stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => zluta [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => VSCHT_fotobanka_034.jpg [pozadi2] => 1_DSC0066.jpg [pozadi3] => 1_DSC0087.jpg [pozadi4] => 1_DSC0098.jpg [pozadi5] => _DSC001215.jpg [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8547/4160/1399 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 1399 [platne_od] => 22.11.2023 17:07:00 [zmeneno_cas] => 22.11.2023 17:07:52.731085 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová [canonical_url] => [idvazba] => 4637 [cms_time] => 1714788844 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo] => [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT [more_info] => více informací [top_search_placeholder] => hledat... [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/pages/FPBT-Praha/156249471063054 [social_fb_title] => Facebook FPBT [social_tw_odkaz] => [social_tw_title] => [social_yt_odkaz] => [social_yt_title] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373
Datová schránka: sp4j9ch
Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum
Copyright VŠCHT Praha
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Jana.Kratka@vscht.cz [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [adresa_url] => [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [stahnout] => stáhnout [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [vyucuje_se_na_ustavech] => Vyučuje se na ústavech [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv aktualit [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [den_kratky_0] => ne [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1899] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1901] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1901 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1902] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1902 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1903] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1903 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1899 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1900] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1906] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_title] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1906 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7378] => stdClass Object ( [nazev] => O fakultě [seo_title] => O fakultě [seo_desc] => FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => https://www.youtube.com/watch?v=5JZzc3Fitv8 [obsah] =>Fakulta potravinářské a biochemické technologie (FPBT) byla založena roku 1952 a pod současným názvem působí od roku 1969.
Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.
Studenti doktorského studia se podílí na špičkovém multidisciplinárním výzkumu v oblasti potravinářských technologií a biotechnologií, bezpečnosti a kvality potravin, klinické biochemie, molekulární biologie a mikrobiologie.
Pevné základy chemie poskytované fakultou jsou základem pro zkoumání živé přírody a vědy o potravinách a podporují klíčové civilizační hodnoty, jako je lidské zdraví a kvalita života.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7378 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7379] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => Studium na FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Informace pro uchazeče o studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie
Struktura studia
Fakulta nabízí moderní a flexibilní systém vzdělávání, plně kompatibilní s evropskými vzdělávacími standardy (jednotný evropský vzdělávací systém - Boloňská deklarace). Hodnocení studia pomocí kreditního systému a umožňuje snadné zapojení studentů do celoevropského systému terciárního vzdělávání. Studenti mají možnost část studia absolvovat na partnerských vysokých školách v zahraničí.
Studijní programy
- Tříleté bakalářské studium (titul bakalář - Bc.)
- Dvoulteté magisterské studium (titul inženýr - Ing.)
- Čtyřleté doktorské studium (titul doktor - Ph.D.)
Pro komunikaci s fakultou se obracejte na děkanát.
Pro komunikaci se školou se obracejte na pedagogického oddělení VŠCHT Praha
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7379 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7387] => stdClass Object ( [nazev] => Ústavy a pracoviště [seo_title] => Ústavy a pracoviště [seo_desc] => Ústavy a pracoviště FPBT VŠCHT Praha [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústavy FPBT
319 - Ústav biotechnologie
Vedoucí ústavu: prof. Dr. Ing. Petra Patáková
Tajemník ústavu: doc. Ing. Martin Halecký, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Hana Kašpárková
320 - Ústav biochemie a mikrobiologie
Vedoucí ústavu: prof. Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Petra Lipovová, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Magdalena Melčová, Ph.D.
321 - Ústav sacharidů a cereálií
Vedoucí ústavu: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Vladimír Pour, CSc.
Sekretariát: Zuzana Štanclová
322 - Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Vedoucí ústavu: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.
Tajemník ústavu: Ing. Aleška Fialová
Sekretariát: Ing. Aleška Fialová
323 - Ústav analýzy potravin a výživy
Vedoucí ústavu: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Martina Vlčková
Sekretariát: Ing. Martina Vlčková
324 - Ústav konzervace potravin
Vedoucí ústavu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Eva Rudolfová
342 - Ústav chemie přírodních látek
Vedoucí ústavu: prof. RNDr. Oldřich Lapčík Dr.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D.
Sekretariát: Irena Dražilová
Fakulta potravinářské a biochemické technologie je nejen pedagogickým, ale i významně výzkumně orientovaným pracovištěm Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na kterém je pedagogická činnost silně provázána s oblastí vědecko-výzkumnou. O tom svědčí nejen zaměření kvalifikačních prací studentů všech stupňů studia, ale i další podpora vědecké práce posluchačů. Výzkumná práce je zaměřena nejen na základní a orientovaný výzkum, ale i na aplikovaný výzkum, zejména v biotechnologických, mikrobiologických a potravinářských oblastech.
Hlavní oblasti vědy a výzkumu na FPBT reflektují zaměření jejích sedmi ústavů a jsou následující:
- Biotechnologie a bioinženýrství
- Biochemie a mikrobiologie
- Chemie a analýza potravin a přírodních látek
- Technologie potravin a jejich uchovávání
- Organická chemie přírodních látek
Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1900 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Výpis vypsaných témat disertačních prací [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/studium/doktorske-studium/temata-disertacnich-praci/prace/druh/I/jazyk/cs/fakulta/22330/ustav/342' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8547/4160/1399/1900/7379/7426/63386/63998 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 63998 [platne_od] => 25.03.2022 17:14:18.387557 [zmeneno_cas] => 25.03.2022 17:14:18.390481 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž [canonical_url] => _clone_ [idvazba] => 76342 [cms_time] => 1714790473 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [63999] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/prace?weburl=/studium/doktorske-studium [urlwildcard] => cis-path [poduzel] => Array ( ) [api_suffix] => druh/I/jazyk/cs/fakulta/22330/ustav/342 [iduzel] => 63999 [canonical_url] => _clone_ [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) [html] =>Ústav chemie přírodních látek
Izolace přírodních látek a studium jejich farmakologických vlastností
Garantující pracoviště: | Ústav chemie přírodních látek |
Studijní program/specializace: | Biochemie a bioorganická chemie ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Martin Kuchař, Ph.D. |
Anotace
Práce je zaměřena na izolace přírodních látek z vybraných rostlin. Budou využity pokročilé izolační techniky založené na vysokotlaké kapalinové extrakci a následné separace s využitím preparativní HPLC. Izolované a charakterizované látky budou podrobeny studiu biologického účinku pomocí buněk, které budou transfekovány cílovými molekulami (např. receptory pro neuropřenašeče) a geneticky kódovanými sensory. Tato technologie buněčných kultur bude kombinována se stanovením luminiscence v rámci Försterovu rezonančnímu přenosu energie (BRET, FRET), tedy pomocí neradioaktivním měření intracelulárních odpovědí vyvolaných jednotlivými ligandy. Vybrané geneticky kódované sondy umožní kvantifikaci biologických účinků léčiv působících na daný receptor. Bude studováno několik signálních drah pro daný pár ligand – receptor. Tak bude možné vyhodnotit farmakologický bias, nově rozpoznaný jev specificity aktivace jednotlivých signálních drah aktivované receptorem pomocí daného ligandu. Tato analýza je předpokladem pro posouzení možné účinnosti látky při léčbě onemocnění, ale i případných vedlejších účinků, jako je rozvoj tolerance, nadměrná psychická aktivita, včetně hrozby vyvolání závislosti a dalších nežádoucích důsledků.
Nová glykomimetika jako inhibitory galektinů
Garantující pracoviště: | Ústav chemie přírodních látek |
Studijní program/specializace: | Biochemie a bioorganická chemie ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D. |
Anotace
Galektiny jsou to lectiny, což jsou proteiny schopné rozpoznat a vázat se na specifické sacharidové struktury. Funkce galektinů jsou různorodé a mohou zahrnovat regulaci buněčné adheze, buněčné migrace, buněčného růstu a programované buněčné smrti (apoptózy). Tyto proteiny hrají roli v různých fyziologických a patologických procesech, včetně imunitní odpovědi, zánětu a karcinogeneze. Výzkum na poli galektinů se neustále rozvíjí, a zjištění o jejich rolích v různých biologických procesech přispívají k lepšímu porozumění buněčné signalizace a možnostem terapeutického využití v léčbě různých onemocnění, včetně nádorových onemocnění a zánětlivých onemocnění. Cílem tohoto doktorského projektu bude příprava různých biologicky perspektivních glykomimetik (analogů přírodních sacharidů) s afinitou ke specifickým galektinům. Ve spolupráci s dalšími pracovišti bude u připravených glykomimetik stanoven jejich biologický potenciál. Dále bude studována toxicita těchto látek na modelových buněčných liniích a metabolismus těchto látek. Téma práce je vhodné primárně pro absolventy chemických, případně farmaceutických oborů. Student si osvojí různé syntetické přístupy i metody charakterizace. Bude-li to možné, inkorporace 19F, 29Si or 15N do molekul bude vítaná, neboť umožní studentovi screening inhibitorů pomocí NMR.
Syntéza analogů manosa-6-fosfátu
Garantující pracoviště: | Ústav chemie přírodních látek |
Studijní program/specializace: | Biochemie a bioorganická chemie ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D. |
Anotace
V současnosti je naléhavá potřeba identifikace nových látek, které by vedly k efektivnímu boji s neurodegenerativními chorobami. Bylo prokázáno, že insulinu podobný růstový faktor 2 (IGF2) má důležitou roli ve zlepšování paměti. IGF2 je růstový faktor, jež má také významnou roli v dospělém mozku savců. Efekt IGF2 ve zlepšování kognitivních funkcí je rychlý a trvalý a je zprostředkován receptorem pro mannosu-6-fosfát/IGF2 (M6P/IGF2R). M6P/IGF2R je velký transmembránový glykoprotein, který mimo IGF2 váže také M6P-obsahující ligandy a navíc vazba jednoho ligandu může ovlivňovat vazbu druhého. Zvýšená exprese IGF2 navíc hraje důležitou roli ve vzniku určitých tumorů a M6P/IGF2R může hrát roli jako nádorový supresor. Cílem tohoto doktorského projektu bude příprava různých přípravu analogů M6P a přípravu IGF2-M6P kovalentně spojených konjugátů. Tato práce by mohla vést k zajímavým klinickým aplikacím nových M6P analogů. Téma práce je vhodné primárně pro absolventy chemických, případně farmaceutických oborů. Student si osvojí různé syntetické přístupy i metody charakterizace.
Syntéza nových psychoplastogenních sloučenin jako potenciálních neurochemických nástrojů pro zkoumání lidského vnímání
Garantující pracoviště: | Ústav chemie přírodních látek |
Studijní program/specializace: | Biochemie a bioorganická chemie ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | doc. Ing. Martin Kuchař, Ph.D. |
Anotace
Záměrem tohoto výzkumného projektu je syntetizovat látky s potenciálními psychoplastogenními vlastnostmi a využít je jako nástroj pro neuroimaging pro objasnění jejich základních neurobiologických mechanismů. Cílem projektu je pomocí zkoumání vztahů mezi strukturou a aktivitou již známých a popsaných psychoaktivních látek ze skupiny tryptaminů, fenethylaminů a dalších přírodních alkaloidů navrhnout syntetické cesty pro jejich nová analoga a identifikovat vhodné látky pro farmakologická a neurobiologická zkoumání. V rámci mezinárodní spolupráce bude jejich biologická aktivita testována na ovlivnění monoaminových receptorů a transportérů, na cytotoxicitu a na růst neuronálních buněk (prostřednictvím sledování faktoru BDNF). Vybrané látky budou předmětem preklinických studii v animálním modelu, především s využitím behaviorálních testů a zobrazovacích metod jako je EEG, fMRI a v případě izotopicky značených látek také pomocí PET.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i.
Modifikované nukleotidy pro selekci funkčních nukleových kyselin a přípravu značených sond pro chemickou biologii
Garantující pracoviště: |
Ústav chemie přírodních látek
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i. |
Studijní program/specializace: | Biochemie a bioorganická chemie ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | prof. Ing. Michal Hocek, DSc. |
Anotace
Budeme navrhovat a syntetizovat modifikované nukleosid trifosfáty nesoucí různé funkční skupiny pro enzymovou syntézu modifikovaných oligonukleotidů pro selekci nových funkčních nukleových kyselin (napr. aptamerů or aptazymů) a přípravu fluorescenčních nebo redoxních sond pro aplikace v chemické biologii. References: 1. Hocek, M.: "Enzymatic Synthesis of Base-Functionalized Nucleic Acids for Sensing, Cross-linking, and Modulation of Protein–DNA Binding and Transcription" Acc. Chem. Res. 2019, 52, 1730-1737. 2. Micura, R.; Höbartner, C. Fundamental studies of functional nucleic acids: aptamers, riboswitches, ribozymes and DNAzymes. Chem. Soc. Rev. 2020, 49, 7331–7353.
Nové cytostatické nukleosidy a nukleotidy s novými mechanism účinku
Garantující pracoviště: |
Ústav chemie přírodních látek
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i. |
Studijní program/specializace: | Biochemie a bioorganická chemie ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | prof. Ing. Michal Hocek, DSc. |
Anotace
Budou navrhovány a syntetizovány nové modifikované nukleosidy a nukleotidy jako potenciální cytostatika s novými mechanismy účinku, např. Modulace receptorů nebo aktivace cytostatických proteinů. Vybrané aktivní látky budou dále optimalizovány s cílem identifikace kandidátů na další preklinický vývoj potenciálních léčiv. References: 1. Jordheim, L. P.; Durantel, D.; Zoulim, F.; Dumontet, C. Advances in the development of nucleoside and nucleotide analogues for cancer and viral diseases. Nat. Rev. Drug Discov. 2013, 12, 447–464. 2. Perlíková, P.; Hocek, M. Pyrrolo[2,3-d]pyrimidine (7-deazapurine) as a privileged scaffold in design of antitumor and antiviral nucleosides. Med. Res. Rev. 2017, 37, 1429–1460.
Příprava a použití nabitých heterodienů v bioortogonálních reakcích
Garantující pracoviště: |
Ústav chemie přírodních látek
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i. |
Studijní program/specializace: | Biochemie a bioorganická chemie ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | Ing. Milan Vrábel, Ph.D. |
Anotace
Naše skupina nedávno popsala vývoj a první aplikace N1-alkyl-1,2,4-triaziniových solí v bioortogonálních reakcích (Angew. Chem. Int. Ed., 2023, e202306828). V tomto projektu chceme podrobněji prozkoumat chemii těchto nabitých heterodienů (příprava derivátů a studium vlivu různých substituentů na jejich reaktivitu a stabilitu v biologickém prostředí). Kromě toho chceme vyvinutá činidla aplikovat v aplikacích pro selektivní modifikaci biomolekul až po buněčné aplikace (např. bioimaging). Projekt kombinuje syntetickou organickou chemii, reakční kinetiku a studie stability s biologickými experimenty, které budou prováděny především ve spolupráci s biology ve skupině.
Sekvenčně specifická enzymová syntéza RNA s modifikovanými bázemi
Garantující pracoviště: |
Ústav chemie přírodních látek
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i. |
Studijní program/specializace: | Biochemie a bioorganická chemie ( výuka v českém jazyce ) |
Školitel: | prof. Ing. Michal Hocek, DSc. |
Anotace
Budeme designovat a syntetizovat modifikované ribonukleosid trifosfáty nesoucí různé funkční skupiny na nukleobázi. Tyto nukleotidy budou využity pro sekvenčně specifickou enzymovou syntézu oligonukleotidů (RNA) nesoucích značky nebo modifikace ve specifických polohách pomocí upravených DNA polymeras. Aplikace budou zahrnovat tRNA, mRNA, sgRNA apod. References: 1. Micura, R.; Höbartner, C. Fundamental studies of functional nucleic acids: aptamers, riboswitches, ribozymes and DNAzymes. Chem. Soc. Rev. 2020, 49, 7331–7353. 2. Milisavljevic, N.; Perlíková, P.; Pohl, R.; Hocek, M. Enzymatic synthesis of base-modified RNA by T7 RNA polymerase. A systematic study and comparison of 5-substituted pyrimidine and 7-substituted 7-deazapurine nucleoside triphosphates as substrates. Org. Biomol. Chem. 2018, 16, 5800-5807.