Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => zluta
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => VSCHT_fotobanka_034.jpg
    [pozadi2] => 1_DSC0066.jpg
    [pozadi3] => 1_DSC0087.jpg
    [pozadi4] => 1_DSC0098.jpg
    [pozadi5] => _DSC001215.jpg
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8547/4160/1399
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 1399
    [platne_od] => 22.11.2023 17:07:00
    [zmeneno_cas] => 22.11.2023 17:07:52.731085
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 4637
    [cms_time] => 1710842250
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBT  
            [more_info] => více informací
            [top_search_placeholder] => hledat...
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/pages/FPBT-Praha/156249471063054
            [social_fb_title] => Facebook FPBT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_tw_title] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [social_yt_title] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] =>  BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] =>  BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] =>  BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Jana.Kratka@vscht.cz [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [adresa_url] => [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [stahnout] => stáhnout [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [vyucuje_se_na_ustavech] => Vyučuje se na ústavech [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv aktualit [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [den_kratky_0] => ne [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1899] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1901] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1901 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1902] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1902 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1903] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1903 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1899 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1900] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1906] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_title] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1906 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7378] => stdClass Object ( [nazev] => O fakultě [seo_title] => O fakultě [seo_desc] => FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => https://www.youtube.com/watch?v=5JZzc3Fitv8 [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie (FPBT) byla založena roku 1952 a pod současným názvem působí od roku 1969.

Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.

Studenti doktorského studia se podílí na špičkovém multidisciplinárním výzkumu v oblasti potravinářských technologií a biotechnologií, bezpečnosti a kvality potravin, klinické biochemie, molekulární biologie a mikrobiologie.

Pevné základy chemie poskytované fakultou jsou základem pro zkoumání živé přírody a vědy o potravinách a podporují klíčové civilizační hodnoty, jako je lidské zdraví a kvalita života.

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7378 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7379] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => Studium na FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Informace pro uchazeče o studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie

 

Struktura studia

Fakulta nabízí moderní a flexibilní systém vzdělávání, plně kompatibilní s evropskými vzdělávacími standardy (jednotný evropský vzdělávací systém - Boloňská deklarace). Hodnocení studia pomocí kreditního systému a umožňuje snadné zapojení studentů do celoevropského systému terciárního vzdělávání. Studenti mají možnost část studia absolvovat na partnerských vysokých školách v zahraničí.

 

Studijní programy

 

Pro komunikaci s fakultou se obracejte na děkanát.

Pro komunikaci se školou se obracejte na pedagogického oddělení VŠCHT Praha 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7379 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7387] => stdClass Object ( [nazev] => Ústavy a pracoviště [seo_title] => Ústavy a pracoviště [seo_desc] => Ústavy a pracoviště FPBT VŠCHT Praha [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

 319 ústav biotechnologie e
 320 ústav biochemie a mikrobiologie  e 
 321 ústav sacharidů a cereálií  e
 322 ústav mléka, tuků a kosmetiky  e 
 323 ústav analýzy potravin a výživy  e 
 324 ústav konzervace potravin   e

 342 ústav chemie přírodních látek

e 
 352 děkanát Fakulty potravinářské a biochemické technologie  k 

 

Ústavy FPBT


319 - Ústav biotechnologie

Vedoucí ústavu: prof. Dr. Ing. Petra Patáková  
Tajemník ústavu: doc. Ing. Martin Halecký, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Hana Kašpárková

320 - Ústav biochemie a mikrobiologie

Vedoucí ústavu: prof. Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Petra Lipovová, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Magdalena Melčová, Ph.D.

321 - Ústav sacharidů a cereálií

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. 
Tajemník ústavu: Ing. Vladimír Pour, CSc. 
Sekretariát: Zuzana Štanclová

322 - Ústav mléka, tuků a kosmetiky

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.
Tajemník ústavu: Ing. Aleška Fialová
Sekretariát: Ing. Aleška Fialová

323 - Ústav analýzy potravin a výživy

Vedoucí ústavu: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Martina Vlčková
Sekretariát: Ing. Martina Vlčková

324 - Ústav konzervace potravin

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Eva Rudolfová

342 - Ústav chemie přírodních látek

Vedoucí ústavu: prof. RNDr. Oldřich Lapčík Dr.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D.
Sekretariát: Irena Dražilová

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7387 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustavy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7380] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => Věda a výzkum [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie je nejen pedagogickým, ale i významně výzkumně orientovaným pracovištěm Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na kterém je pedagogická činnost silně provázána s oblastí vědecko-výzkumnou. O tom svědčí nejen zaměření kvalifikačních prací studentů všech stupňů studia, ale i další podpora vědecké práce posluchačů. Výzkumná práce je zaměřena nejen na základní a orientovaný výzkum, ale i na aplikovaný výzkum, zejména v biotechnologických, mikrobiologických a potravinářských oblastech.

Hlavní oblasti vědy a výzkumu na FPBT reflektují zaměření jejích sedmi ústavů a jsou následující:

  1. Biotechnologie a bioinženýrství
  2. Biochemie a mikrobiologie
  3. Chemie a analýza potravin a přírodních látek
  4. Technologie potravin a jejich uchovávání
  5. Organická chemie přírodních látek

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7380 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7381] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 7381 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10491] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek FPBT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 10491 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1900 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => Věda a výzkum
    [seo_title] => Věda a výzkum
    [seo_desc] => Věda a výzkum
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 

Fakulta potravinářské a biochemické technologie je nejen pedagogickým, ale i významně výzkumně orientovaným pracovištěm Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na kterém je pedagogická činnost silně provázána s oblastí vědecko-výzkumnou. O tom svědčí nejen zaměření kvalifikačních prací studentů všech stupňů studia, ale i další podpora vědecké práce posluchačů. Výzkumná práce je zaměřena nejen na základní a orientovaný výzkum, ale i na aplikovaný výzkum, zejména v biotechnologických, mikrobiologických a potravinářských oblastech.

Hlavní oblasti vědy a výzkumu na FPBT reflektují zaměření jejích sedmi ústavů a jsou následující:

  1. Biotechnologie a bioinženýrství
  2. Biochemie a mikrobiologie
  3. Chemie a analýza potravin a přírodních látek
  4. Technologie potravin a jejich uchovávání
  5. Organická chemie přírodních látek

[submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/veda-a-vyzkum' [newurl_iduzel] => 7380 [newurl_path] => 8547/4160/1399/1900/7380 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 7380 [platne_od] => 22.11.2023 17:08:00 [zmeneno_cas] => 22.11.2023 17:08:19.276697 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová [canonical_url] => [idvazba] => 14268 [cms_time] => 1710839505 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [13935] => stdClass Object ( [nazev] => Habilitační a jmenovací řízení na FPBT [seo_title] => Habilitační a jmenovací řízení [seo_desc] => [autor] => JK [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [72351] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 72351 [canonical_url] => _clone_ [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/habilitace-a-profesury/72351 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [72357] => stdClass Object ( [nazev] => Upřesnění a specifikace rámcových kritérií pro FPBT [seo_title] => Upřesnění a specifikace rámcových kritérií pro FPBT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Na této stránce se nalézá aktuální znění dokumentu.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 72357 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/habilitace-a-profesury/upresneni-a-specifikace-ramcovych-kriterii-pro-fpbt [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [72356] => stdClass Object ( [nazev] => Habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem [barva_pozadi] => bila [text] =>

Akreditované obory pro habilitační řízení

  • Biochemie
  • Biotechnologie
  • Chemie a analýza potravin
  • Mikrobiologie
  • Organická chemie
  • Technologie potravin

Akreditované obory pro profesorská řízení

  • Biochemie
  • Biotechnologie
  • Chemie a analýza potravin
  • Mikrobiologie
  • Organická chemie
  • Technologie potravin
[iduzel] => 72356 [canonical_url] => _clone_ [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infotext [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [3959] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie – habilitační řízení [seo_title] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie – habilitační řízení [seo_desc] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie – habilitační řízení [autor] => Veronika Popová [autor_email] => Veronika.Popova@vscht.cz [obsah] =>
 

Jméno

Název habilitační práce

Obor habilitačního řízení

Řízení zahájeno

Projednáno na VR fakulty

Řízení přerušeno

Jmenování od

RNDr. Karel Královec, Ph.D.

Toxicita magnetických nanočástic pro biomedicínské aplikace na buněčné úrovni

 

Biochemie 17.5.2023

 

Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D.

Strategie autentikace a odhalování falšování potravin využívající vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrii

Chemie a analýza potravin 9. 5. 2023

5.10.2023

 

1.11.2023

Ing. Barbora Branská, Ph.D.

Cesta za poznáním solventogenních klostridií

Biotechnologie 7.12.2022

18.5.2023

 

1.6.2023

Ing. David Šilha, Ph.D.

Studie výskytu Arcobacter-like species a vlivy ovlivňující jejich přežívání i tvorbu biofilmů

Mikrobiologie 17.10.2022

18.5.2023

 

1.6.2023

Ing. Darina Dvořáková, Ph.D.

Biomonitoring: nástroj pro posouzení expozice člověka významným environmentálním kontaminantům

Chemie a analýza potravin 14.3.2022

6.10.2022

 

1.11.2022

Ing. Hana Stiborová, Ph.D.

Benefity a limity využívání odpadních surovin a jejich dopad na životní prostředí

Mikrobiologie 12.4.2022

6.10.2022

 

1.11.2022

RNDr. Monika Cahová, Ph.D.

Nealkoholová steatóza jater: mechanismy vzniku a možnosti terapie

Biochemie 24. 9. 2021

21. 4. 2022

 

1.5.2022

Ing. Věra Jenčová, Ph.D.

Vývoj, funkcionalizace a charakteristika nanovlákenných materiálů pro tkáňové inženýrství

Biotechnologie 22.10.2021

21.4.2022

 

1.5.2022

Ing. Kamil Parkan, Ph.D.

Syntéza C-Glykosidů a C-Disacharidů

Organická chemie 8.7.2021

25.11.2021

 

1.1.2022

RNDr. Monika Cahová, Ph.D.

Nealkoholová steatóza jater: mechanismy vzniku a možnosti terapie

Biochemie

ukončeno 23.4.2021

 

 

 

Ing. Viktorová Jitka, Ph.D.

Modulace aktivity ATP-vazebných efluxních pump zodpovědných za mnohočetnou lékovou rezistenci u bakterií a nádorů

Mikrobiologie

30.3.2021

7.10.2021 1.11.2021
Ing. Šárka Horáčková, CSc. Bakterie mléčného kvašení a jejich funkční vlastnosti Technologie potravin

5.1.2021

20.5.2021 1.6.2021
Ing. Iveta Hrádková, Ph.D. Oxidace lipidů a použití antioxidantů Technologie potravin

6.1.2021

20.5.2021 1.6.2021
Ing. Jan Kyselka, Ph.D.
Degradace triacylglycerolů, fytosterolů a tokoferolů při rafinaci a chemické modifikaci rostlinných olejů a tuků Technologie potravin

6.1.2021

25.3.2021 1.4.2021
Ing. Martin Kuchař, Ph.D.

Nové psychoaktivní látky

Organická chemie

29.1.2020

 14.1.2021    1.2.2021
Ing. Jan Lipov, Ph.D. Intracelulární interakce a transport retrovirových proteinů Biochemie 8. 10. 2019  1.10.2020    1.11.2020

Ing. Jaroslav Zelenka, Ph.D.

Role přirozených antioxidačních mechanismů v prevenci chronických chorob Biochemie 7. 10. 2019  1.10.2020    1.11.2020
Ing. Marcela Sluková, Ph.D.    Polysacharidy obilovin ve výživě a technologii Technologie potravin    19.3.2019 10.10.2019   1.11.2019
Ing. Barbora Holubová, Ph.D.    Imunochemická detekce nízkomolekulárních látek Biochemie    22.10.2018 4.4.2019   1.5.2019
Ing. Petr Kaštánek, Ph.D.

Produkce bioaktivních látek mikrořasami a heterotrofními protisty

Biotechnologie 23.10.2018 4.4.2019   1.5.2019
Dr. Ing. Michaela Rumlová Tvorba virové částice: jeden z klíčových kroků replikačního cyklu retrovirů Biotechnologie 31.7.2018 25.10.2018   1.11.2018
Ing. Olga Maťátková, Ph.D. Přírodní látky jako modulátory biofilmu Biotechnologie 6.4.2018  14.5.2018    1.6.2018
Ing. Marcela Pejchalová, Ph.D.    Studie vybraných patogenů v potravinách, vodě a prostředí Mikrobiologie 26.10.2017  14.5.2018    1.6.2018
Ing. Irena Kolouchová, Ph.D. Kvasinky jako zdroj průmyslově a farmakologicky využitelných lipidů Biotechnologie 6.4.2017  26.10.2017    1.11.2017
Ing. Martina Krausová, Ph.D. (roz. Blažková) Imunochromatografická detekce vybraných kontaminantů potravin a životního prostředí Biochemie 6.4.2017  26.10.2017    1.11.2017
Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D.

Technologie zpracování bramborových hlíz

Technologie potravin 6.4.2017  26.10.2017    1.11.2017
Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.

Posuzování kvality rajčatových výrobků 

Technologie potravin 14.9.2015  12.11.2015    1.12.2015
Mgr. Ing. Bc. Roman Kotlín, Ph.D.

Vrozené a získané hypofibrinogenemie a dysfibrinogenemie

 Biochemie 14.9.2015  12.11.2015    1.12.2015
Ing. Josef Trögl, Ph.D.       Imobilizované mikroorganismy a jejich environmentální aplikace Biotechnologie       26.2.2015        28.5.2015    1.6.2015
Ing. Petra Lovecká, Ph.D.       Biodegradační procesy z hlediska hodnocení environmentálních rizik Mikrobiologie       26.2.2015  28.5.2015    1.6.2015
Ing. Martin Halecký, Ph.D. Specifika odstraňování komplexních směsí polutantů v různých typech bioreaktorů Biotechnologie 23.10.2014  26.2.2015    1.4.2015

Ing. Mgr. Štěpánka Hrdličková Kučková, Ph.D.

Identifikace a kvantifikace nerozpuštěných proteinů metodou hmotnostní spektrometrie

Biochemie

23.10.2014

 26.2.2015    1.4.2015

Ing. Milena Zachariášová, Ph.D.

Multiple Mycotoxins in Food and Feed: New Analytical Challenges, Occurrence, and Fate during the Food and Feed Production

Chemie a analýza potravin

1.3.2014

 23.10.2014    1.11.2014

Ing. Čížková Helena, Ph.D.

Robustnost markerů autenticity potravin 

Technologie potravin

3.2.2014

6.3.2014  

1.4.2014

Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D.

Identifikace a charakterizace bakterií s bioremediačním potenciálem – od kultivace k metagenomice

Mikrobiologie

25.4.2013

17.10.2013

 

1.11.2013

Ing. Petra Lipovová, Ph.D.

Glykosidasy a nukleasy - enzymy s biotechnologickým

potenciálem

Biochemie

4.2.2013

25.4.2013

 

1.5.2013

Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Advanced Multi-Analyte Strategies in Food Safety Control

(Moderní multi-analytické metody pro kontrolu bezpečnosti potravin)

Chemie a analýza potravin

18.10.2012

7.2.2013

 

1.3.2013

Ing. Pavel Ulbrich, Ph.D.

Studium skládání a struktury retrovirových částic jako klíč k inhibici HIV

Mikrobiologie

18.10.2012

7.2.2013

 

1.3.2013

Dr. Ing. Ivan Raich

Kombinace výpočetních a experimentálních metod pro studium prostorového uspořádání malých bioorganických molekul

Organická chemie

27.7.2012

18.10.2012

 

1.11.2012

Dr. Ing. Petra Patáková

Mikrobiální metabolity produkované souběžně se sporulací

Biotechnologie

20.6.2012

18.10.2012

 

1.11.2012

Dr. Ing. Zdenka Panovská

Senzorické vnímání chutí

Chemie a analýza potravin

13.1.2012

12.4.2012

 

1.5.2012

Ing. Peter Šebo, CSc.

Mechanismus působení a vakcinační využití adenylátcyklizového toxinu

Mikrobiologie

4.11.2011

12.4.2012

 

1.5.2012

Ing. Evžen Šárka, CSc.

Vedlejší produkty cukrovarnického a škrobárenského průmyslu – vznik, využití a optimalizace parametrů

Technologie potravin

15.8.2011

9.2.2012

 

1.3.2012

Ing. Zuzana Réblová, Ph.D.

Vliv vybraných vnějších faktorů na aktivitu antioxidantů a jejich schopnost ochraňovat tokoferoly

Chemie a analýza potravin

12.5.2011

8.12.2011

 

1.1.2012

RNDr. Jarmila Zídková

Regulační funkce vybraných proteinů

a membránových receptorů

Biochemie

13.1.2011

6.10.2011

Řízení zastaveno 6.10.2011

 

Dr. Ing. Zuzana Novotná

Vlastnosti a funkce rostlinných fosfolipas

Biochemie

7.10.2010

13.1.2011

 

1.2.2011

Dr. Ing. Karel Cejpek

Redoxní reakce sacharidů a jejich produktů

Chemie a analýza potravin

7.10.2010

17.3.2011

 

1.4.2011

Mgr. Andriy Synytsya, Ph.D.

Polysacharidy: technologický význam, struktura a chemická modifikace

Technologie potravin

7.10.2010

12.5.2011

 

1.6.2011

Dr.Ing. Věra Schulzová

Biologicky aktivní látky v zemědělských plodinách

Chemie a analýza potravin

27.5.2010

7.10.2010

 

1.11.2010

Ing. Tomáš Čajka, Ph.D.

Mass Spectrometry for the Effective Assessment of Food Quality and Safety

Chemie a analýza potravin

25.3.2010

27.5.2010

 

1.6.2010

Dr. Ing. Marek Doležal

Chlorpropanoly – endogenní kontaminanty potravin

Chemie a analýza potravin

3.12.2009

25.3.2010

 

1.4.2010

Ing. Igor Hochel, CSc.

Imunochemické metody v mikrobiologii potravin

Mikrobiologie

3.12.2009

25.3.2010

 

1.4.2010

Ing. Jiří Štětina,CSc.

Reologické vlastnosti a textura mléčných výrobků

Technologie potravin

23. 4.2009

24.9.2009

 

1.10.2009

Ing. Vojtěch Spiwok,Ph.D.

Molekulární simulace biologických systémů

Biochemie

12.2.2009

23.4.2009

 

1.5.2009

Dr. Ing. Radovan Hynek

Studium proteinů metodou peptidového mapování

Biochemie

2.10.2008

11.12.2008

 

1.1.2009

Dr. Ing. Kateřina Riddelová

Moderní analytické metody ve stopové analýze potravin

Chemie a analýza potravin

7.5.2008

2.10.2008

 

15.10.2008

Ing. Tomáš Brányik,Ph.D.

Technologické využití biofilmů kvasinek

Biotechnologie

28.2.2008

24.4.2008

 

15.5.2008

Ing. Pavel Kotrba, Ph.D.

Genetické modifikace organismů pro ochranu životního prostředí

Mikrobiologie

29.11.2007

28.2.2008

 

1.4.2008

Ing. Roman Kubec, Ph.D.

S-substituované deriváty cysteinu

Chemie a analýza potravin

3.5.2007

29.11.2007

 

15.12.2007

Ing. Richard Hrabal,CSc.

NMR spektroskopie – Moderní nástroj pro řešení prostorové struktury proteinů

Biochemie

3.5.2007

11.10.2007

 

1.11.2007

Dr. Ing. Richard Koplík

Prvková speciační analýza biologických materiálů

Chemie a analýza potravin

27.1.2006

11.5.2006

 

15.5.2006

Ing. Ladislav Čurda, CSc.

Separace a modifikace složek syrovátky

Technologie potravin

11.5.2006

11.10.2006

 

15.10.2006

Ing. Radovan Bílek, CSc.

Extrahypothalamický výskyt thyroliberinové imunoreaktivity

Biochemie

11.5.2006

7.12.2006

 

15.12.2006

Ing. Pavel Dostálek,CSc.

Využití buněčné stěny pivovarské kvasinky Saccharomyces cerevisiae

Biotechnologie

7.12.2006

1.2.2007

 

15.2.2007

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 3959 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/habilitace-a-profesury/fpbt-habilitace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [3960] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie – řízení ke jmenování profesorem [seo_title] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie – řízení ke jmenování profesorem [seo_desc] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie – řízení ke jmenování profesorem [autor] => Veronika Popová [autor_email] => Veronika.Popova@vscht.cz [obsah] =>

Jméno

Obor jmenovacího řízení

Řízení zahájeno

Projednáno na VR fakulty

Projednáno na VR školy

Jmenování od

doc. Mgr. Andrej Sinica, PhD. Technologie potravin 1.3.2024
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.    Chemie a analýza potravin 4. 5. 2023 5.10.2023 30.11.2023
doc. Ing. Roman Kubec, Ph.D. Chemie a analýza potravin 30.9.2021 25.11.2021 28.4.2022 29.11.2022
doc. Ing. Vojtěch Spiwok, Ph.D Biochemie 9.11.2020 25.3.2021 4.11.2021 7.6.2022
doc. Dr. Ing.  Michaela Rumlová Biotechnologie 29.9.2020 14.1.2021 27.5.2021 15.12.2021
doc. Mgr. Daniel Svozil, Ph.D. Biochemie 12.5.2020 17.6.2020  10.12.2020  8.5.2021
doc. Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D. Mikrobiologie 9.4.2020 17.6.2020  10.12.2020  8.5.2021
doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.    Chemie a analýza potravin 3.4.2019 10.10.2019 24.10.2019 17.6.2020
doc. Dr. Ing. Petra Patáková Biotechnologie 12.4.2018 25.10.2018 8.11.2018 23.5.2019
doc. Dr. Ing. Radovan Hynek Biochemie 6.10.2016  6.4.2017  11.5.2017  13.12.2017
doc. Ing. Richard Hrabal, CSc. Biochemie       11.3.2016  10.11.2016  8.12.2016  19.6.2017
doc. Ing. Pavel Kotrba, Ph.D. Mikrobiologie 9.3.2016  10.11.2016  8.12.2016  19.6.2017
doc. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D. Biotechnologie 11.11.2015  17.3.2016  19.5.2016  2.12.2016
doc. RNDr. Ivana Márová, CSc.  Biochemie 14.10.2013  6.3.2014 27.3.2014  19.9.2014
doc. Ing. Peter Šebo, CSc. Mikrobiologie 25.4.2013 17.10.2013 21.11.2013  1.3.2014
doc. RNDr. Ivana Márová, CSc. Biochemie 25.1.2013 25.4.2013 zastaveno  
doc. Dr. Ing. Jan Poustka Chemie a analýza potravin 5.12.2011 9.2.2012 21.6.2012 16.11.2012
doc. Ing. Pavel Dostálek,CSc. Biotechnologie 30.9.2011 8.12.2011 21.6.2012 16.11.2012
doc. Dr. Ing. Richard Koplík Chemie a analýza potravin 15.8.2011 6.10.2011 19.4.2012 20.6.2012
doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Technologie potravin 31.3.2011 12.5.2011 13.10.2011 2.2.2012
doc. Ing. Martin Fusek, CSc. Biochemie 13.1.2011 17.3.2011 13.10.2011 2.2.2012
doc. Ing. František Kvasnička, CSc. Technologie potravin 3.11.2010 13.1.2011 26.5.2011 2.2.2012
doc. Ing. Vladimír Kocourek, CSc. Chemie a analýza potravin 25.3.2010 27.5.2010 16.9.2010 24.6.2011
doc. Ing. Tomáš Macek, CSc. Biochemie 24.9.2009 3.12.2009 20.5.2010 8.12.2010
doc. Ing. Jana Dostálová,CSc. Chemie a analýza potravin 12.2.2009 23.4.2009 1.10.2009 1.5.2010
doc. Dr.RNDr. Oldřich Lapčík Biochemie 11.12.2008 12.2.2009 14.5.2009 18.9.2009
doc. Ing. Jan Masák, CSc. Biotechnologie 11.12.2008 12.2.2009 14.5.2009 18.9.2009
doc. Ing. Alena Čejková, CSc. Biotechnologie 11.10.2007 29.11.2007 7.2.2008 19.5.2008
doc. Ing. Vladimír Filip, CSc. Technologie potravin 3.5.2007 11.10.2007 7.2.2008 19.5.2008
doc. Ing. Jana Čopíková,CSc. Technologie potravin 1.2.2007 3.5.2007 4.10.2007 19.5.2008
doc. Ing. Karel Melzoch,CSc. Biotechnologie 7.12.2006 1.2.2007 10.5.2007 5.11.2007
doc. Dr. Ing. Martina Macková Mikrobiologie 20.10.2005 15.12.2005 23.2.2006 2.5.2006
doc. Ing. Ladislav Fukal, CSc. Biochemie 17.2.2005 20.10.2005 23.2.2006 2.5.2006

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 3960 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/habilitace-a-profesury/fpbt-profesury [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 13935 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/habilitace-a-profesury [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [7403] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum ústavů [seo_title] => Věda a výzkum ústavů [seo_desc] => Věda a výzkum ústavů [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Detaily o vědeckém zaměření jednotlivých ústavů naleznete na příslušných webových stránkách:


    Přehled výzkumných skupin
    -  tato stránka obsahuje aktualizované odkazy na jednotlivé výzkumné skupiny ústavů FPBT

    Ukázka řešených témat na fakultě:

    • Bioinženýrství – kultivace mikrobiálních populací v bioreaktorech, řízení procesů, separace produktů z médií, studium adheze a flokulace.
    • Aplikovaná (mikro)biologie – hodnocení stavu mikroorganismů, intracelulární látky, fyziologie biofilmů - mezibuněčná komunikace a její inhibice, fototrofní mikroorganismy jako zdroje bioaktivních látek, životní cyklus retrovirů a flavivirů, interakce nanočástic a mikroorganismů, „zelená“ syntéza nanočástic, degradační dráhy polutantů životního prostředí, biologicky aktivní látky chmele, jejich využití, biotechnologická produkce a aplikace rhamnolipidů, mikrobiální produkce lipidů, tkáňové kultury pro biotechnologie a testování nových syntetických a přírodních látek a jejich směsí.
    • Tradiční biotechnologie – vývoj nových pivovarských technologií a typů piv, zvýšení stability a trvanlivosti piva, výzkum pěnivosti piva, fyziologie pivovarských kvasinek, kontaminanty v pivovarském provozu, vývoj metod pro stanovení technologických parametrů piva, vína a pivovarských surovin, využití netradičních mikroorganismů při výrobě piva.
    • Optimalizace a modelování bioprocesů – biosorpční potenciál fototrofních mikroorganismů, biologicky aktivní látky z mořských mikroorganismů, anaerobní bakterie kazící potraviny a jejich schopnost vytvářet biofilmy, povrchové interakce jednobuněčných řas.
    • Biotechnologie v chemickém a farmaceutickém průmyslu – produkce enzymů a rekombinantních proteinů a jejich využití při degradaci lignocelulosových materiálů, zpracování odpadů z potravinářství a zemědělství, produkce biobutanolu a bioethanolu, modifikace klostridiálních kmenů, mikrobní produkce prekursorů bioplastů, produkce a využití glykolipidových biodetergentů, využití kvasinek jako zdrojů nenasycených mastných kyselin, produkce a biologická aktivita sekundárních metabolitů houby Monascus purpureus.
    • Biologické čištění odpadních vod a plynů, manipulace s bakteriálními degradéry aromatických polutantů a jejich využití, aplikace biofilmů pro cílenou dekontaminaci toxických látek.
    • Mikrobiální ekologie - mikrobiální diversita a její ovlivnění, úloha sekundárních rostlinných metabolitů v ekologii půdních mikroorganismů, molekulární mechanismy biogeochemických procesů, modifikace přístupů pro izolaci nekultivovatelných bakterií, půdní metagenomika – pro identifikaci enzymů s nepopsanou substrátovou specifitou a vytěžování jejich genů, příprava transgenních rostlin se zvýšenou tolerancí vůči environmentálním stresům.
    • Potravinářská mikrobiologie - kvalitativní a kvantitativní detekce potravinových patogenů a jejich resistence, tvorba biofilmu a jeho odolnost k desinfekčním látkám, genotypizační metody, studie exprese genů kódujících stafylokokové enterotoxiny.
    • Molekulární biologie a virologie - molekulární uspořádání retrovirové částice, její intracelulární transport, interakce vedoucí k jejímu vzniku a jejich inhibice, bioaktivní povrchy a nanostrukturované kompozity pro aplikace v medicíně a farmacii, testování látek a nanočástic použitelných ve fototerapii, bioprospekce – přírodní materiály a látky pro lidské zdraví.
    • Metalomika a bioremediace těžkých kovů - akumulace kovů mykorrhizními houbami, geneticky modifikované biosorbenty těžkých kovů, metalorezistence Achromobacter xylosoxidans.
    • Imunochemická detekce a diagnostika, bioafinitní techniky - izolace, typizace a vývoj imunochemických a instrumentálních metod pro detekci a charakterizaci bakterií.
    • Biochemie rostlin - interakce rostlin s patogeny, reakce rostlin na abiotické stresové faktory, LIVE imaging a jeho využití při studiu obranných reakcí na úrovni rostlinné buňky.
    • Biochemie proteinů s technologickým potenciálem - enzymová syntéza glykokonjugátů, nukleasy a jejich protinádorové účinky, proteomika lipidových tělísek, molekulární modelování, chladově-aktivní enzymy.
    • Aplikovaná proteomika - identifikace rostlinných proteinů a membránových komplexů, proteomické aspekty mineralizace srdečních chlopní, studium proteinů v uměleckých dílech a historických maltách, identifikace složek zooplanktonu, proteomická analýza retrovirů, identifikace patogenních mikroorganismů pomocí hmotnostní spektrometrie.
    • Cereální chemie a technologie - technologie výroby cereálních výrobků, trendy v mlýnském a pekárenském průmyslu, posouzení změn vlastností, struktury a biologické dostupnosti složek obilného zrna během technologického zpracování s dopadem na jakost finálního cereálního výrobku, využití netradičních plodin (ječmen, pohanka, konopí seté, fonio, chia, teff, různé typy vláknin) při výrobě chleba, běžného pečiva, sušenek a těstovin a hodnocení jejich kvality, příprava kvasů v poloprovozním měřítku, sledování podmínek fermentace a zhodnocení vlivu fermentace na kvalitu cereálních produktů.
    • Technologie cukru, čokolády a cukrovinek - výzkum a konzultace v oblasti technologie řepného cukru, čokolády a cukrovinek, včetně analýzy zmíněných produktů, řešení technologických problémů, implementace nových procesů a aplikace moderních analytických metod, provozní měření, analýza monosacharidů a oligosacharidů v potravinářských materiálech.
    • Optimalizace technologie a využití škrobu - výzkum a konzultace v oblasti technologie škrobu, využití vedlejších výrobků z výroby škrobu, chemické reakce škrobu a dextrinů, biodegradabilní plasty na bázi škrobu, lepidla na bázi škrobu a dextrinu, stravitelnost škrobu v potravinách a krmivech, rezistentní škrob.
    • Analýza struktury polysacharidů a jejich derivátů - analýza řas, hub a rostlin, charakterizace a identifikace potravinářsky významných bioaktivních látek.
    • Modelování a simulace potravinářských procesů a technologických celků - simulace, modelování a bilanční výpočty technologických procesů, databáze vlastností cukerných a škrobových roztoků, vytváření rovnic a počítačových programů, matematické modelování potravinářských procesů.
    • Moderní potravinářské procesy - perspektivní procesy v potravinářských technologiích a biotechnologiích při výrobě nových potravin s přidanou hodnotou a nutričním benefitem, např. krystalizace z roztoků, nukleace, měření metastabilní oblasti, měření distribuce velikosti částic, počítačová analýza obrazu, granulometrie, reformulace, sušení a odpařování potravinářských materiálů, chromatografická izolace sacharidů, membránové separační procesy, reologické chování potravin, fotokatalytické oxidační procesy, extruze, šetrné potravinářské technologie (high-pressure pasteurization, pulsed electric field, apod.).
    • Komplexní hodnocení kvality a bezpečnosti potravinářských (mezi)produktů zpracovaných s použitím šetrných technologií vysokotlaké pasterizace (paskalizace, HPP), ohmického ohřevu (OH) a pulzního elektrického pole (PEF), pro posouzení senzorické jakosti, zachování nutričně významných, citlivých složek, a dále omezení vzniku nežádoucích látek; monitorování chemických a senzorických změn v průběhu zpracovatelského procesu pro optimalizaci podmínek použité technologie; zhodnocení a porovnání s konvenčními technologiemi s cílem prokázat přidanou hodnotu produktů vyrobených s využitím šetrných technologií.
    • Výroba a nutriční hodnota potravin - analýza a hodnocení nutriční a senzorické hodnoty potravin s ohledem na technologický proces použitý při výrobě, nové a netradiční použití obilovin, zejména ječmene, žita a pohanky v potravinářství a při vývoji nových cereálních výrobků.
    • Mléko jako surovina pro mlékárenský průmysl - technologické úkony v mlékárenském průmyslu, zejména výroba pasterovaného a trvanlivého mléka, fermentovaných mléčných výrobků, tvarohů a tvarohových desertů, sýrů, zpracování syrovátky, instrumentální analytické metody v mlékárenském průmyslu, membránové a chromatografické procesy při zpracování mléka a syrovátky, izolace biologicky aktivních složek mléka.
    • Mikrobiologie potravin a kosmetiky se zaměřením na mlékárenskou technologii - funkční vlastnosti bakterií mléčného kvašení, protektivní a probiotické charakteristiky bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií, aplikace probiotik a prebiotik do potravinářských výrobků, stabilita probiotických mikroorganismů v potravinářských i nepotravinářských matricích, jejich enkapsulace, selektivní stanovení bakterií mléčného kvašení pomocí kultivačních a molekulárně-biologických metod, kontrola potravinářsky nežádoucích mikroorganismů, metody pro zvýšení mikrobiální jakosti a trvanlivosti výrobků.
    • Získávání a rafinace tukových surovin - zdokonalování technologických pochodů při výrobě tukových potravin a výrobků z oblasti technických tuků, získávání a rafinace rostlinných olejů, technologie a vlastnosti viskoplastických a emulgovaných tuků, příprava a vlastnosti derivátů mastných kyselin jako látek strukturních, povrchově aktivních a biologicky aktivních, oleochemické využití derivátů mastných kyselin.
    • Fyzikálně chemické vlastnosti tenzidů a kosmetických emulzí - jejich využití při výrobě detergentů, výrobků průmyslové a bytové chemie - chemie, technologie výroby a vlastnosti tenzidů, detergentů a kosmetických výrobků, aplikace tenzidů pro kapalné detergenty a v tenzidové kosmetice, vliv aktivačních přísad na fyzikálně-chemické vlastnosti detergentů, vliv surovin na stabilitu kosmetických výrobků a parametry pokožky, antioxidační a antimikrobiální účinek derivátů fenolových kyselin, reologické vlastnosti a koloidní stabilita mlékárenských, tukových a kosmetických výrobků.
    • Chemická bezpečnost potravin - vývoj pokročilých postupů analýzy přídatných látek a skupin kontaminantů v potravinách, krmivech a vzorcích životního prostředí, výzkum preventivních opatření a strategií vedoucích k jejich minimalizaci, mykotoxiny a další přírodní toxiny, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv, persistentní organické polutanty a jiné průmyslové kontaminanty, kontaminanty z materiálů přicházejících do styku s potravinami, procesní kontaminanty, antinutriční látky, nanočástice; screening reziduí pesticidů s využitím přenosného testovacího zařízení a mobilního telefonu.
    • Kvalita, autenticita a falšování potravin - implementace nových analytických postupů pro charakterizaci a klasifikaci metabolomu - metody profilování nebo fingerprintu hmotnostní spektrometrií s vysokým rozlišením (ve spojení s kapalinovou nebo plynovou chromatografií nebo ambientní hmotnostní spektrometrií), pokročilé zpracování dat, identifikace markerů, charakterizace a klasifikace aromatických látek - kombinace instrumentální a senzorické analýzy, kombinace analýzy pomocí plynové chromatografie a olfaktometrické detekce, analytické metody pro průkaz falšování (autenticity) vybraných potravinářských komodit, využití elektromigračních metod v analýze potravin, analýza biologicky aktivních zdraví prospěšných látek.
    • Bioprospekce – identifikace, klasifikace a charakterizace biologicky aktivních látek, necílová analýza neznámých látek v rostlinách nebo mikroorganismech; identifikace látek využívajících techniku vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie.
    • Biomonitoring – hodnocení expozice různým látkám (např. mykotoxinům, reziduím pesticidů, různým typům organohalogenovaných polutantů) a jejich metabolitům z prostředí a potravin, vývoj analytických postupů, mezilaboratorní studie, příprava testovacích materiálů.
    • Biorafinace - problematika zpracování biomasy mikrobiální, rostlinné, živočišné i odpadní včetně komunálního původu a čistírenských kalů pomocí chemických, biochemických i fyzikálních procesů za účelem získání cenných produktů s vysokou přidanou hodnotou využitelných v potravinářství, zemědělství, zpracovatelském i energetickém průmyslu; biotechnologie kultivace konopí pro výrobu produktů CBD.
    • Balení potravin - výroba obalových prostředků, principy ochranné funkce obalu, kvalita obalových prostředků a způsoby jejich kontroly, bezpečnost obalů potravin, design obalů, jejich povrchová úprava, základní principy balicích strojů, obaly pro mikrovlnný ohřev, vliv vysokého hydrostatického tlaku na složky potravin, mikroorganismy, enzymy, hygienické aspekty potravinářských obalů, aktivní funkce obalu při prodlužování skladovatelnosti potravin v důsledku imobilizace bioaktivních činidel na obalový materiál, biodegradovatelné obaly.
    • Technologie masa - optimalizace výrobních procesů v masném průmyslu, příčiny vad masných výrobků, kvalita a bezpečnost masa a masných výrobků, údržnost masa a masných výrobků, barva masa a masných výrobků, využití analýzy obrazu v technologii masa, vaznost a textura masa a masných výrobků, růst plísní na povrchu trvanlivých salámů, oxidační změny masa a masných výrobků, dekontaminace povrchu masa, vývoj a inovace ve výrobě masa a nových masných výrobků, vývoj k masu a masným výrobkům alternativních rostlinných a živočišných potravin, tkáňové maso, 3D-tisk masa a masných a alternativních výrobků,
    • Technologie zpracování ovoce a zeleniny - hodnocení termosterilačních zákroků, vliv technologie zpracování na antioxidační vlastnosti výrobků z ovoce a zeleniny, využití prediktivní mikrobiologie při analýze rizik, metody zajištění stability kyselých potravin, minimální ošetření ovoce a zeleniny, skladování ovoce a zeleniny, výroba kompotů a sterilované zeleniny, výroba mražené či sušené zeleniny a ovoce, výroba pektinu, ovocných pomazánek a povidel, výroba rajčatového protlaku a kečupu, výroba lisovaných čiřených šťáv a nealko nápojů, výroba šťávních koncentrátů.
    • Chemie přírodních látek - chemie steroidů a biologicky aktivních látek, chemie triterpenoidních supramolekul, ligandy pro buněčné rozpoznávání, vývoj nanosenzorů pro sledování patogenních procesů, analytické a bioanalytické metody, forenzní analýza biologicky aktivních látek, glykomimetika, molekulové modelování, chemie nukleotidů a oligonukleotidů, diagnostické a terapeutické nanosystémy. 
    [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 7403 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vav-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7406] => stdClass Object ( [nazev] => Výzkumné skupiny a laboratoře [seo_title] => Výzkumné skupiny a laboratoře [seo_desc] => Výzkumné skupiny a laboratoře [autor] => [autor_email] => [obsah] =>


    Přehled výzkumných skupin

     -  tato stránka obsahuje aktualizované odkazy na jednotlivé výzkumné skupiny ústavů FPBT

    [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 7406 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/vyzkumne-skupiny-a-laboratore [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7404] => stdClass Object ( [nazev] => Významné publikace [seo_title] => Významné publikace [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

    Významné publikace v roce 2022

    Obecné informace o Open Access - ChemTK

    Pravidla pro publikování v Open Access na FPBT

    [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 7404 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/publikace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7405] => stdClass Object ( [nazev] => Granty a projekty [seo_title] => Granty a projekty [seo_desc] => Granty a projekty [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => 49.jpg [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

    Interní Grantová agentura VŠCHT Praha

    Projektové centrum VŠCHT Praha

    Fakultní grantová komise FPBT - seznam členů (zápisy FGK viz níže)

    Předpis pro návrhy badatelských projektů v soutěži VIGA na FPBT pro ročník 2024/2025

    Regulation of rules for submitting student scientific research projects (the so-called VIGA in Czech, project type A2) at the Faculty of Food and Biochemical Technology for the year 2024/2025

    [urlnadstranka] => [poduzel] => stdClass Object ( [42541] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 42541 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [9704] => stdClass Object ( [nazev] => Výzkumné záměry [seo_title] => Výzkumné záměry [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

    Progresivní potravinářské a biochemické technologie

    (MSM 6046137305)
    Nositel: VŠCHT v Praze

    Trvání projektu: 1.1. 2005 až 31.12. 2011  

    Řešitel: prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

    → Stručná charakteristika výzkumného záměru

    [iduzel] => 9704 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/veda-a-vyzkum/granty-a-projekty/zamery [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/granty-a-projekty/zamery [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [9705] => stdClass Object ( [nazev] => Výzkumná centra [seo_title] => Výzkumná centra [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

    Zapojení vědeckých teamů FPBT v současných projektech výzkumných center

    Centrum aplikované genomiky (CAG) 

    (1M0520)

    Trvání projektu: 1.1. 2005 až 31.12. 2011

    Příjemce: Ústav molekulární genetiky AV ČR, v.v.i.

    Spolupříjemci: VŠCHT v Praze; FÚ AV ČR, v.v.i.; 1. LF UK v Praze

    Spoluřešitel z VŠCHT v Praze: prof. Ing. Tomáš Ruml, CSc.

    → Stručná charakteristika cílů Centra


    Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele 

    (1M0570)

    Trvání projektu: 1.1. 2005 až 31.12. 2011

    Příjemce: Mendelova zemědělská a lesnická universita

    Spolupříjemci: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.; VÚ pivovarský a sladařský, a.s.; VŠCHT v Praze; MBÚ AV ČR, v.v.i.; ÚACH AV ČR, v.v.i.

    Spoluřešitel z VŠCHT v Praze: prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

    → Stručná charakteristika cílů Centra   

     


    Centrum regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů 

    (LC06034) 

    Koordinující příjemce: Ústav experimentální botaniky AV ČR, v.v.i.

    Další příjemci: ÚFE AV ČR, v.v.i.; PřF UK v Praze; PřF MU;  VŠCHT v Praze; AF MZLU v Brně

    Trvání projektu: 1.3. 2006 až 31.12. 2011

    Řěšitel z VŠCHT v Praze: doc. Ing. Zuzana Novotná

    → Stručná charakteristika cílů Centra

    [iduzel] => 9705 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/veda-a-vyzkum/granty-a-projekty/vyzkumna-centra [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/granty-a-projekty/vyzkumna-centra [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 7405 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/granty-a-projekty [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7409] => stdClass Object ( [nazev] => Studentská vědecká konference [seo_title] => Studentská vědecká konference [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

    ROČNÍK 2023

    V akademickém roce 2023/2024 proběhne SVK  23. 11. 2023

    Bližší informace na webu studentské konference https://svk.vscht.cz

    Sborník SVK FPBT 2022 

    SVK FPBT 2022 - loga sponzorů 

    Pro další informace můžete také kontaktovat fakultní koordinátorku SVK na FPBT Ing. Michaelu Markovou, Ph.D. nebo příslušné ústavní koordinátory:

    Ústav biotechnologie - prof. Dr. Ing. Michaela Rumlová, rumlovai@vscht.cz

    Ústav biochemie a mikrobiologie - doc. Mgr. Ing. Štěpánka Kučková, Ph.D., kuckovas@vscht.cz
                                                                               Ing. Michaela Marková, Ph.D.,
    markovai@vscht.cz

    Ústav sacharidů a cereálií - Ing. Roman Bleha, Ph.D., blehar@vscht.cz

    Ústav mléka, tuků a kosmetiky - doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D., pokornai@vscht.cz

    Ústav analýzy potravin a výživy - Ing. Martina Vlčková, vlckovaa@vscht.cz

    Ústav konzervace potravin - Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., vapenkal@vscht.cz

    Ústav chemie přírodních látek - Ing. Elena Prokudina, Ph.D., prokudie@vscht.cz

    [urlnadstranka] => [poduzel] => stdClass Object ( [56073] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 56073 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [49393] => stdClass Object ( [nazev] => SVK na FPBT [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] => [iduzel] => 49393 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 7409 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum/svk [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7410] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [7411] => stdClass Object ( [nadpis] => [popis] => [platne_od] => [platne_do] => [odkaz] => [text_odkazu] => [obrazek_pozadi] => pivovar10.jpg [barva_textu] => [iduzel] => 7411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => slider [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 7410 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => slider [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

    VŠCHT Praha
    Technická 5
    166 28 Praha 6 – Dejvice
    IČ: 60461373
    DIČ: CZ60461373

    Datová schránka: sp4j9ch

    Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
    Technický správce: Výpočetní centrum

    Copyright VŠCHT Praha
    zobrazit plnou verzi