.

Pro komunikaci se školou se obracejte na pedagogického oddělení VŠCHT Praha 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7379 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7387] => stdClass Object ( [nazev] => Ústavy a pracoviště [seo_title] => Ústavy a pracoviště [seo_desc] => Ústavy a pracoviště FPBT VŠCHT Praha [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

 319 ústav biotechnologie e
 320 ústav biochemie a mikrobiologie  e 
 321 ústav sacharidů a cereálií  e
 322 ústav mléka, tuků a kosmetiky  e 
 323 ústav analýzy potravin a výživy  e 
 324 ústav konzervace potravin   e

 342 ústav chemie přírodních látek

e 
 352 děkanát Fakulty potravinářské a biochemické technologie  k 

 

Ústavy FPBT


319 - Ústav biotechnologie

Vedoucí ústavu: prof. Dr. Ing. Petra Patáková  
Tajemník ústavu: doc. Ing. Martin Halecký, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Hana Kašpárková

320 - Ústav biochemie a mikrobiologie

Vedoucí ústavu: prof. Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Petra Lipovová, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Magdalena Melčová, Ph.D.

321 - Ústav sacharidů a cereálií

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. 
Tajemník ústavu: Ing. Vladimír Pour, CSc. 
Sekretariát: Zuzana Štanclová

322 - Ústav mléka, tuků a kosmetiky

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.
Tajemník ústavu: Ing. Aleška Fialová
Sekretariát: Ing. Aleška Fialová

323 - Ústav analýzy potravin a výživy

Vedoucí ústavu: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Martina Vlčková
Sekretariát: Ing. Martina Vlčková

324 - Ústav konzervace potravin

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Eva Rudolfová

342 - Ústav chemie přírodních látek

Vedoucí ústavu: prof. RNDr. Oldřich Lapčík Dr.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D.
Sekretariát: Irena Dražilová

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7387 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustavy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7380] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => Věda a výzkum [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie je nejen pedagogickým, ale i významně výzkumně orientovaným pracovištěm Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na kterém je pedagogická činnost silně provázána s oblastí vědecko-výzkumnou. O tom svědčí nejen zaměření kvalifikačních prací studentů všech stupňů studia, ale i další podpora vědecké práce posluchačů. Výzkumná práce je zaměřena nejen na základní a orientovaný výzkum, ale i na aplikovaný výzkum, zejména v biotechnologických, mikrobiologických a potravinářských oblastech.

Hlavní oblasti vědy a výzkumu na FPBT reflektují zaměření jejích sedmi ústavů a jsou následující:

  1. Biotechnologie a bioinženýrství
  2. Biochemie a mikrobiologie
  3. Chemie a analýza potravin a přírodních látek
  4. Technologie potravin a jejich uchovávání
  5. Organická chemie přírodních látek

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7380 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7381] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 7381 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10491] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek FPBT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 10491 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1900 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => Volba kandidáta na děkana
    [seo_title] => Volba kandidáta na děkana
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [perex] => 
    [ikona] => promoce
    [obrazek] => 0001~~KyjKz81PTgUA.png
    [ogobrazek] => 
    [pozadi] => 
    [obsah] => 

AKTUÁLNĚ

Ve čtvrtek 30. listopadu 2023 byl zvolen kandidátem na děkana doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

V pondělí 6. listopadu 2023 byly zveřejněny odpovědi kandidáta na otázky senátu.

Dne 30. 10. 2023 volební komise písemně obdržela  informaci od prof. Jana Masáka o jeho odstoupení z voleb. Na pozici kandidáta na děkana FPBT tedy zůstává nominován doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

 


V nadcházejících volbách jsou na pozici kandidáta na děkana nominováni (v abecedním pořadí): prof. Ing. Jan Masák, CSc. (30. 10. odstoupil z volby) a doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

AS FPBT kandidátům položil těchto pět otázek:

  1. Jaké kroky plánujete podniknout k dosažení adekvátního finančního ohodnocení v rámci tarifních mezd pracovníků Fakulty potravinářské a biochemické technologie?
  2. Jakou máte vizi pro získání nových a udržení stávajících pracovníků na úrovni postdoků a odborných asistentů?
  3. Jaký je Váš názor na společný základ bakalářských studijních programů?
  4. Jak plánujete podnítit a podporovat spolupráci mezi jednotlivými ústavy naší fakulty a fakultami naší školy?
  5. V minulosti byla technologie potravin významným a prestižním oborem v rámci Vysoké školy chemicko-technologické, ale v současnosti je trend spíše opačný. Jaké kroky navrhnete k obrácení tohoto trendu?

V pondělí 6. listopadu 2023 byly zveřejněny odpovědi kandidáta doc. Ing. Aleše Rajchla, Ph.D.

 

Diskuse s kandidáty na děkana

Představení kandidátů se uskuteční 9. 11. 2023 v posluchárně BI od 15:00.

 

Organizace voleb

Volba kandidáta na děkana probíhá dle jednacího řádu Akademického senátu FPBT.

Volbu děkana pro období 2024-2027 vyhlásil Akademický senát FPBT na svém zasedání dne 19. září 2023.

Volební komise

 

Podávání návrhů

V době od 25. 9. 2023 do 20. 10. 2023 je možno podávat návrhy kandidátů na děkana písemnou formou zasláním mailu kterémukoliv členovi volební komise s uvedením jména a jednoznačnou identifikací jak navrženého kandidáta, tak zároveň i navrhovatele.

Další průběh voleb

26. 10. 2023 Zveřejnění jmen kandidátů

9. 11. 2023 Představení kandidátů na předvolebním zasedání AS FPBT a akademické obce VŠCHT v posluchárně BI od 15:00

30. 11. 2023 Zasedání AS FPBT VŠCHT Praha – Volba děkana, výsledky volby budou následně oznámeny na webu.

 


Předchozí volby

Volba kandidáta na děkana v roce 2019 (období 2020 - 2023)

[submenuno] => [urlnadstranka] => [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/fakulta/as/volba-kandidata-na-dekana' [newurl_iduzel] => 49387 [newurl_path] => 8547/4160/1399/1900/7378/7386/49387 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 49387 [platne_od] => 30.11.2023 11:35:00 [zmeneno_cas] => 30.11.2023 11:35:07.410056 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => [idvazba] => 55821 [cms_time] => 1714151079 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [50483] => stdClass Object ( [nazev] => Debata s kandidáty na děkana [seo_title] => Debata s kandidáty na děkana [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
[urlnadstranka] => [obrazek] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 50483 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/as/volba-kandidata-na-dekana/debata-s-kandidaty-na-dekana [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [73339] => stdClass Object ( [nazev] => Volba kandidáta na děkana 2019 [seo_title] => Volba kandidáta na děkana 2019 [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => promoce [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

AKTUÁLNĚ

Na dnešním zasedání senátu byl v prvním kole zvolen kandidátem na děkana prof. Jan MASÁK se ziskem nadpoloviční většiny 6 hlasů.

Na druhém místě se umístil prof. Karel Melzoch se ziskem 5 hlasů. 

Diskuse s kandidáty na děkana

Představení kandidátů se uskuteční 12. 11. 2019 v posluchárně AI od 16:00. Z akce je dostupný videozáznam.

Odpovědi kandidátů na 5 otázek položených AS FPBT:

Odpovědi prof. Ing. Pavla Kotrby, Ph.D.

Odpovědi prof. Ing. Jana Masáka, CSc.

Odpovědi prof. Ing. Karla Melzocha, CSc.

  1. Jak se stavíte k otázce zvyšujícího se věkového průměru pracovníků FPBT? Vidíte nějaké možnosti, jak přilákat mladé vědce a pedagogy, případně jak nalézt finance na zřízení míst tzv. post-doků?
  2. Je podle Vašeho názoru na místě uvažovat o restrukturalizaci fakulty např. o sloučení tzv. technologických ústavů? Jak si představuje profil potravinářského a biochemického technologa za 15 let, měl by být absolvent FPBT více prostoupen technickými předměty?
  3. Jaká kritéria budete prosazovat při dělení rozpočtových prostředků mezi fakulty, a posléze jaká při dělení prostředků v rámci fakulty?
  4. Jaký máte názor na výuku v angličtině? Pro jaké studenty by měla být určena a jakým způsobem by měla být organizována? Jaké konkrétní kroky byste provedl pro podporu pedagogů vyučujících v angličtině?
  5. Jaká je Vaše vize zkvalitňování/standardizace pracovních podmínek pro zaměstnance fakulty (oddělení kanceláří a laboratorních prostor, finanční ohodnocení, další vzdělávání)?

Medailonky kandidátů:

prof. Ing. Pavel Kotrba, Ph.D.

KOtrba (ořez 215*215px)

Celý svůj profesní život jsem spojil s Fakultou potravinářské a biochemické technologie. Nejdříve v rámci magisterského studia se zaměřením na biochemii a následně v související mikrobiologii, ve které jsem absolvoval doktorské studium v roce 1999. V roce 2008 jsem se habilitoval v oboru Mikrobiologie a po osmi letech jsem se stal ve stejné oboru profesorem. S výjimkou tříletého pobytu v Japonsku a pár několikaměsíčních výzkumných pobytů zahraničních výzkumných centrech jsem profesně tělem i duší člověkem naší FPBT a VŠCHT Praha. Podařilo se mi založit vlastní výzkumnou skupinu, která se zabývá biochemickými a molekulárními aspekty nakládání s kovy v (zejména) ektomykorhizních houbách. To je oblast, která je s rozvojem genomiky stále populárnější a zůstává vzrušující. Jsem autorem či spoluautorem téměř 50 časopiseckých publikací s více než tisícovkou citačních ohlasů, osmi kapitol v monografiích a kromě českých i jednoho japonského patentu. Dnes, 6.11. slavíme 20 let manželského života, kde jsem spoluautorem třech krásných dětí.

V letech 2009 až 2015 jsem působil jako proděkan pro vědu a výzkum naší fakulty a v roce 2016 jsem přijal pozici prorektora pro vědu a výzkum VŠCHT Praha. Měl jsem tak kromě běžných agend možnost stát u zrodu Interní grantové agentury a u transformace VŠCHT Praha související s novelou VŠ zákona a získáním institucionální akreditace pro oblasti vzdělávání Potravinářství a Chemie. Jsem rád, že jsem za minulé období měl možnost zavést podpory Fondu Dagmar Procházkové, Juniorské grantové agentury, programu na podporu iniciace konsorciálních projektů. Také jsem garantem projektů některých aktivit mobilit a zlepšování předpokladů a infrastrukturních podmínek pro kvalitní studium v DSP. Nově jsem také garantem právě akreditovaného magisterského studijního programu Biotechnology and Food Science.

prof. Ing. Jan Masák, CSc.

Masák (výška 215px)

Absolvoval jsem Střední průmyslovou školu potravinářské technologie v Podskalské v Praze a studium na VŠCHT Praha bylo tedy jasnou volbou. Vystudoval jsem kvasnou technologii na Fakultě potravinářské a biochemické technologie a VŠCHT Praha se stala mým celoživotním osudem. V rámci doktorského studia jsem se věnoval pivovarské technologii a titul kandidáta věd jsem získal v roce 1989. V témže roce jsem byl přijat na místo odborného asistenta, kde jsem se nejprve věnoval pivovarství a později biotechnologiím životního prostředí a v současnosti to jsou biotechnologie zaměřené do oblasti eliminace mikrobních infekcí. V roce 2003 jsem se habilitoval a v roce 2009 jsem byl jmenován profesorem v oboru Biotechnologie.

Od roku 2012 jsem vedoucím Ústavu biotechnologie. Ve vedení Fakulty potravinářské a biochemické technologie jsem působil nejprve ve funkci proděkana pro zahraniční styky a styk s praxí v letech 2010–2012. Na konci téhož roku jsem přijal funkci proděkana pro pedagogiku, ve které působím dosud. V současné době jsem rovněž členem Rady pro vnitřní hodnocení VŠCHT Praha. V letech 2012–2013 jsem byl členem Rady vysokých škol a předsedou její komise pro vzdělávací činnost. Od roku 2015 jsem členem Národní inovační platformy pro tvorbu Národní RIS3 strategie. Rovněž působím v několika vědeckých radách vysokých škol a výzkumných ústavů. V letech 2016–2018 jsem byl za VŠCHT Praha řešitelem Centrálních rozvojových projektů zaměřených na tvorbu postupů pro vnitřní hodnocení kvality vysokých škol.

Ve své výzkumné činnosti se dlouhodobě věnuji aplikované biologii a vývoji biotechnologických procesů. Jsem spoluautorem 78 publikací uvedených ve WoS (počet citací 502, h-index 14) a několika patentů a monografií. Má duše biotechnologa si velmi váží spoluautorství na dvou průmyslově realizovaných biotechnologiích pro dekontaminaci půdy in situ na rozloze 35 ha a dekontaminaci průmyslové odpadní vody v bioreaktorech o objemu téměř 500 m3.

prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

Melzoch (2) (šířka 215px)

Karel Melzoch se narodil v roce 1958 v Praze. Profesorem pro obor biotechnologie byl jmenován v roce 2007. V letech 2006 – 2011 zastával pozici děkana Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. V roce 2012 se stal na stejné vysoké škole rektorem, do této funkce byl znovu zvolen v roce 2015. Od roku 2013 působil 6 let jako místopředseda České konference rektorů. Je členem vědeckých rad ČVUT, University Pardubice a Mendelovy university Brno, členem správní rady VŠE Praha, členem rady Inženýrské akademie ČR.

Jeho odborná činnost je zaměřena na  problematiku biotechnologií s orientací na bioinženýrství, aplikovanou mikrobiologii, fyziologii mikroorganismů, tvorbu a účinky biologicky aktivních látek, kvalitu potravin, potravinářské technologie, membránové separace, modelování a znalostního řízení bioprocesů. Koordinuje či se podílí na řešení řady tuzemských a zahraničních grantů, přednáší nebo přednášel předměty zaměřené na tradiční biotechnologie a inženýrské aspekty bioprocesů. Je školitelem studentů doktorského studijního programu Biochemie a biotechnologie v oboru Biotechnologie a předsedou oborové rady Biotechnologie, nyní i garantem nově akreditovaného doktorského programu Biotechnologie.

Je autorem a spoluautorem několika odborných knih, řady článků a odborných sdělení, příspěvků na konferencích v ČR a zahraničí a několika patentů.

Ve volném čase se - spolu se svou rodinou - věnuje (aktuálně) dvěma psům a kocourovi, potápění a celé řadě sportovních aktivit v rekreační podobě.

Organizace voleb

Volba kandidáta na děkana probíhá dle jednacího řádu Akademického senátu FPBT.

Volbu děkana pro období 2020-2023 vyhlásil Akademický senát FPBT na svém zasedání dne 19. září 2019.

Volební komise

Podávání návrhů

Návrhy na kandidáta na děkana FPBT VŠCHT Praha mohou podávat členové akademické obce a vědecké rady FPBT VŠCHT Praha a to e-mailem kterémukoliv členovi volební komise s uvedením jména a jednoznačnou identifikací navrženého i navrhujícího od 23. 9. 2019 9:00 do 23. 10. 2019 18:00.

Další průběh voleb

4. 11. 2019 Zveřejnění jmen kandidátů

12. 11. 2019 Představení kandidátů na předvolebním zasedání AS FPBT a akademické obce VŠCHT v posluchárně AI od 16:00

19. 11. 2019 Zasedání AS FPBT VŠCHT Praha – Volba děkana

Nominaci kandidovat na děkana FPBT přijali:

  • prof. Ing. Pavel Kotrba, Ph.D.
  • prof. Ing. Jan Masák, CSc.
  • prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.
[urlnadstranka] => [poduzel] => stdClass Object ( [73340] => stdClass Object ( [nazev] => Debata s kandidáty na děkana [seo_title] => Debata s kandidáty na děkana [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
[urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 73340 [canonical_url] => _clone_ [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/as/volba-kandidata-na-dekana/volba-2019/debata-s-kandidaty-na-dekana-2019 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 73339 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/as/volba-kandidata-na-dekana/volba-2019 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi