stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [adresa_url] => [api_hash] => [seo_desc] => [jazyk] => [jednojazycny] => [barva] => zluta [indexace] => 1 [obrazek] => [ga_force] => [cookie_force] => [secureredirect] => [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8 [ga_account] => [ga_domain] => [ga4_account] => G-VKDBFLKL51 [gtm_id] => [gt_code] => [kontrola_pred] => [omezeni] => 0 [pozadi1] => VSCHT_fotobanka_034.jpg [pozadi2] => 1_DSC0066.jpg [pozadi3] => 1_DSC0087.jpg [pozadi4] => 1_DSC0098.jpg [pozadi5] => _DSC001215.jpg [robots] => [htmlheaders] => [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '[cs]' [newurl_iduzel] => [newurl_path] => 8547/4160/1399 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 1399 [platne_od] => 22.11.2023 17:07:00 [zmeneno_cas] => 22.11.2023 17:07:52.731085 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová [canonical_url] => [idvazba] => 4637 [cms_time] => 1711704653 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => stdClass Object ( [logo] => [aktualizovano] => Aktualizováno [autor] => Autor [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT Praha – FPBT [more_info] => více informací [top_search_placeholder] => hledat... [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/pages/FPBT-Praha/156249471063054 [social_fb_title] => Facebook FPBT [social_tw_odkaz] => [social_tw_title] => [social_yt_odkaz] => [social_yt_title] => [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor [paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky [paticka_budova_1_nadpis] => NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA [paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373
Datová schránka: sp4j9ch
Za informace odpovídá: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Technický správce: Výpočetní centrum
Copyright VŠCHT Praha
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Jana.Kratka@vscht.cz [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [adresa_url] => [fakulta_FCHI] => Fakulta chemicko-inženýrská [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [stahnout] => stáhnout [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [vyucuje_se_na_ustavech] => Vyučuje se na ústavech [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_5] => pá [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv aktualit [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [den_kratky_0] => ne [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [1899] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1901] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1901 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1902] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1902 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1903] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1903 [canonical_url] => //fpbt.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1899 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1900] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1906] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_title] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1906 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7378] => stdClass Object ( [nazev] => O fakultě [seo_title] => O fakultě [seo_desc] => FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => https://www.youtube.com/watch?v=5JZzc3Fitv8 [obsah] =>Fakulta potravinářské a biochemické technologie (FPBT) byla založena roku 1952 a pod současným názvem působí od roku 1969.
Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.
Studenti doktorského studia se podílí na špičkovém multidisciplinárním výzkumu v oblasti potravinářských technologií a biotechnologií, bezpečnosti a kvality potravin, klinické biochemie, molekulární biologie a mikrobiologie.
Pevné základy chemie poskytované fakultou jsou základem pro zkoumání živé přírody a vědy o potravinách a podporují klíčové civilizační hodnoty, jako je lidské zdraví a kvalita života.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7378 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7379] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => Studium na FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Informace pro uchazeče o studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie
Struktura studia
Fakulta nabízí moderní a flexibilní systém vzdělávání, plně kompatibilní s evropskými vzdělávacími standardy (jednotný evropský vzdělávací systém - Boloňská deklarace). Hodnocení studia pomocí kreditního systému a umožňuje snadné zapojení studentů do celoevropského systému terciárního vzdělávání. Studenti mají možnost část studia absolvovat na partnerských vysokých školách v zahraničí.
Studijní programy
- Tříleté bakalářské studium (titul bakalář - Bc.)
- Dvoulteté magisterské studium (titul inženýr - Ing.)
- Čtyřleté doktorské studium (titul doktor - Ph.D.)
Pro komunikaci s fakultou se obracejte na děkanát.
Pro komunikaci se školou se obracejte na pedagogického oddělení VŠCHT Praha
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 7379 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7387] => stdClass Object ( [nazev] => Ústavy a pracoviště [seo_title] => Ústavy a pracoviště [seo_desc] => Ústavy a pracoviště FPBT VŠCHT Praha [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústavy FPBT
319 - Ústav biotechnologie
Vedoucí ústavu: prof. Dr. Ing. Petra Patáková
Tajemník ústavu: doc. Ing. Martin Halecký, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Hana Kašpárková
320 - Ústav biochemie a mikrobiologie
Vedoucí ústavu: prof. Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Petra Lipovová, Ph.D.
Sekretariát: Ing. Magdalena Melčová, Ph.D.
321 - Ústav sacharidů a cereálií
Vedoucí ústavu: doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Vladimír Pour, CSc.
Sekretariát: Zuzana Štanclová
322 - Ústav mléka, tuků a kosmetiky
Vedoucí ústavu: doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.
Tajemník ústavu: Ing. Aleška Fialová
Sekretariát: Ing. Aleška Fialová
323 - Ústav analýzy potravin a výživy
Vedoucí ústavu: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Martina Vlčková
Sekretariát: Ing. Martina Vlčková
324 - Ústav konzervace potravin
Vedoucí ústavu: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
Tajemník ústavu: Ing. Eva Rudolfová
342 - Ústav chemie přírodních látek
Vedoucí ústavu: prof. RNDr. Oldřich Lapčík Dr.
Tajemník ústavu: doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D.
Sekretariát: Irena Dražilová
Fakulta potravinářské a biochemické technologie je nejen pedagogickým, ale i významně výzkumně orientovaným pracovištěm Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na kterém je pedagogická činnost silně provázána s oblastí vědecko-výzkumnou. O tom svědčí nejen zaměření kvalifikačních prací studentů všech stupňů studia, ale i další podpora vědecké práce posluchačů. Výzkumná práce je zaměřena nejen na základní a orientovaný výzkum, ale i na aplikovaný výzkum, zejména v biotechnologických, mikrobiologických a potravinářských oblastech.
Hlavní oblasti vědy a výzkumu na FPBT reflektují zaměření jejích sedmi ústavů a jsou následující:
- Biotechnologie a bioinženýrství
- Biochemie a mikrobiologie
- Chemie a analýza potravin a přírodních látek
- Technologie potravin a jejich uchovávání
- Organická chemie přírodních látek
Chyba 404
Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.
Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.
Děkujeme!
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Nemáte přístup k obsahu stránky.
Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).
[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1900 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )DATA
stdClass Object ( [nazev] => O fakultě [seo_title] => O fakultě [seo_desc] => FPBT VŠCHT Praha; [autor] => [autor_email] => https://www.youtube.com/watch?v=5JZzc3Fitv8 [obsah] =>Fakulta potravinářské a biochemické technologie (FPBT) byla založena roku 1952 a pod současným názvem působí od roku 1969.
Fakulta nabízí studium v bakalářských oborech zaměřených na biochemii a biotechnologii, na chemii, analýzu a technologii potravin, dále na biotechnologii léčiv a forenzní analýzu. V navazujících magisterských programech jsou pokryty obory od biotechnologie a mikrobiologie přes kvalitu a bezpečnost potravin až po klinickou bioanalytiku a biotechnologii léčiv. Absolventi se uplatní jako odborní pracovníci v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu, ve státní správě v orgánech monitorujících kvalitu potravin a léčiv či v resortu vnitra.
Studenti doktorského studia se podílí na špičkovém multidisciplinárním výzkumu v oblasti potravinářských technologií a biotechnologií, bezpečnosti a kvality potravin, klinické biochemie, molekulární biologie a mikrobiologie.
Pevné základy chemie poskytované fakultou jsou základem pro zkoumání živé přírody a vědy o potravinách a podporují klíčové civilizační hodnoty, jako je lidské zdraví a kvalita života.
[submenuno] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [newurl_domain] => 'fpbt.vscht.cz' [newurl_jazyk] => 'cs' [newurl_akce] => '/fakulta' [newurl_iduzel] => 7378 [newurl_path] => 8547/4160/1399/1900/7378 [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS [iduzel] => 7378 [platne_od] => 02.01.2024 17:48:00 [zmeneno_cas] => 02.01.2024 17:48:39.720869 [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Blanka Morchová [canonical_url] => [idvazba] => 15187 [cms_time] => 1711703299 [skupina_www] => Array ( ) [slovnik] => Array ( ) [poduzel] => stdClass Object ( [7382] => stdClass Object ( [nazev] => Vedení fakulty [seo_title] => Vedení fakulty [seo_desc] => Vedení fakulty potravinářské a biochemické technologie; [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => skupina [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>
Děkan:
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
tel.: 220 443 012Proděkanka pro pedagogickou činnost:
doc. Ing. Petra Lipovová, Ph.D.
tel.: 220 445 167, +420 739 339 760Proděkan pro vědu a výzkum:
doc. Ing. Jan Kyselka, Ph.D.
tel.: 220 4432 66Proděkanka pro zahraniční styky a styk s praxí:
Ing. Monika Tomaniová, Ph.D.
tel.: +420 731 625 010Tajemnice fakulty:
[urlnadstranka] => [poduzel] => stdClass Object ( [49071] => stdClass Object ( [nazev] => Kolegium děkana FPBT [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] =>
Mgr. Blanka Morchová
tel.: 220 443 163Zápisy z kolegia děkana ARCHIV
[iduzel] => 49071 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 7382 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/vedeni [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7383] => stdClass Object ( [nazev] => Děkanát FPBT [seo_title] => Děkanát FPBT [seo_desc] => Děkanát FPBT [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => telefon [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Děkan
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
b Ales.Rajchl@vscht.cz
e 220 443 012Korespondenční adresa:
Technická 5, 166 28 Praha 6
b studium.fpbt@vscht.czAdresa pro osobní návštěvu:
Budova B, vchod z ulice Zikova 4, 1. patro, místnosti č. B2304-B2307.Úřední hodiny děkanátu OD 01.09.2023:
pondělí | 12:30-15:00 | |
úterý | 9:00–11:30 | |
středa | 9:00–11:30 | 12:30-15:00 |
čtvrtek | zavřeno | |
pátek | zavřeno |
Tajemnice (B2304)
b Mgr. Blanka Morchová
e 220 443 163
Bakalářské studium, U3V (B2305)
b Dana Brzoňová
e 220 443 650
Magisterské studium
b Ing. Veronika Gřundělová (B2306)
e220 443 890
b Mgr. Blanka Morchová (B2304)
e 220 443 163
Doktorské studium (B2307)
b Mgr. Jana Havlová
e 220 443 637
Bankovní spojení: ČSOB, a.s. číslo účtu: 130 197 294/0300
IČO: 60461373
[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 7383 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/dekanat [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7386] => stdClass Object ( [nazev] => Akademický senát [seo_title] => Akademický senát [seo_desc] => Akademický senát FPBT VŠCHT Praha [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => taska [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>
Členové AS FPBT
Akademičtí pracovníci
Ing. Zita Holík Purkrtová, Ph.D. (Ústav biochemie a mikrobiologie) - předsedkyně
Ing. Tereza Škorpilová, Ph.D. (Ústav konzervace potravin) - místopředsedkyně za zaměstnaneckou část senátu
doc. Ing. Olga Maťátková, Ph.D. (Ústav biotechnologie)
Ing. Simona Gillarová, Ph.D. (Ústav sacharidů a cereálií)
doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D. (Ústav analýzy potravin a výživy)
doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D. (Ústav chemie přírodních látek)
Ing. Anna Macůrková, Ph.D. (Ústav mléka, tuků a kosmetiky)
Studenti
Bc. Petra Třešňáková
Ing. Václav Peroutka
Oficiální kontakt (pro oslovení akademického senátu jako oficiálního orgánu fakulty)
- Zita Holík Purkrtová
(předsedkyně senátu)
Osoba odpovědná za aktuální informace na webu (složení senátu, pozvánky na zasedání, kalendář)
[iduzel] => 63627 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [44795] => stdClass Object ( [nazev] => Studenti v senátu FPBT [seo_title] => Studenti v senátu FPBT [seo_desc] => [autor] => Lukáš Mrazík [autor_email] => mrazikl@vscht.cz [perex] =>Studentská část fakultního senátu reprezentuje zájmy všech studentů programů realizovaných fakultou. Tvoří ji čtyři studenti - dva doktorandi a dva studenti Bc./Mgr. programu, dohromady čtyři z jedenácti členů, jejich hlas tedy rozhodně nelze brát jen jako do počtu. Jsou voleni na dva roky všemi studenty fakulty - doktorandi volí doktorandy, Bc./Mgr. studenti volí zástupce z řad Bc./Mgr. studentů. Volí se každý rok jeden doktorand a jeden student Bc./Mgr.
[ikona] => [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>
Václav Peroutka |
Markéta Husáková |
Petra Třešňáková |
Anna Praská |
Akademický senát Fakulty potravinářské a biochemické technologie má 11 členů. Každý ze sedmi ústavů je zastoupen jedním akademickým pracovníkem, studenti bakalářských a magisterských programů jsou zastoupeni dvěma mandáty a studenti doktorských programů jsou zastoupeni dvěma mandáty.
Funkční období senátorů je u akademických pracovníků tříleté, u studentů dvouleté.
Aktuální volby
- Poslední řádné volby proběhly v prosinci 2023.
- Nejbližší řádné volby proběhnou v prosinci 2024, volit se bude jeden mandát za studenty bakalářských a magisterských programů a jeden mandát za studenty doktorských programů.
Volby zakládající současné složení AS FPBT
Informace zde uvedené jsou aktualizovány vždy po proběhlých řádných i doplňovacích volbách, nemusí tedy reflektovat případné rezignace či zániky mandátů, které byly obsazeny z evidence náhradníků.
Akademičtí pracovníci
Všech 7 mandátů bylo obsazeno v řádných volbách v roce 2022, trvají do 31. 1. 2026.
Studenti
Dva mandáty byly obsazeny v řádných volbách v roce 2022, trvají do 31. 1. 2025; dva mandáty byly obsazeny v řádných volbách v roce 2023, trvají do 31. 1. 2026.
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 42088 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/as/volby-as-fpbt [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [49387] => stdClass Object ( [nazev] => Volba kandidáta na děkana [seo_title] => Volba kandidáta na děkana [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => promoce [obrazek] => 0001~~KyjKz81PTgUA.png [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>AKTUÁLNĚ
Ve čtvrtek 30. listopadu 2023 byl zvolen kandidátem na děkana doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
V pondělí 6. listopadu 2023 byly zveřejněny odpovědi kandidáta na otázky senátu.
Dne 30. 10. 2023 volební komise písemně obdržela informaci od prof. Jana Masáka o jeho odstoupení z voleb. Na pozici kandidáta na děkana FPBT tedy zůstává nominován doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
V nadcházejících volbách jsou na pozici kandidáta na děkana nominováni (v abecedním pořadí): prof. Ing. Jan Masák, CSc. (30. 10. odstoupil z volby) a doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
AS FPBT kandidátům položil těchto pět otázek:
- Jaké kroky plánujete podniknout k dosažení adekvátního finančního ohodnocení v rámci tarifních mezd pracovníků Fakulty potravinářské a biochemické technologie?
- Jakou máte vizi pro získání nových a udržení stávajících pracovníků na úrovni postdoků a odborných asistentů?
- Jaký je Váš názor na společný základ bakalářských studijních programů?
- Jak plánujete podnítit a podporovat spolupráci mezi jednotlivými ústavy naší fakulty a fakultami naší školy?
- V minulosti byla technologie potravin významným a prestižním oborem v rámci Vysoké školy chemicko-technologické, ale v současnosti je trend spíše opačný. Jaké kroky navrhnete k obrácení tohoto trendu?
V pondělí 6. listopadu 2023 byly zveřejněny odpovědi kandidáta doc. Ing. Aleše Rajchla, Ph.D.
Diskuse s kandidáty na děkana
Představení kandidátů se uskuteční 9. 11. 2023 v posluchárně BI od 15:00.
Organizace voleb
Volba kandidáta na děkana probíhá dle jednacího řádu Akademického senátu FPBT.
Volbu děkana pro období 2024-2027 vyhlásil Akademický senát FPBT na svém zasedání dne 19. září 2023.
Volební komise
- Ing. Zita Holík Purkrtová, Ph.D. – Zita.Purkrtova@vscht.cz
- Ing. Tereza Škorpilová, Ph.D. Tereza.Skorpilova@vscht.cz
- Ing. Václav Peroutka Vaclav.Peroutka@vscht.cz.
Podávání návrhů
V době od 25. 9. 2023 do 20. 10. 2023 je možno podávat návrhy kandidátů na děkana písemnou formou zasláním mailu kterémukoliv členovi volební komise s uvedením jména a jednoznačnou identifikací jak navrženého kandidáta, tak zároveň i navrhovatele.
Další průběh voleb
26. 10. 2023 Zveřejnění jmen kandidátů
9. 11. 2023 Představení kandidátů na předvolebním zasedání AS FPBT a akademické obce VŠCHT v posluchárně BI od 15:00
30. 11. 2023 Zasedání AS FPBT VŠCHT Praha – Volba děkana, výsledky volby budou následně oznámeny na webu.
Předchozí volby
Volba kandidáta na děkana v roce 2019 (období 2020 - 2023)
[urlnadstranka] => [iduzel] => 49387 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/as/volba-kandidata-na-dekana [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7396] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7396 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [61603] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 61603 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [61604] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 61604 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [7399] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7399 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 7386 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/as [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7384] => stdClass Object ( [nazev] => Vědecká rada [seo_title] => Vědecká rada [seo_desc] => Vědecká rada [autor] => [autor_email] => [obsah] =>(jmenovaná pro funkční období děkana doc. Ing. Aleše Rajchla, Ph.D. od 1.1.2024 do 31.12.2027)
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [54637] => stdClass Object ( [nazev] => Dokumenty k jednání vědecké rady FPBT [seo_title] => Dokumenty k jednání vědecké rady FPBT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 54637 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( [0] => #vrFPBT ) [url] => /fakulta/vr/materialy-na-vrf [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7391] => stdClass Object ( [nazev] => Složení vědecké rady [seo_title] => Složení vědecké rady [seo_desc] => Složení vědecké rady [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => skupina [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>Složení Vědecké rady FPBT:
pro funkční období děkana doc. Ing. Aleše Rajchla, Ph.D. od 1.1.2024 do 31.12.2027
Předseda
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
děkan, Ústav konzervace potravin
Členové akademické obce VŠCHT:
prof. Ing. Jan Bartáček, Ph.D.
FTOP VŠCHT Praha
prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D.
Ústav biotechnologie
doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.
Ústav konzervace potravin
prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc.
Ústav biochemie a mikrobiologie
prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Ústav analýzy potravin a výživy
doc. Dr. Ing. Milan Jahoda
FCHI VŠCHT Praha
prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBA
FTOP VŠCHT Praha
doc. Ing. Jan Kyselka, Ph.D.
proděkan pro vědu a výzkum, Ústav mléka, tuků a kosmetiky
prof. Dr. RNDr. Oldřich Lapčík
Ústav chemie přírodních látek
doc. Ing. Jan Lipov, Ph.D.
Ústav biochemie a mikrobiologie
doc. Ing. Petra Lipovová, Ph.D.
proděkanka pro pedagogickou činnost, Ústav biochemie a mikrobiologie
prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.
Ústav biotechnologie
doc. Ing. Kamil Parkan, Ph.D.
Ústav chemie přírodních látek
prof. Dr. Ing. Petra Patáková
Ústav biotechnologie
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.
Ústav konzervace potravin
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Ústav analýzy potravin a výživy
prof. Ing. Tomáš Ruml, CSc.
Ústav biochemie a mikrobiologie
prof. Dr. Ing. Michaela Rumlová
Ústav biotechnologie
doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
Ústav sacharidů a cereálií
doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.
Ústav analýzy potravin a výživy
doc. Ing. Jiří Štětina, CSc.
Ústav mléka, tuků a kosmetiky
prof. Ing. Ondřej Uhlík, Ph.D.
Ústav biochemie a mikrobiologie
doc. Ing. Jitka Viktorová, Ph.D.
Ústav biochemie a mikrobiologie
prof. Ing. Petr Zámostný, Ph.D.
FCHT VŠCHT Praha
Externí členové Vědecké rady FPBT:
prof. PharmDr. Petr Babula, Ph.D.
Fyziologický ústav, Masarykova univerzita Brno, přednosta ústavu
prof. RNDr. Petr Baldrian, Ph.D.
Mikrobiologický ústav AV ČR, předseda GA ČR
Ing. Jana Bártová
Nestlé Česko, s. r. o., Vedoucí oddělení legislativy potravin
Ing. Petr Cuhra
Státní a zemědělská potravinářská inspekce, ředitel inspektorátu Praha
doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA
Ústav hygieny a technologie potravin živočišného původu a gastronomie, Veterinární univerzita Brno
Ing. Eva Kolouchová, Ph.D.
SÚKL, toxikolog
Ing. Jiří Kopáček, CSc.
Českomoravský svaz mlékárenský, z. s., předseda představenstva a výkonný ředitel,
Prezident a tajemník Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace
prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.
Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Česká zemědělská univerzita, proděkanka pro mezinárodní vztahy
prof. Ing. Vladimír Křen, Ph.D., DSc., FRSC
Mikrobiologický ústav AV ČR
prof. Ing. Roman Kubec, Ph.D.
Katedra aplikované chemie, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Ing. Jan Rosmus
Státní veterinární ústav Praha
Ing. Martina Siglová, Ph.D.
EPS Biotechnology, s. r. o., vedoucí oddělení R&D environmentálních technologií
doc. Ing. Jan Skočilas, Ph.D.
Ústav procesní a zpracovatelské techniky, ČVUT Praha, proděkan pro pedagogickou činnost
prof. Mgr. Marek Šebela, Dr.
Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Univerzita Palackého Olomouc
doc. Ing. Pavel Ulbrich, Ph.D.
Zentiva k. s., manažer klinického vývoje
prof. MUDr. Libor Vítek, Ph.D., MBA
Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN
Disciplinární komise
Funkční období komise: 1. 3. 2024 - 28. 2. 2026
prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.
prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
Ing. Karel Fous
Ing. Matěj Malý
Ing. Václav Peroutka
Disciplinární řád FPBT
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [3940] => stdClass Object ( [nazev] => Disciplinární řád VŠCHT Praha [ikona] => atom [autor] => [kod] => 14 898/99-30 [keywords] => Disciplinární řád; VŠCHT Praha; pro studenty; [popis] =>platnost od 4. 6. 2009
[iduzel] => 3940 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 45245 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/45245 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7390] => stdClass Object ( [nazev] => Historie FPBT [seo_title] => Historie FPBT [seo_desc] => Historie FPBT [autor] => [autor_email] => [obsah] =>VÝVOJ VYSOKOŠKOLSKÉHO STUDIA POTRAVINÁŘSKÝCH TECHNOLOGIÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH DO ROKU 1952
1707 |
založena Stavovská ingenieurská škola, škola pro vojenské inženýry |
1717 |
K.J.Willenberg zde přednáší též nauku o zemědělství a o rekultivaci krajin zničených válkou |
1787 |
Stavovská ingenieurská škola se stává součástí pražské univerzity |
1795 |
na filosofické fakultě pražské univerzity se přednáší základy chemie, F.J.Gerstner navrhl reformu "vyučování inženýrství", polytechnická studia měla mít tři předměty z přírodopisu (mineralogie, botanika, zoologie), tři z chemie (o solích a zemních odrůdách, o výrobcích z říše zvířecí a rostlinné s naukou o barvivech, o kovech, jejich zkoumání a tavení), tří předměty matematické, tři z rýsování a stavitelství a jeden z empirické mechaniky |
1803 |
vznik Královského českého stavovského technického učiliště v Praze |
1807 |
K.A.Neumann, první profesor chemie a chemické technologie |
1817 |
J.Steinmann přednáší o rostlinných a zvířecích substancích a agrikulturní chemii, od r. 1818 má samostatné přednášky z pivovarství a od r. 1819 též z octařství a vinopalnictví |
1833 |
K.N.Balling připojuje k přednáškám z kvasné chemie a technologie též přednášky z řepného cukrovarnictví |
1848 |
změna názvu školy na Český stavovský polytechnický ústav |
1855 |
K.N.Balling zřizuje agrikulturně chemickou stanici, píše knihu Die Garungschemie |
1861 |
změna názvu školy na Královský český polytechnický zemský ústav, ústav je prosazen jako utrakvistický - dvojjazyčný, formuluje se české názvosloví |
1864 |
mění se název na Polytechnický ústav království Českého, dochází k zrovnoprávnění češtiny s němčinou, jedním ze 4 studijních oborů je technická lučba |
1868 |
z podnětu A. Bělohoubka založena první sladovnická škola v celém Rakousko - Uhersku |
1869 |
dochází k osamostatnění Českého polytechnického ústavu království Českého |
70.léta |
působení prof.V.Šafaříka (všeobecná a analytická chemie), prof.F.Štolby (chemické technologické předměty včetně potravinářské technologie), prof.K.Preise (analytická chemie, cukrovarnictví), prof.A.Bělohoubka (kvasná chemie a technologie) |
1875 |
změna z tříletého na čtyřleté studium |
1877 |
založen časopis Listy chemické, který rediguje A.Bělohoubek a K.Preis |
1878 |
zavedeny dvě státní zkoušky, mezi předměty 2.státní zkoušky je i chemie hospodářská (agronomická, agrikulturní), včetně potravinářské technologie |
1895 |
zavedení speciálních laboratoří z cukrovarnické chemie a výzkumnictví (K.Preis, K.Andrlík) založena výzkumná stanice cukrovarnická, kde působil K.Preis, K.Andrlík, J.Stoklasa, E.Votoček |
1897 |
vzniká c.k. Česká vysoká škola technická v Praze, kde se přednáší chemie a analýza potravin, chemie a technologie tuků a olejů (prof.J.Hanuš), kvasná chemie, lihovarství, mykologie kvasného průmyslu (prof.K.Kruis) aj. ustavena Česká vysoká škola technická v Brně, zatím bez chemického i zemědělského odboru |
1901 |
českým technikám bylo uděleno právo promoční, aby se zrovnoprávnily s univerzitou |
1906 |
vzniká zemědělský odbor pražské techniky, přednášky z chemie a technologie mléka (prof.O.Laxa) |
1908 |
na zemědělském odboru pražské techniky založena výzkumná mlynářská stanice (prof.J.Jelínek) výuku obecných předmětů zajišťovali mj. prof.Votoček, prof.Hanuš, prof.Šulc, prof.Wald, prof.Čelakovský a další |
1912 |
na České vysoké škole technické v Brně je zřízen chemický odbor |
1919 |
v Brně vznikají Vysoká škola zemědělská a Vysoká škola zvěrolékařská s ústavem hygieny masa, mléka a potravin |
1920 |
vznik Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) z původní České vysoké školy technické, zřízen chemický odbor jako Vysoká škola chemicko- technologického inženýrství (VŠCHTI) a zemědělský odbor jako Vysoká škola zemědělského a lesnického inženýrství (VŠZLI) |
1920 |
na brněnské technice vzniká Státní výzkumný ústav kvasného průmyslu |
1937 |
nové budovy VŠCHTI a VŠZLI v Dejvicích |
1937 |
postgraduální studium potravních expertů (až do r. 1950) |
V letech 1919 - 1939 zajišťovaly výuku potravinářských oborů tyto školy a ústavy:
- VŠCHTI Praha - kvasná chemie a technologie (K.Kruis, J.Šatava), cukrovarnictví (K.Andrlík, V.Konn), chemie a zkoušení potravin (J.Hanuš, J.Bulíř), toxikologie (E.Švagr), chemická technologie tuků (V.Veselý)
- VŠZLI Praha - technologie potravinářského (zemědělského) průmyslu (V.Vilikovský), cereální chemie a technologie (J.Jelínek), lihovarnictví (J.Dyr), chemie a technologie mléka (O.Laxa), agrochemie a biochemie (J.Stoklasa)
- Chemický odbor VŠT Brno - chemie a technologie tuků (V.Veselý, V.Isajev, B.Margosches), cukrovarnictví (A.Linsbauer, J.Dědek, J.Vašátko), kvasná chemie a technologie (F.Ducháček, O.Kopecký, V.V.Žila)
- VŠZ Brno - technologie škrobu a lihu (B.Hošpes), technologie mlékařství a zpracování mléka (J.Prokš)
- VŠ zvěrolékařská Brno - hygiena a technologie masa (J.Lenfeld, J.Hokl)
Poválečný vývoj v letech 1945 - 1952 zajišťovaly následující ústavy:
- VŠCHTI Praha - kvasná technologie a cukrovarnictví (A.Kleinzeller, V.Konn, K.Šandera), chemie potravin (J.Bulíř, G.Janíček, B.Rund)
- VŠZLI Praha - zemědělský průmysl a lihovarnictví (J.Dyr), cereální technologie (J.Jelínek, J.Hampl), mikrobiologie (B.Hampl), mlékařství (J.Mašek), ovocnická technologie (V.Kác)
- Chemický odbor VŠT Brno - chemie a technologie tuků (V.Veselý), cukrovarnictví (J.Dědek, E.Slavíček)
- VŠZ Brno - technologie škrobu a lihu (B.Hošpes), technologie mlékařství a zpracování mléka (J.Prokš), konzervárenská technologie (V.Kyzlink), vinohradnictví a vinařství (J.Blaha), ekonomika (F.Lom)
- VŠ zvěrolékařská Brno - hygiena a technologie masa (M.Dobeš)
ZALOŽENÍ FAKULTY POTRAVINÁŘSKÉ TECHNOLOGIE
Fakulta potravinářské technologie byla založena 14.listopadu 1952 jako jedna ze tří fakult samostatné Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze
V průběhu roku 1953 byly na Fakultě potravinářské technologie ustaveny katedry:
KATEDRA BIOLOGICKÝCH VĚD
KATEDRA CHEMIE A ZKOUŠENÍ POTRAVIN
KATEDRA KVASNÉ TECHNOLOGIE
KATEDRA TECHNOLOGIE SACHARIDU
KATEDRA TECHNOLOGIE MLÉKA A TUKU
KATEDRA KONZERVÁRENSKÉ TECHNOLOGIE
Od roku 1969 nese fakulta pojmenování:
FAKULTA POTRAVINÁŘSKÉ A BIOCHEMICKÉ TECHNOLOGIE
AKADEMIČTÍ FUNKCIONÁŘI FAKULTY POTRAVINÁŘSKÉ A BIOCHEMICKÉ TECHNOLOGIE
Děkani:
1952-53 |
doc.Ing.Dr. Josef Dyr, docent pivovarnictví |
1953-54 |
doc.Ing.RNDr. Karel Šandera, docent cukrovarnictví |
1954-57 |
prof.Ing.Dr. Josef Prokš, DrSc., profesor technologie mléka a mléčných výrobků |
1957-59 |
prof.Ing.Dr. Vladimír Kyzlink, DrSc., profesor základů konzervace potravin a technologie konzervárenství |
1959-60 |
prof.Ing.Dr. Gustav Janíček, profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování |
1960-61 |
prof.Ing.Dr. Rudolf Bretschneider, profesor cukrovarnictví |
1961-62 |
prof.Ing.Dr. Gustav Janíček, profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování |
1962-64 |
doc.Ing. Jan Hampl, CSc., docent cereální chemie a technologie |
1964-73 |
prof.MUDr.Ing. Vladislav Šícho, CSc., profesor biochemie |
1973-89 |
prof.Ing. Jiří Davídek, DrSc., profesor chemie a technologie potravin |
1989-94 |
prof.Ing. Jan Pokorný, DrSc., profesor chemie a zkoušení potravin |
1994-2000 |
prof.Ing. Pavel Kadlec, DrSc., profesor technologie cukru |
2000-2005 |
prof.Ing. Jan Velíšek, DrSc., profesor chemie a analýzy potravin |
2006-2011 |
prof.Ing. Karel Melzoch, CSc., profesor kvasné chemie a bioinženýrství |
2012-2019 |
prof.Ing. Tomáš Ruml, CSc., profesor biochemie |
2020-2023 |
prof. Ing. Jan Masák, CSc., profesor v oboru Biotechnologie |
2024-dosud |
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., docent v oboru Technologie potravin |
Význačné osobnosti
Profesor Karel Andrlík (1861-1931), profesor cukrovarnictví, zavádí speciální laboratoře z cukrovarnické chemie a výzkumnictví
Profesor Karel Napoleon Balling (1805-1868), profesor lučby oborů kvasných a cukrovarnických výrob, rektor utrakvistického polytechnického ústavu v roce 1865/66. Vypracoval dodnes platné teoretické základy kvasných technologií
Profesor Antonín Bělohoubek (1845-1910), profesor kvasné chemie, přednášel i agrikulturní chemii a technickou mikroskopii, založil r.1868 samostatnou českou sladovnickou školu, inicioval založení Výzkumného ústavu pivovarnického (1887)
Profesor Jaromír Bulíř (1877 - 1957), profesor chemické technologie potravin na pražské VŠCHTI, vedl ústav kvasné chemie a mykologie v létech 1945/46
Profesor Josef Dyr (1904 - 1980), profesor kvasné chemie a technologie, první děkan fakulty potravinářské technologie (1952/53), rektor VŠCHT (1953/55)
Profesor Vratislav Grégr (1914 - 1991), profesor kvasné chemie a technologie, působil na Výzkumném ústavu lihovarském v Praze a od r. 1953 na VŠCHT
Profesor Bohuš Hampl (1899 - 1975), profesor mikrobiologie, zakladatel výuky mikrobiologie na fakultě potravinářské technologie
Akademik Josef Hanuš (1872-1955), profesor v oboru chemie a zkoušení potravin a technologie tuků, jeho vědecké práce měly vysoký ohlas v zahraničí
Profesor Bohumil Hošpes (1890 - 1971), profesor technologie škrobu a lihu, působil na brněnské VŠZ
Profesor Gustav Janíček (1911 - 1995), profesor zkoušení potravin a technologie společného stravování, jeden ze zakladatelů fakulty potravinářské technologie
Profesor Jan Jelínek (1879 - 1962), profesor cereální technologie, založil na pražské technice výzkumnou mlynářskou stanici (1908)
Profesor Karel Kruis (1851-1917), profesor a mezinárodně uznávaný odborník v oboru mykologie, pivovarství a lihovarství. Rozšířil přednášky o výuku enzymologie a mykologie. V r. 1900 založil lihovarskou kolu a pokusnou lihovarskou stanici
Profesor Vladimír Kyzlink (nar.1915), profesor základů konzervace potravin a technologie konzervárenství na VŠZ v Brně a VŠCHT v Praze, zakladatel oboru konzervace potravin u nás
Profesor Otakar Laxa (1874 - 1961), profesor chemie a technologie mléka, působil na zemědělském odboru pražské techniky
Profesor Karel Preis (1846-1916), profesor analytické chemie, významný odborník v cukrovarnictví, založil časopis Listy cukrovarnické (1883), spolu s prof.Bělohoubkem zakládá na technice Výzkumnou stanici cukrovarnickou (1896), která byla v r. 1923 přejmenována na Výzkumný ústav čs. průmyslu cukrovarnického
Profesor Josef Prokš (1892 - 1974), profesor technologie mléka a mléčných výrobků, působil na VŠZ v Brně a VŠCHT v Praze
Profesor Julius Stoklasa (1857-1936), významný odborník v agrochemii, biochemii, cereální chemii a technologii
Profesor Karel Šandera (1904 - 1959), profesor technologie cukrovarnictví, působil současně na katedře fyzikální chemie a katedře technologie glycidů VŠCHT a ve Výzkumném ústavu cukrovarnickém
Profesor Jan Šatava (1878-1938), profesor kvasné chemie a mykologie, významný odborník v pivovarství, vybudoval na technice v Dejvicích nový lihovar a pivovar na světové technické úrovni, ředitel Výzkumného ústavu sladařského a pivovarského v Praze
Profesor Vladislav Šícho (1923 - 1977), profesor biochemie, zakladatel výuky biochemie na fakultě potravinářské technologie
Profesor František Štolba (1839-1910), profesor pro chemickou technologii a enzymologii, pokračovatel prof.Ballinga, přednášel obsáhlý soubor chemicko-technologických předmětů, především kvasné technologie (zymotechniku), pivovarství a cukrovarnictví. Byl rektorem polytechnického ústavu v letech 1876/77 a 1882/83
Akademik Vítězslav Veselý (1877 - 1964), profesor organické chemie na brněnské technice, přednášel chemii a technologii tuků a olejů, od r. 1920 i na pražské technice
Profesor Václav Vilíkovský (1878 - 1956), profesor technologie potravinářského (zemědělského) průmyslu na VŠZLI v Praze i na VŠZ v Brně
Profesor Emil Votoček (1872 - 1950), mimořádná osobnost, významný organický chemik, věnoval se chemii cukrů, anorganické, analytické a fyzikální chemii, editor chemických časopisů, linquista a hudební skladatel
- Statut fakulty (viz seznam aktuálních dokumentů)
- Volební řád senátu (viz seznam aktuálních dokumentů)
- Jednací řád senátu (viz seznam aktuálních dokumentů)
- Jednací řád vědecké rady
- Disciplinární řád fakulty
- Výroční zpráva za rok 2022
- Strategický záměr na rok 2018-2020
- Plán realizace strategického záměru
- Doručování veřejnou vyhláškou
- Akreditované studijní programy
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [poduzel] => stdClass Object ( [9698] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 9698 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [76187] => stdClass Object ( [nazev] => Výnosy děkana FPBT [seo_title] => Výnosy děkana FPBT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 76187 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/uredni-deska/vynosy-dekana [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [52530] => stdClass Object ( [nazev] => Akreditované studijní programy na FPBT [seo_title] => Akreditované studijní programy na FPBT [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>
Základní přehled akreditovaných programů naleznete v akreditačním informačním systému VŠCHT Praha na adrese akreditace.vscht.cz.
Nové akreditace pod NAÚ
Níže naleznete přehled akreditovaných studijních programů v souladu se Zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění zákona č. 137/2016 Sb. a NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 274/2016 Sb., ze dne 24. srpna 2016.
V naprosté většině případů se přijímá právě do těchto studijních programů.
Tyto studijní programy jsou akreditovány u Národního akreditačního úřadu. Po udělení institucionální akreditace VŠCHT Praha (v červnu 2019) jsou programy v oblastech vzdělávání Chemie a Potravinářství akreditovány Radou pro vnitřní hodnocení VŠCHT Praha.
Staré akreditace pod Akreditační komisí
Níže naleznete seznam studijních programy se studijními obory akreditovaných v minulosti u akreditační komise. V současnosti akreditace stále platí.
Až na výjimky slouží pouze k dostudování a do programů se nepřijímají noví studenti.
[urlnadstranka] => [obrazek] => [iduzel] => 52530 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/uredni-deska/akreditace [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7401] => stdClass Object ( [nazev] => Odkazy [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => false [text] => [iduzel] => 7401 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [50649] => stdClass Object ( [nazev] => Doručování veřejnou vyhláškou (FPBT) [seo_title] => Doručování veřejnou vyhláškou (FPBT) [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>Na této stránce naleznete oznámení, které vydává děkanát FPBT.
Archiv písemností (nutnost přihlášení)
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 50649 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/uredni-deska/fpbt-dorucovani-verejnou-vyhlaskou [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7396] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7396 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [61604] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 61604 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [61603] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 61603 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => dokumenty [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 7400 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta/uredni-deska [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7412] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [7413] => stdClass Object ( [nadpis] => [popis] => [platne_od] => [platne_do] => [odkaz] => [text_odkazu] => [obrazek_pozadi] => exterier09.jpg [barva_textu] => [iduzel] => 7413 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => slider [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 7412 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => slider [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_submenu [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )