Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => zluta
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => VSCHT_fotobanka_034.jpg
    [pozadi2] => 1_DSC0066.jpg
    [pozadi3] => 1_DSC0087.jpg
    [pozadi4] => 1_DSC0098.jpg
    [pozadi5] => _DSC001215.jpg
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8547/4160/1399
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 1399
    [platne_od] => 22.11.2023 17:07:00
    [zmeneno_cas] => 22.11.2023 17:07:52.731085
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 4637
    [cms_time] => 1713409199
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [autor] => Autor
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBT  
            [more_info] => více informací
            [top_search_placeholder] => hledat...
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/pages/FPBT-Praha/156249471063054
            [social_fb_title] => Facebook FPBT
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_tw_title] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [social_yt_title] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] =>  BUDOVA A
            [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb
            [paticka_budova_b_nadpis] =>  BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] =>  BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_1_popis] =>  
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Jana.Kratka@vscht.cz [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [adresa_url] => [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [stahnout] => stáhnout [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [vyucuje_se_na_ustavech] => Vyučuje se na ústavech [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv aktualit [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [den_kratky_0] => ne [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1899] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1901] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1901 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1902] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1902 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1903] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1903 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1899 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1900] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1906] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_title] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1906 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7378] => stdClass Object ( [nazev] => O fakultě [seo_title] => O fakultě [seo_desc] => FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => https://www.youtube.com/watch?v=5JZzc3Fitv8 [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie (FPBT) byla založena roku 1952 a pod současným názvem působí od roku 1969.

Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.

Studenti doktorského studia se podílí na špičkovém multidisciplinárním výzkumu v oblasti potravinářských technologií a biotechnologií, bezpečnosti a kvality potravin, klinické biochemie, molekulární biologie a mikrobiologie.

Pevné základy chemie poskytované fakultou jsou základem pro zkoumání živé přírody a vědy o potravinách a podporují klíčové civilizační hodnoty, jako je lidské zdraví a kvalita života.

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7378 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7379] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => Studium na FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Informace pro uchazeče o studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie

 

Struktura studia

Fakulta nabízí moderní a flexibilní systém vzdělávání, plně kompatibilní s evropskými vzdělávacími standardy (jednotný evropský vzdělávací systém - Boloňská deklarace). Hodnocení studia pomocí kreditního systému a umožňuje snadné zapojení studentů do celoevropského systému terciárního vzdělávání. Studenti mají možnost část studia absolvovat na partnerských vysokých školách v zahraničí.

 

Studijní programy

 

Pro komunikaci s fakultou se obracejte na děkanát.

Pro komunikaci se školou se obracejte na pedagogického oddělení VŠCHT Praha 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7379 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7387] => stdClass Object ( [nazev] => Ústavy a pracoviště [seo_title] => Ústavy a pracoviště [seo_desc] => Ústavy a pracoviště FPBT VŠCHT Praha [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

 319 ústav biotechnologie e
 320 ústav biochemie a mikrobiologie  e 
 321 ústav sacharidů a cereálií  e
 322 ústav mléka, tuků a kosmetiky  e 
 323 ústav analýzy potravin a výživy  e 
 324 ústav konzervace potravin   e

 342 ústav chemie přírodních látek

e 
 352 děkanát Fakulty potravinářské a biochemické technologie  k 

 

Ústavy FPBT


319 - Ústav biotechnologie

Vedoucí ústavu: prof. Dr. Ing. Petra Patáková  
Tajemník ústavu: doc. Ing. Martin Halecký, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Hana Kašpárková

320 - Ústav biochemie a mikrobiologie

Vedoucí ústavu: prof. Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Petra Lipovová, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Magdalena Melčová, Ph.D.

321 - Ústav sacharidů a cereálií

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. 
Tajemník ústavu: Ing. Vladimír Pour, CSc. 
Sekretariát: Zuzana Štanclová

322 - Ústav mléka, tuků a kosmetiky

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.
Tajemník ústavu: Ing. Aleška Fialová
Sekretariát: Ing. Aleška Fialová

323 - Ústav analýzy potravin a výživy

Vedoucí ústavu: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Martina Vlčková
Sekretariát: Ing. Martina Vlčková

324 - Ústav konzervace potravin

Vedoucí ústavu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Eva Rudolfová

342 - Ústav chemie přírodních látek

Vedoucí ústavu: prof. RNDr. Oldřich Lapčík Dr.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D.
Sekretariát: Irena Dražilová

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7387 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustavy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7380] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => Věda a výzkum [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta potravinářské a biochemické technologie je nejen pedagogickým, ale i významně výzkumně orientovaným pracovištěm Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na kterém je pedagogická činnost silně provázána s oblastí vědecko-výzkumnou. O tom svědčí nejen zaměření kvalifikačních prací studentů všech stupňů studia, ale i další podpora vědecké práce posluchačů. Výzkumná práce je zaměřena nejen na základní a orientovaný výzkum, ale i na aplikovaný výzkum, zejména v biotechnologických, mikrobiologických a potravinářských oblastech.

Hlavní oblasti vědy a výzkumu na FPBT reflektují zaměření jejích sedmi ústavů a jsou následující:

  1. Biotechnologie a bioinženýrství
  2. Biochemie a mikrobiologie
  3. Chemie a analýza potravin a přírodních látek
  4. Technologie potravin a jejich uchovávání
  5. Organická chemie přírodních látek

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7380 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7381] => stdClass Object ( [nazev] => Spolupráce [seo_title] => Spolupráce [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 7381 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/spoluprace [skupina_www] => Array ( ) [url] => /spoluprace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10491] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek FPBT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 10491 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1900 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => Historie FPBT
    [seo_title] => Historie FPBT
    [seo_desc] => Historie FPBT
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 

 VÝVOJ VYSOKOŠKOLSKÉHO STUDIA POTRAVINÁŘSKÝCH TECHNOLOGIÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH DO ROKU 1952

1707

založena Stavovská ingenieurská škola, škola pro vojenské inženýry

1717

K.J.Willenberg zde přednáší též nauku o zemědělství a o rekultivaci krajin zničených válkou

1787

Stavovská ingenieurská škola se stává součástí pražské univerzity

1795

na filosofické fakultě pražské univerzity se přednáší základy chemie, F.J.Gerstner navrhl reformu "vyučování inženýrství", polytechnická studia měla mít tři předměty z přírodopisu (mineralogie, botanika, zoologie), tři z chemie (o solích a zemních odrůdách, o výrobcích z říše zvířecí a rostlinné s naukou o barvivech, o kovech, jejich zkoumání a tavení), tří předměty matematické, tři z rýsování a stavitelství a jeden z empirické mechaniky

1803

vznik Královského českého stavovského technického učiliště v Praze

1807

K.A.Neumann, první profesor chemie a chemické technologie

1817

J.Steinmann přednáší o rostlinných a zvířecích substancích a agrikulturní chemii, od r. 1818 má samostatné přednášky z pivovarství a od r. 1819 též z octařství a vinopalnictví

1833

K.N.Balling připojuje k přednáškám z kvasné chemie a technologie též přednášky z řepného cukrovarnictví

1848

změna názvu školy na Český stavovský polytechnický ústav

1855

K.N.Balling zřizuje agrikulturně chemickou stanici, píše knihu Die Garungschemie

1861

změna názvu školy na Královský český polytechnický zemský ústav, ústav je prosazen jako utrakvistický - dvojjazyčný, formuluje se české názvosloví

1864

mění se název na Polytechnický ústav království Českého, dochází k zrovnoprávnění češtiny s němčinou, jedním ze 4 studijních oborů je technická lučba

1868

z podnětu A. Bělohoubka založena první sladovnická škola v celém Rakousko - Uhersku

1869

dochází k osamostatnění Českého polytechnického ústavu království Českého

70.léta

působení prof.V.Šafaříka (všeobecná a analytická chemie), prof.F.Štolby (chemické technologické předměty včetně potravinářské technologie), prof.K.Preise (analytická chemie, cukrovarnictví), prof.A.Bělohoubka (kvasná chemie a technologie)

1875

změna z tříletého na čtyřleté studium

1877

založen časopis Listy chemické, který rediguje A.Bělohoubek a K.Preis

1878

zavedeny dvě státní zkoušky, mezi předměty 2.státní zkoušky je i chemie hospodářská (agronomická, agrikulturní), včetně potravinářské technologie

1895

zavedení speciálních laboratoří z cukrovarnické chemie a výzkumnictví (K.Preis, K.Andrlík) založena výzkumná stanice cukrovarnická, kde působil K.Preis, K.Andrlík, J.Stoklasa, E.Votoček

1897

vzniká c.k. Česká vysoká škola technická v Praze, kde se přednáší chemie a analýza potravin, chemie a technologie tuků a olejů (prof.J.Hanuš), kvasná chemie, lihovarství, mykologie kvasného průmyslu (prof.K.Kruis) aj. ustavena Česká vysoká škola technická v Brně, zatím bez chemického i zemědělského odboru

1901

českým technikám bylo uděleno právo promoční, aby se zrovnoprávnily s univerzitou

1906

vzniká zemědělský odbor pražské techniky, přednášky z chemie a technologie mléka (prof.O.Laxa)

1908

na zemědělském odboru pražské techniky založena výzkumná mlynářská stanice (prof.J.Jelínek) výuku obecných předmětů zajišťovali mj. prof.Votoček, prof.Hanuš, prof.Šulc, prof.Wald, prof.Čelakovský a další

1912

na České vysoké škole technické v Brně je zřízen chemický odbor

1919

v Brně vznikají Vysoká škola zemědělská a Vysoká škola zvěrolékařská s ústavem hygieny masa, mléka a potravin

1920

vznik Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) z původní České vysoké školy technické, zřízen chemický odbor jako Vysoká škola chemicko- technologického inženýrství (VŠCHTI) a zemědělský odbor jako Vysoká škola zemědělského a lesnického inženýrství (VŠZLI)

1920

na brněnské technice vzniká Státní výzkumný ústav kvasného průmyslu

1937

nové budovy VŠCHTI a VŠZLI v Dejvicích

1937

postgraduální studium potravních expertů (až do r. 1950)

V letech 1919 - 1939 zajišťovaly výuku potravinářských oborů tyto školy a ústavy:

  • VŠCHTI Praha - kvasná chemie a technologie (K.Kruis, J.Šatava), cukrovarnictví (K.Andrlík, V.Konn), chemie a zkoušení potravin (J.Hanuš, J.Bulíř), toxikologie (E.Švagr), chemická technologie tuků (V.Veselý)
  • VŠZLI Praha - technologie potravinářského (zemědělského) průmyslu (V.Vilikovský), cereální chemie a technologie (J.Jelínek), lihovarnictví (J.Dyr), chemie a technologie mléka (O.Laxa), agrochemie a biochemie (J.Stoklasa)
  • Chemický odbor VŠT Brno - chemie a technologie tuků (V.Veselý, V.Isajev, B.Margosches), cukrovarnictví (A.Linsbauer, J.Dědek, J.Vašátko), kvasná chemie a technologie (F.Ducháček, O.Kopecký, V.V.Žila)
  • VŠZ Brno - technologie škrobu a lihu (B.Hošpes), technologie mlékařství a zpracování mléka (J.Prokš)
  • VŠ zvěrolékařská Brno - hygiena a technologie masa (J.Lenfeld, J.Hokl)

Poválečný vývoj v letech 1945 - 1952 zajišťovaly následující ústavy:

  • VŠCHTI Praha - kvasná technologie a cukrovarnictví (A.Kleinzeller, V.Konn, K.Šandera), chemie potravin (J.Bulíř, G.Janíček, B.Rund)
  • VŠZLI Praha - zemědělský průmysl a lihovarnictví (J.Dyr), cereální technologie (J.Jelínek, J.Hampl), mikrobiologie (B.Hampl), mlékařství (J.Mašek), ovocnická technologie (V.Kác)
  • Chemický odbor VŠT Brno - chemie a technologie tuků (V.Veselý), cukrovarnictví (J.Dědek, E.Slavíček)
  • VŠZ Brno - technologie škrobu a lihu (B.Hošpes), technologie mlékařství a zpracování mléka (J.Prokš), konzervárenská technologie (V.Kyzlink), vinohradnictví a vinařství (J.Blaha), ekonomika (F.Lom)
  • VŠ zvěrolékařská Brno - hygiena a technologie masa (M.Dobeš)

ZALOŽENÍ FAKULTY POTRAVINÁŘSKÉ TECHNOLOGIE

Fakulta potravinářské technologie byla založena 14.listopadu 1952 jako jedna ze tří fakult samostatné Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze

V průběhu roku 1953 byly na Fakultě potravinářské technologie ustaveny katedry:

KATEDRA BIOLOGICKÝCH VĚD
KATEDRA CHEMIE A ZKOUŠENÍ POTRAVIN
KATEDRA KVASNÉ TECHNOLOGIE
KATEDRA TECHNOLOGIE SACHARIDU
KATEDRA TECHNOLOGIE MLÉKA A TUKU
KATEDRA KONZERVÁRENSKÉ TECHNOLOGIE

Od roku 1969 nese fakulta pojmenování:
FAKULTA POTRAVINÁŘSKÉ A BIOCHEMICKÉ TECHNOLOGIE

AKADEMIČTÍ FUNKCIONÁŘI FAKULTY POTRAVINÁŘSKÉ A BIOCHEMICKÉ TECHNOLOGIE

Děkani:

1952-53

doc.Ing.Dr. Josef Dyr, docent pivovarnictví

1953-54

doc.Ing.RNDr. Karel Šandera, docent cukrovarnictví

1954-57

prof.Ing.Dr. Josef Prokš, DrSc., profesor technologie mléka a mléčných výrobků

1957-59

prof.Ing.Dr. Vladimír Kyzlink, DrSc., profesor základů konzervace potravin a technologie konzervárenství

1959-60

prof.Ing.Dr. Gustav Janíček, profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování

1960-61

prof.Ing.Dr. Rudolf Bretschneider, profesor cukrovarnictví

1961-62

prof.Ing.Dr. Gustav Janíček, profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování

1962-64

doc.Ing. Jan Hampl, CSc., docent cereální chemie a technologie

1964-73

prof.MUDr.Ing. Vladislav Šícho, CSc., profesor biochemie

1973-89

prof.Ing. Jiří Davídek, DrSc., profesor chemie a technologie potravin

1989-94

prof.Ing. Jan Pokorný, DrSc., profesor chemie a zkoušení potravin

1994-2000

prof.Ing. Pavel Kadlec, DrSc., profesor technologie cukru

2000-2005

prof.Ing. Jan Velíšek, DrSc., profesor chemie a analýzy potravin

2006-2011

prof.Ing. Karel Melzoch, CSc., profesor kvasné chemie a bioinženýrství

2012-2019

prof.Ing. Tomáš Ruml, CSc., profesor biochemie      

2020-2023 

prof. Ing. Jan Masák, CSc., profesor v oboru Biotechnologie

2024-dosud

doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., docent v oboru Technologie potravin

 

Význačné osobnosti

Profesor Karel Andrlík (1861-1931), profesor cukrovarnictví, zavádí speciální laboratoře z cukrovarnické chemie a výzkumnictví

Profesor Karel Napoleon Balling (1805-1868), profesor lučby oborů kvasných a cukrovarnických výrob, rektor utrakvistického polytechnického ústavu v roce 1865/66. Vypracoval dodnes platné teoretické základy kvasných technologií

Profesor Antonín Bělohoubek (1845-1910), profesor kvasné chemie, přednášel i agrikulturní chemii a technickou mikroskopii, založil r.1868 samostatnou českou sladovnickou školu, inicioval založení Výzkumného ústavu pivovarnického (1887)

Profesor Jaromír Bulíř (1877 - 1957), profesor chemické technologie potravin na pražské VŠCHTI, vedl ústav kvasné chemie a mykologie v létech 1945/46

Profesor Josef Dyr (1904 - 1980), profesor kvasné chemie a technologie, první děkan fakulty potravinářské technologie (1952/53), rektor VŠCHT (1953/55)

Profesor Vratislav Grégr (1914 - 1991), profesor kvasné chemie a technologie, působil na Výzkumném ústavu lihovarském v Praze a od r. 1953 na VŠCHT

Profesor Bohuš Hampl (1899 - 1975), profesor mikrobiologie, zakladatel výuky mikrobiologie na fakultě potravinářské technologie

Akademik Josef Hanuš (1872-1955), profesor v oboru chemie a zkoušení potravin a technologie tuků, jeho vědecké práce měly vysoký ohlas v zahraničí

Profesor Bohumil Hošpes (1890 - 1971), profesor technologie škrobu a lihu, působil na brněnské VŠZ

Profesor Gustav Janíček (1911 - 1995), profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování, jeden ze zakladatelů fakulty potravinářské technologie

Profesor Jan Jelínek (1879 - 1962), profesor cereální technologie, založil na pražské technice výzkumnou mlynářskou stanici (1908)

Profesor Karel Kruis (1851-1917), profesor a mezinárodně uznávaný odborník v oboru mykologie, pivovarství a lihovarství. Rozšířil přednášky o výuku enzymologie a mykologie. V r. 1900 založil lihovarskou kolu a pokusnou lihovarskou stanici

Profesor Vladimír Kyzlink (nar.1915), profesor základů konzervace potravin a technologie konzervárenství na VŠZ v Brně a VŠCHT v Praze, zakladatel oboru konzervace potravin u nás

Profesor Otakar Laxa (1874 - 1961), profesor chemie a technologie mléka, působil na zemědělském odboru pražské techniky

Profesor Karel Preis (1846-1916), profesor analytické chemie, významný odborník v cukrovarnictví, založil časopis Listy cukrovarnické (1883), spolu s prof.Bělohoubkem zakládá na technice Výzkumnou stanici cukrovarnickou (1896), která byla v r. 1923 přejmenována na Výzkumný ústav čs. průmyslu cukrovarnického

Profesor Josef Prokš (1892 - 1974), profesor technologie mléka a mléčných výrobků, působil na VŠZ v Brně a VŠCHT v Praze

Profesor Julius Stoklasa (1857-1936), významný odborník v agrochemii, biochemii, cereální chemii a technologii

Profesor Karel Šandera (1904 - 1959), profesor technologie cukrovarnictví, působil současně na katedře fyzikální chemie a katedře technologie glycidů VŠCHT a ve Výzkumném ústavu cukrovarnickém

Profesor Jan Šatava (1878-1938), profesor kvasné chemie a mykologie, významný odborník v pivovarství, vybudoval na technice v Dejvicích nový lihovar a pivovar na světové technické úrovni, ředitel Výzkumného ústavu sladařského a pivovarského v Praze

Profesor Vladislav Šícho (1923 - 1977), profesor biochemie, zakladatel výuky biochemie na fakultě potravinářské technologie

Profesor František Štolba (1839-1910), profesor pro chemickou technologii a enzymologii, pokračovatel prof.Ballinga, přednášel obsáhlý soubor chemicko-technologických předmětů, především kvasné technologie (zymotechniku), pivovarství a cukrovarnictví. Byl rektorem polytechnického ústavu v letech 1876/77 a 1882/83

Akademik Vítězslav Veselý (1877 - 1964), profesor organické chemie na brněnské technice, přednášel chemii a technologii tuků a olejů, od r. 1920 i na pražské technice

Profesor Václav Vilíkovský (1878 - 1956), profesor technologie potravinářského (zemědělského) průmyslu na VŠZLI v Praze i na VŠZ v Brně

Profesor Emil Votoček (1872 - 1950), mimořádná osobnost, významný organický chemik, věnoval se chemii cukrů, anorganické, analytické a fyzikální chemii, editor chemických časopisů, linquista a hudební skladatel

 

[submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/fakulta/historie' [newurl_iduzel] => 7390 [newurl_path] => 8547/4160/1399/1900/7378/7390 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 7390 [platne_od] => 03.01.2024 07:41:00 [zmeneno_cas] => 03.01.2024 07:41:11.37903 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová [canonical_url] => [idvazba] => 8362 [cms_time] => 1713409705 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => Array ( ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi