Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => zluta
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => VSCHT_fotobanka_034.jpg
    [pozadi2] => 1_DSC0066.jpg
    [pozadi3] => 1_DSC0087.jpg
    [pozadi4] => 1_DSC0098.jpg
    [pozadi5] => _DSC001215.jpg
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8547/4160/1399
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 1399
    [platne_od] => 22.11.2023 17:07:00
    [zmeneno_cas] => 22.11.2023 17:07:52.731085
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 4637
    [cms_time] => 1713477405
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBT  
            [more_info] => více informací
            [top_search_placeholder] => hledat...
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/pages/FPBT-Praha/156249471063054
            [social_fb_title] => Facebook FPBT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_tw_title] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [social_yt_title] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] =>  BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] =>  BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] =>  BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Jana.Kratka@vscht.cz [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [adresa_url] => [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [stahnout] => stáhnout [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [vyucuje_se_na_ustavech] => Vyučuje se na ústavech [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv aktualit [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [den_kratky_0] => ne [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1899] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1901] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1901 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1902] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1902 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1903] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1903 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1899 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1900] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1906] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_title] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1906 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7378] => stdClass Object ( [nazev] => O fakultě [seo_title] => O fakultě [seo_desc] => FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => https://www.youtube.com/watch?v=5JZzc3Fitv8 [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie (FPBT) byla založena roku 1952 a pod současným názvem působí od roku 1969.

Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.

Studenti doktorského studia se podílí na špičkovém multidisciplinárním výzkumu v oblasti potravinářských technologií a biotechnologií, bezpečnosti a kvality potravin, klinické biochemie, molekulární biologie a mikrobiologie.

Pevné základy chemie poskytované fakultou jsou základem pro zkoumání živé přírody a vědy o potravinách a podporují klíčové civilizační hodnoty, jako je lidské zdraví a kvalita života.

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7378 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7379] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => Studium na FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Informace pro uchazeče o studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie

 

Struktura studia

Fakulta nabízí moderní a flexibilní systém vzdělávání, plně kompatibilní s evropskými vzdělávacími standardy (jednotný evropský vzdělávací systém - Boloňská deklarace). Hodnocení studia pomocí kreditního systému a umožňuje snadné zapojení studentů do celoevropského systému terciárního vzdělávání. Studenti mají možnost část studia absolvovat na partnerských vysokých školách v zahraničí.

 

Studijní programy

 

Pro komunikaci s fakultou se obracejte na děkanát.

Pro komunikaci se školou se obracejte na pedagogického oddělení VŠCHT Praha 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7379 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7387] => stdClass Object ( [nazev] => Ústavy a pracoviště [seo_title] => Ústavy a pracoviště [seo_desc] => Ústavy a pracoviště FPBT VŠCHT Praha [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

 319 ústav biotechnologie e
 320 ústav biochemie a mikrobiologie  e 
 321 ústav sacharidů a cereálií  e
 322 ústav mléka, tuků a kosmetiky  e 
 323 ústav analýzy potravin a výživy  e 
 324 ústav konzervace potravin   e

 342 ústav chemie přírodních látek

e 
 352 děkanát Fakulty potravinářské a biochemické technologie  k 

 

Ústavy FPBT


319 - Ústav biotechnologie

Vedoucí ústavu: prof. Dr. Ing. Petra Patáková  
Tajemník ústavu: doc. Ing. Martin Halecký, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Hana Kašpárková

320 - Ústav biochemie a mikrobiologie

Vedoucí ústavu: prof. Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Petra Lipovová, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Magdalena Melčová, Ph.D.

321 - Ústav sacharidů a cereálií

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. 
Tajemník ústavu: Ing. Vladimír Pour, CSc. 
Sekretariát: Zuzana Štanclová

322 - Ústav mléka, tuků a kosmetiky

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.
Tajemník ústavu: Ing. Aleška Fialová
Sekretariát: Ing. Aleška Fialová

323 - Ústav analýzy potravin a výživy

Vedoucí ústavu: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Martina Vlčková
Sekretariát: Ing. Martina Vlčková

324 - Ústav konzervace potravin

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Eva Rudolfová

342 - Ústav chemie přírodních látek

Vedoucí ústavu: prof. RNDr. Oldřich Lapčík Dr.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D.
Sekretariát: Irena Dražilová

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7387 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustavy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7380] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => Věda a výzkum [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie je nejen pedagogickým, ale i významně výzkumně orientovaným pracovištěm Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na kterém je pedagogická činnost silně provázána s oblastí vědecko-výzkumnou. O tom svědčí nejen zaměření kvalifikačních prací studentů všech stupňů studia, ale i další podpora vědecké práce posluchačů. Výzkumná práce je zaměřena nejen na základní a orientovaný výzkum, ale i na aplikovaný výzkum, zejména v biotechnologických, mikrobiologických a potravinářských oblastech.

Hlavní oblasti vědy a výzkumu na FPBT reflektují zaměření jejích sedmi ústavů a jsou následující:

  1. Biotechnologie a bioinženýrství
  2. Biochemie a mikrobiologie
  3. Chemie a analýza potravin a přírodních látek
  4. Technologie potravin a jejich uchovávání
  5. Organická chemie přírodních látek

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7380 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7381] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 7381 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10491] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek FPBT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 10491 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1900 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => Bakalářské studijní programy
    [seo_title] => Bakalářské studijní programy
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 
    [submenuno] => 
    [urlnadstranka] => 
    [ogobrazek] => 
    [pozadi] => 
    [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/studium/uchazec/bc-uchazec'
    [newurl_iduzel] => 7449
    [newurl_path] => 8547/4160/1399/1900/7379/7423/7449
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 7449
    [platne_od] => 12.11.2018 11:16:00
    [zmeneno_cas] => 12.11.2018 11:16:33.399319
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 8424
    [cms_time] => 1713477722
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => stdClass Object
        (
            [61537] => stdClass Object
                (
                    [nadpis] => 
                    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/detail/fakulta/22330/druh/B/misto/554782/jazyk/cs?planurl=/studium/uchazec/bc-uchazec/plan
                    [urlwildcard] => cis-path
                    [poduzel] => Array
                        (
                        )

                    [iduzel] => 61537
                    [canonical_url] => _clone_
                    [skupina_www] => Array
                        (
                        )

                    [url] => 
                    [sablona] => stdClass Object
                        (
                            [class] => api_html
                            [html] => 
                            [css] => 
                            [js] => 
                            [autonomni] => 0
                        )

                    [html] => 

Biochemie a biotechnologie

Biochemie a biotechnologie

Biochemie a biotechnologie je dlouhodobě nejpopulárnější program na Fakultě potravinářské a biochemické technologie. Je ideální pro studenty, které kromě chemie baví i biologie, zajímají se o mikroorganismy včetně virů, živočišné a rostlinné buňky a současně o jejich využití v biotechnologiích, bioinženýrství, genovém inženýrství a při výrobě léčiv.

Studijní program poskytuje klíčové kompetence a praktické dovednosti zejména v chemii, biochemii, mikrobiologii, molekulární biologii a jejich praktické aplikace v biotechnologii, farmacii, medicíně a dalších příbuzných oborech. Součástí studia je též nabídka zahraničních studijních pobytů. Podle zvolené specializace se z vás stanou odborníci v širokém spektru biotechnologií (od pivovarství přes výrobu léčiv až k ochraně životního prostředí) a budete výborně připraveni pro navazující magisterské studium ve studijních programech Biochemie a buněčná biologie, Mikrobiologie a genové inženýrství, Biotechnologie a bioinženýrství a Přírodní látky a léčiva.

Uplatnění

  • Navazující magisterské studium přírodovědného nebo technického směru
  • Průmyslové firmy podnikající v oblasti biotechnologií a farmacie
  • Vědecké a výzkumné organizace
  • Společnosti působící v ochraně životního prostředí
  • Akreditované, kontrolní a provozní laboratoře
  • Zdravotnická zařízení
  • Úřady státní správy

Specializace - Biochemie a mikrobiologie

Specializace Biochemie a mikrobiologie vám nabízí možnost porozumět fungování komplexních chemických pochodů v každé buňce, ať už bakteriální či lidské. Studiem této specializace nejen získáte přehled o biochemických dějích v různých typech organismů, ale porozumíte fascinujícímu světu mikroorganismů a teoreticky i prakticky si osvojíte biochemické, mikrobiologické i molekulárně-biologické metody.
→ více

Specializace - Biotechnologie a bioinženýrství

Výběrem této specializace získáte vzdělání propojující chemické, biologické a inženýrské obory. Získáte komplex znalostí a dovedností nezbytných pro řízení průmyslových biotechnologických procesů, například pivovarství a sladařství, lihovarství vinařství, produkci léčiv, biopaliv, ale též technologie pro likvidaci a zpracování odpadů a ochranu životního prostředí. Získáte rozsáhlé teoretické znalosti a praktické dovednosti pro práci ve výzkumných a provozních laboratořích.
→ více

Specializace - Přírodní látky a léčiva

Tato specializace vám poskytne odborné znalosti zaměřené na charakteristiku a biologickou aktivitu přírodních látek. Získáte praktické dovednosti pro jejich biotechnologickou přípravu pomocí mikroorganismů a tkáňových buněk, izolaci z přírodních zdrojů nebo úplnou chemickou syntézu těchto látek, ale i dalších léčiv. Porozumíte jejich uplatnění ve farmacii a medicíně, včetně mechanismů účinku v lidském organismu. Získáte základní znalosti v oblasti vývoje, registrace a patentové ochrany léčiv.
→ více

Detaily programu

Jazyk výuky český
Doba studia 3 roky
Forma studia prezenční
Místo studia Praha
Kapacita 150 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) B0512A130002
VŠCHT kód B301

Forenzní analýza

Chcete porozumět principu identifikace jedinců pomocí DNA analýzy? Chcete odhalovat úmyslné otravy, či falšování potravin? Forenzní analýza je velmi populární obor, vyučovaný v ČR pouze na VŠCHT Praha. Základ studia tvoří obory chemie, biologie, genetiky, fyziologie člověka, toxikologie a kriminalistiky. Na ně navazují profilové předměty, jako jsou soudní lékařství, bioterorismus, analýza drog nebo základy informační techniky pro zpracování kriminalistických dat a jejich porovnání s kriminalistickými databázemi. V četných laboratorních cvičeních získáte potřebné praktické dovednosti i schopnost analýzy DNA a tělních tekutin.

Uplatnění

  • Navazující magisterské studium
  • Kriminalistické laboratoře
  • Výzkumné laboratoře
  • Zdravotnické, veterinární a potravinářské podniky
  • Genetická analýza
  • Laboratoře dopingové kontroly

Detaily programu

Jazyk výuky český
Doba studia 3 roky
Forma studia prezenční
Místo studia Praha
Kapacita studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) 0512RA1300030059
VŠCHT kód B302A
Forenzní bioanalytická chemie

Forenzní bioanalytická chemie

Kromě tradičně solidního chemického základu získáte znalosti z oboru forenzních biologických věd a analytické chemie. Stanete se žádanými absolventy s širokými možnostmi uplatnění ve státní i soukromé sféře. Forenzní bioanalytická chemie vás naučí základy kriminalistické praxe i vědecké myšlení v oblastech jako je molekulární genetika, biochemie, mikrobiologie, toxikologie a analytika. Klademe důraz na praktické dovednosti, proto je zařazeno mnoho laboratorních cvičení. Volitelné předměty vám umožní profilovat se dle vašich preferencí, připraví vás i na případné magisterské studium v řadě navazujících studijních programů.

Uplatnění

  • Kriminalistické laboratoře
  • Výzkumné laboratoře
  • Laboratoře v nemocnicích a zdravotnických zařízeních
  • Potravinářské a biotechnologické firmy
  • Farmaceutické firmy
  • Navazující magisterské studium

Detaily programu

Jazyk výuky český
Doba studia 3 roky
Forma studia prezenční
Místo studia Praha
Kapacita 100 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) B0512A130011
VŠCHT kód B304

Chemie a analýza potravin a výživa

Seznámíte se se složením různých kategorií potravin, doplňků stravy a fytofarmak. Získáte zajímavé poznatky o přírodních surovinách používaných pro jejich výrobu. Pochopíte dynamiku změn, k nimž dochází při kulinárním zpracování či (bio)technologických operacích. Ty zásadně ovlivňují nejen nutriční hodnotu potravin, ale i jejich chuť, vůni, barvu či texturu. Ovlivněna je samozřejmě i jejich bezpečnost. Naučíte se používat moderní analytické metody, které slouží k hodnocení zastoupení nutričně významných složek potravin, odhalování falšování či posuzování zdravotní nezávadnosti. Pro sledování rizikových složek i pro forenzní šetření si osvojíte nejmodernější instrumentální techniky i schopnost vyhodnocovat výsledky ve vztahu k aktuálním právním předpisům. Velká pozornost je též věnována biologicky aktivním látkám s pozitivními efekty na lidské zdraví. Součástí výuky jsou základy potravinářské legislativy a managementu kontrolních i expertních činnosti. Můžete se zapojit i do mezinárodních projektů v oblasti hodnocení environmentálních rizik, forenzních analýz či biomonitoringu.

Uplatnění

  • Navazující magisterské studium
  • Výzkumné a kontrolní laboratoře
  • Management kvality a bezpečnosti potravin
  • Potravinářské a biotechnologické firmy
  • Farmaceutické firmy
  • Medicínské firmy

Detaily programu

Jazyk výuky český
Doba studia 3 roky
Forma studia prezenční
Místo studia Praha
Kapacita studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) 0512RA1300030060
VŠCHT kód B302B
Chemie a technologie potravin

Chemie a technologie potravin

Chemie a technologie potravin je komplexní studijní program, jehož absolvováním se stanete žádanými experty v oblasti potravinářství, výživy i chemie přírodních materiálů. Budete moci volit ze tří specializací. „Chemie a fyziologie výživy“ nabízí kombinace předmětů souvisejících se složením potravin, jejich uplatněním v lidské výživě, ale i jejich vlivem na fyziologii a zdravotní stav populace. Specializace „Analýza potravin a přírodních produktů“ z vás připraví špičkové odborníky v oblasti kontroly kvality potravin a doplňků stravy, jejich bezpečnosti a případného falšování, což jsou témata, která zajímají každého. V rámci specializace „Technologie potravin“ pak dokonale porozumíte všem aspektům moderní i tradiční výroby potravin, čehož je docíleno mimo jiné i velmi úzkou spoluprací s průmyslem. Všechny tři specializace vyučují nejlepší experti na dané oblasti v ČR. Můžete se také těšit na řadu profilujících předmětů, jejichž přehled získáte v odkazech na studijní plány, i velké množství laboratorních kurzů, které vám spolu s bakalářskou prací umožní praktickou aplikaci získaných teoretických znalostí.

Uplatnění

  • Specialista ve výrobě a marketingu potravin a doplňků stravy
  • Výživový specialista
  • Specializovaný pracovník orgánů státní správy
  • Analytický specialista kontrolních a vědecko-výzkumných laboratoří
  • Manažer kvality potravin
  • Technolog potravinářské výroby
  • Vedoucí potravinářské výroby
  • Manažer kvality obchodních řetězců
  • Výzkumník v týmech potravinářsko-lékařských projektů
  • Výzkumník v oblasti (bio)technologie potravin a doplňků stravy
  • Student navazujícího magisterského studia

Specializace - Analýza potravin a přírodních produktů

Studium specializace vás seznámí nejen se složením potravin a přírodních produktů, jejich výživovou a senzorickou kvalitou, ale zejména s moderními analytickými a bioanalytickými metodami, které se využívají k hodnocení zastoupení nutričně významných složek, odhalování falšování či posuzování bezpečnosti potravin. Tyto analytické metody jsou často aplikovatelné i pro různé oblasti medicíny a farmacie, takže studium specializace vám poskytne široký profesní základ. Kromě toho se dozvíte zajímavé aktuální informace o různých, v současné době popularizovaných kategoriích potravin, jako jsou doplňky stravy, netradiční a funkční potraviny, či biopotraviny.
→ více

Specializace - Chemie a fyziologie výživy

Studium specializace vám umožní získat znalosti z oblasti chemie, potravinářství i lidské výživy, což je kombinace, která dosud v daném rozsahu není vyučována na žádné vysoké škole v ČR. Budete studovat předměty, díky kterým budete schopni posoudit nutriční hodnotu potravin, včetně aspektů, které ji ovlivňují během zpracování a skladování. Díky předmětům zaměřeným na fyziologii výživy, nutriční diagnostiku a hodnocení nutričního stavu populace získáte nové poznatky o uplatnění potravin v lidské výživě. Tyto znalosti budou doplněny i o informace z oblasti lidské anatomie a fyziologie výživy zdravé populace, v kontrastu s různými onemocnění souvisejícími s výživou.
→ více

Specializace - Technologie potravin

Během studia u nás dokonale porozumíte všem aspektům moderní i tradiční výroby potravin a naučíte se, jak se potraviny vyrábí v řemeslném i průmyslovém měřítku. Poznáte základní fyzikálně-chemické a výživové vlastnosti potravin, porozumíte procesům, které během zpracování v potravinách probíhají a naučíte se ovládat jednotlivé výrobní operace. Budete umět vybrat vhodné suroviny pro výrobu a zvolit správnou metodu úchovy a balení. Vedle samotné potravinářské technologie Vám poskytneme také základní vědomosti v oblasti kontroly a řízení jakosti a správné výrobní a hygienické praxe v potravinářství. Předností této specializace je velmi úzká spolupráce s průmyslem.
→ více

Detaily programu

Jazyk výuky český
Doba studia 3 roky
Forma studia prezenční
Místo studia Praha
Kapacita 150 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) B0531A130036
VŠCHT kód B305
) [61538] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Studijní plán [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [61539] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/plan?weburl=/studium/uchazec/bc-uchazec [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61539 [canonical_url] => _clone_ [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 61538 [canonical_url] => _clone_ [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium/uchazec/bc-uchazec/plan [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi